Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Eiffel
(Eiffel)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Eiffel på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Frankrike/Tyskland, 2021
Produktionsbolag: VVZ Productions, Pathé Pictures International, Scope Pictures, M6 Films & Constantin Film Produktion, i samarbete med Canal+
Producent: Vanessa van Zuylen
Regi: Martin Bourboulon
Manusförfattare: Caroline Bongrand, Thomas Bidegain, Natalie Carter, Martin Bourboulon & Martin Brossollet
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Gustave Eiffel - Romain Duris Adrienne Bourgès - Emma Mackey
Claire Eiffel - Armande Boulanger Antoine de Restac - Pierre Deladonchamps
Jean Compagnon - Alexandre Steiger Adolphe Salles - Andranic Manet
Monsieur Bourgès - Bruno Raffaelli Madame Bourgès - Sophie Fougère
Édouard Lockroy - Philippe Hérisson Pauwels - Stéphane Boucher
Maurice Koechlin - Jérémy Lopez Émile Nouguier - Damien Zanoly

I mitten av 1880-talet har den franska arkitekten och ingenjören Gustave Eiffel blivit hyllad av USA för att ha byggt stommen till Frihetsgudinnan i New York, och den franska regeringen vill nu att han ska hitta på något riktigt storartat till världsutställningen i Paris 1889. Men Gustave vägrar att vara inblandad i skrytbyggen som ändå bara ska rivas direkt som utställningen är klar, och vill hellre bygga Paris tunnelbana. Men till sist skickar hans byrå ändå in ett förslag som andra personer på hans företag ursprungligen designat; ett 300 meter långt torn i metall som ska fungera som ingång till världsutställningen. Under tiden gör sig Gustaves förflutna påmint, när Adrienne - som han nästan trettio år tidigare hade ett förhållande med, som slutade abrupt - plötsligt dyker upp i Paris igen; men nu är hon gift med någon annan...

Det är fascinerande att se hur Eiffeltornet blev till och att få en inblick i Gustave Eiffel - för även fast vi alla förstås känner till och har sett Eiffeltornet (om inte i verkligheten så åtminstone på bild), så är det nog betydligt färre som känner till dess upphovsman. Och Eiffel är en riktigt bra film, som lyckas att kombinera skapandet av Eiffeltornet med ett romantiskt drama på ett lyckat sätt. Det uppskattar jag, för att bara fokusera på själva byggandet hade nog blivit ganska tråkigt att se på film. Det är en underhållande och engagerande film, som håller intresset vid liv på ett effektivt sätt. Här finns lite charm, en gnutta humor, en hel del romantik och en hel del byggnadstekniska diskussioner och uppvisningar som lär gå över huvudet på de flesta.

Tempot är något långsamt, men det blir ändå aldrig segt utan det förblir hyfsat innehållsrikt och intressant hela tiden. Rollfigurerna är intressanta, men det är utan tvekan Gustave Eiffel som blir den mest mångfacetterade och intressanta rollfiguren. Adrienne hinner få en del nyanser och är intressant, även om jag gärna hade velat få en viss fördjupning kring vissa aspekter. Jag hade velat se mer av Gustaves dotter, som har en viss betydelse för handlingen men aldrig hinner få vare sig det utrymme eller de nyanser hon hade förtjänat.

Men den romantiska (sido)historien mellan Gustave och Adrienne har tyvärr blivit onödigt överromantiserad och klichéartad, och det förekommer helt klart lite för många suktande blickar mellan de två. Jag förstår poängen, men det har blivit lite för mycket av det goda - jag hade hellre sett en fördjupning av själva berättelsen, personerna och bygget av Eiffeltornet istället för detta överdrivna fokus på romantik enbart för sakens skull. Lite romantik behövdes utan tvekan, men den här överromantiserade och översentimentala stilen känns onödig då vi bryr oss om rollfigurerna ändå. Jag vet inte om den romantiska sidohistorien är sann eller påhittad, men oavsett vilket borde det ha gått att skildra på ett något mer nedtonat sätt.

Eiffel är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelare - Romain Duris är utmärkt i huvudrollen som Gustave Eiffel, och Emma Mackey är också mycket bra som Adrienne. Men det känns märkligt att Adrienne inte tycks åldras en dag mellan 1860 och 1889, medan däremot Romain tycks bli äldre med åren. Visst förstår jag att det är problematiskt med åldrande rent filmiskt, och man vill förstås ogärna byta skådespelare mellan tillbakablickar och "nutid" - men nog borde det väl ha gått att hitta på någonting med sminkning, frisyrer och annat för att visa att hon faktiskt har åldrats någonting genom åren...? Det gör också att det inte alltid blir solklart att man förstår vilka scener som är från 1860 och vilka som är från "idag" (=mellan 1985 och 1889).

Men förutom det är det en bra och fascinerande film, som ibland känns överromantiserad på ett lite för utstuderat sätt, men som icke desto mindre är lyckad och väl värd att se för de flesta. Någon actionfilm är det inte direkt, så den kommer säkert inte passa alla, men alla som tycker om lite långsamma dramer får sitt lystmäte. Eiffel är kanske inte riktigt lika minnesvärd som årets Oscarsnominerade filmer, men trots bristerna är det ändå så bra att en ganska stark sjua blir det givna betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 oktober 2022

Recensionen har lästs 888 gånger av 438 personer, sedan den 19 oktober 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - ETTA - SJUA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern