Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Earthlings
(Earthlings)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Earthlings fick sin världspremiär på Göteborgs filmfestival. Jag vet inte när filmen kommer att få ordinarie premiär i Sverige, men då den inte ens haft ordinarie premiär i USA än lär det sannolikt dröja. Observera att filmen på filmfestivalen visades på engelska utan text (och med spanskspråkig dialog försedda med engelsk text) - en inte helt optimal situation, vilket möjligtvis kan ha påverkat mina åsikter.
Sök efter Earthlings på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 19 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Mexiko/USA, 2023
Produktionsbolag: The Gault Shop & Silver Films
Producent: Jacqueline Gault
Regi: Steven Doughton
Manusförfattare: Steven Doughton, baserat på en novell av Jonathan Raymond
Svensk distributör: Triangelfilm AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Diego - Daniel Edward Mora Javier - Luis Chávez
Tom - Kelvin Han Yee Dianne - Tina Holmes
Conrad - James Le Gros Daglönare - Emanuel Loarca / Demetre Janness

Den välbeställde medelålders mannen Tom, ursprungligen från Kina men sedan länge bosatt i södra USA, betalar två papperslösa mexikaner som daglönare för att jobba med hans hus och trädgård. Det är Diego, som efter många år i USA anpassat sig till att bli mer "amerikansk", och hans yngre kompis Javier; som mest längtar hem till Mexiko till sin fru och dotter, dit han inte längre kan ta sig. Under tiden förbereder sig Tom för sin stora middagsbjudning med sina vänner, som innefattar en helgrillad gris. Men några timmar innan middagen ska börja lämnar hans gäster Dianne och Conrad återbud, och nu står Tom med en gris i grillen och alldeles för mycket mat för en person. Han övertalar då Diego och Javier att göra honom sällskap under middagen, och då Tom till och med ska betala för deras timmar under kvällen är det svårt att tacka nej. Men i sista minuten ändrar sig Dianne och Conrad, och dyker upp till middagen trots allt. Därmed är Tom så illa tvungen att låta Diego och Javier ändå stanna, så nu blir det plötsligt fem personer till middag; fem personer av vitt skilda bakgrund och värderingar.

Av titeln är det lätt att tro att det här rör sig om en science-fictionfilm, men det är så långt ifrån sanningen man överhuvudtaget kan komma. Earthlings är snarare ett lågmält och avskalat drama; ganska anspråkslös i det stora hela men ändå bra. Filmen tar upp en del bra och tänkvärda poänger kring kultur- och klasskrockar, där det framförallt är klasskillnader som står i fokus.

På sätt och vis kan man tycka att det är typiskt amerikanskt, och något riktigt likadant lär sannolikt inte hända i Sverige - men här finns ändå mycket att hämta, och det är en engagerande och tänkvärd film. Det är charmigt och småroligt, och rollfigurerna är intressanta. Jag uppskattar den avskalade och lågmälda stilen, som är befriad från övertydlighet och som samtidigt förmedlar en övertygande atmosfär och stämning. Det gör att man dras in i filmen på ett elegant sätt, och man bryr sig om vad som händer.

Men miljöerna är begränsade, och till 90% utspelas hela filmen i ett hus och till stora delar bara två rum. Den yttre handlingen är högst begränsad, och istället kretsar allt kring prat, prat och lite mer prat. Det är förståeligt utifrån premissen, men ibland blir det ändå en smula enahanda. Det blir i tunnaste laget, och med en speltid på bara 1 timme 20 minuter - där eftertexterna börjar rulla redan efter 1 timme 10 minuter (!) - förstår var och en att det inte direkt finns tid för några fördjupningar. Det är synd, då handlingen efter ett tag mest rinner ut i sanden och utan att faktiskt nå fram till de budskap de inledningsvis verkar förmedla. Slutet känns också abrupt och med lite för många obesvarade frågor, och det känns tråkigt efter en så genomarbetad och intressant premiss. Det hade nog behövts åtminstone 10 minuter till för att faktiskt hinna förmedla de budskap som regissören nog har tänkt sig, och hinna få till ett lite större djup.

Earthlings är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto och bra skådespelare. Det är engagerande och hyfsat tänkvärt, och i synnerhet den första halvan är riktigt bra. Men när själva middagen kommer igång känns det lite som att luften går ur filmen, då den sakta men säkert blir mer ointressant och alla poänger börjar rinna ut i sanden. Det är fortfarande bra, men inte lika engagerande som den lyckade första halvan och filmen känns lite underutvecklad. Det här hade kunnat bli en höjdare med större fördjupningar och en lite längre speltid, men det blir lite för många obesvarade frågor för att jag ska känna mig riktigt nöjd. Men dialogen är bra, och det råder ingen tvekan om att det funnits bästa möjliga avsikter bakom allt. Så det blir ändå en bra och fullt sevärd film, men den blir inte fullt så minnesvärd som jag hade hoppats på och mitt betyg stannar därför på en hyfsat stabil sjua. Eftertexterna tillhör för övrigt de mest utdragna jag sett, och när jag trodde att de var klara efter sex minuter och jag hade hoppats och trott att det skulle dyka upp en extrascen, blir det plötsligt fyra minuter med "Tack"-skyltar...?!

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 februari 2023

Recensionen har lästs 34731 gånger av 411 personer, sedan den 8 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NOLLA - SJUA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern