Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Düsseldorf, Skåne
(Düsseldorf, Skåne)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Düsseldorf, Skåne premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 9 februari 2024.
Sök efter Düsseldorf, Skåne på CDON
Drama / Musik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige, 2024
Produktionsbolag: Fat City Pictures
Producent: Viktoria Blomberg Book, Nicholas Wakeham & Patrik Blomberg Book
Regi: Patrik Blomberg Book
Manusförfattare: Patrik Blomberg Book
Svensk distributör: Lucky Dogs
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Fredrik - Erik Svedberg-Zelman Nina - Rebecca Plymholt
Anita - Anna Blomberg Bengt - Magnus Schmitz
Barbro - Karin Lithman Krister - Daniel Gustavsson
Anna - Vesta Blomberg Book Kim - Selma Modéer Wiking
Pelle - Ian Henri Biljettmannen - Rickard Norrman

Året är 1986, och 19-åriga Fredrik bor med sin svårt alkoholiserade mamma i en liten by i Skåne. Han spelar med i ett eget synthband, och umgås i övrigt väldigt mycket med sin flickvän Nina - i stort sett de enda två orsakerna till att han står ut med sitt liv. Nu närmar sig synthbandets första egna spelning, men samtidigt berättar Nina att hon sökt till en fotoskola i Stockholm; och Fredriks reaktion hade milt uttryckt kunnat vara bättre...

Uppväxtskildringar råder det knappast någon brist på, men just från syntheran och skildring av synth-kulturen har mig veterligen inte förekommit förut; och är en intressant och annorlunda vinkling. Düsseldorf, Skåne är en bra och underhållande film, och det märks att det är en miljö som regissören brinner för - förmodligen är även delar inspirerade av hans liv. Det är charmigt och intressant, och det finns en gnutta humor även om det huvudsakligen är ett drama. Jag uppskattar den fina stämningen, och den lagom lättsamma stilen; där det aldrig blir tungt eller svårbegripligt men heller inte för glättigt. Det är helt enkelt mysigt, intressant och engagerande, och jag uppskattar de centrala rollfigurerna som hinner få en del nyanser. Tidskänslan är också helt rätt för 1980-talet, och det känns till största delen hyfsat naturligt och trovärdigt med en övertygande dialog.

Men periodvis känns det lite övertydligt, och Patrik Blomberg Book ger oss inte direkt någon chans att tänka själva, då vi blir serverade det mesta på silverfat. Alltför lågmält blir det aldrig, och jag tycker skildringen av Patriks och Ninas respektive familjer upplevs överdrivet och tillspetsat - då Patriks familj är kraftigt dysfunktionell, då både mamman och pappan är extrema på var sitt sätt; medan Ninas familj däremot känns som stereotypt "perfekt". Inte alls otroligt att det kan vara så i verkligheten, men på film upplevs det lite överdrivet; och inte blir det bättre av att Patriks pappa bokstavligt talat bara äter korv till alla måltider... Det blir helt enkelt lite svårköpt, och hade vunnit på att tonas ned en smula. Det förekommer också en och annan vändning som inte upplevs helt trovärdig, även om filmen överlag känns realistisk och lyckad.

Düsseldorf, Skåne är en bra och välgjord film, med ett fint foto och bra skådespelare. Framförallt är Rebecca Plymholt utmärkt som Nina, men Erik Svedberg-Zelman är också riktigt bra som Patrik; även om han vid ett par tillfällen balanserar på gränsen till överspel. Det är underhållande, engagerande och hyfsat lättsamt; och jag uppskattar miljön och tidskänslan. Jag uppskattar också en film som för en gångs skull har med riktiga skåningar som talar skånska, vilket är en trevlig omväxling från bland annat femtioelva Wallander-filmer där varenda skåning talar rikssvenska. Men manuset hade nog vunnit på en viss finslipning, och det känns lite övertydligt och tillspetsat här och var; vilket kanske kan bero på att Patrik Blomberg Book trots sin långa erfarenhet i branschen aldrig regisserat någon långfilm förut. Det är ändå en fullt sevärd film, men saknar det där lilla extra som skulle kunna göra den till en jättebra film - så bra, men inte riktigt så minnesvärd som jag hade önskat; varför en stabil sjua känns som det givna betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 januari 2024

Recensionen har lästs 176 gånger av 157 personer, sedan den 28 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SJUA - TVÅA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern