Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Elegy - Skönhetens makt
(Elegy)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Elegy på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Lakeshore Entertainment
Producent: Andre Lamal, Gary Lucchesi & Tom Rosenberg
Regi: Isabel Coixet
Manusförfattare: Nicholas Meyer, baserat på en kortroman av Philip Roth
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
David Kepesh - Ben Kingsley Consuela - Penélope Cruz
Carolyn - Patricia Clarkson George - Dennis Hopper
Kenny Kepesh - Peter Sarsgaard Amy - Deborah Harry
Charlie - Charlie Rose Beth - Sonja Bennett

Ben Kingsley & Penélope Cruz
Foto: Joseph Lederer
© Lakeshore Entertainment
Bildkälla: Noble Entertainment

Den amerikanska författaren Philip Roth har blivit känd för en lång rad böcker, varav bara somliga släppts i Sverige. Med start 1972 skrev han tre kortromaner om professorn David Kapesh, och den sista av dessa med titeln The Dying Animal (som mig veterligen inte har översatts till svenska) från 2001 blev 2008 till film - då under titeln Elegy, och i regi av spanska Isabel Coixet, som blivit mest känd för Mitt liv utan mig och The Secret Life of Words. I centrum står professorn David Kapesh, som undervisar på ett universitet. Han är frånskild sedan många år, och har en minst sagt kylig relation till sin son. Han är en typisk kvinnotjusare, och är känd för att inleda korta relationer med många av sina studenter. Dessutom har han de senaste 20 åren haft ett ledigt och huvudsakligen sexuellt förhållande med den f.d. studenten Carolyn. Under en föreläsning blir han genast attraherad av den unga kvinnan Consuela. Känslorna är besvarade, och trots att Consuela är 30 år yngre än han själv så inleder de ett förhållande. Men det är långt ifrån problemfritt, och snart väcks svartsjukekänslor till liv hos David...

Jag har inte läst den litterära förlagan, och kan därför inte uttala mig om hur väl filmen håller sig till boken. Jag vidhåller dock att filmen och sannolikt även boken tar upp ett intressant ämne, och fortfarande är det till viss del tabubelagt med förhållanden med så här stora åldersskillnader. Därför har både boken och filmen säkerligen fyllt en viktig funktion, och tanken är mycket god. Men genomförandet är inte helt och hållet positivt, utan har fått både bra och dåliga sidor. Det är en intressant story, som bitvis engagerar och berör. Vi får lära känna David Kapesh ganska väl, och han har blivit en relativt mångbottnad rollfigur som vi även får se i en mer positiv dager trots hans ytliga personlighet. Förutom åldersskillnaden i relationen mellan David och Consuela råder det dock ingen tvekan om att storyn i övrigt är ganska traditionell - den följer de gängse mallarna, och innehåller inga större överraskningar. Det är också svårt att inte haka upp sig på filmens tvivelaktiga kvinnosyn och att den känns lite väl "gubbsjuk". Inga kvinnor har fått något större djup, utan alla är mer eller mindre endimensionella. Vi får heller ingen trovärdig förklaring till varför Consuela egentligen blir förälskad i professor Kapesh - av motsatsen råder ingen tvekan, men då jag tyckte att Kapesh överlag var en tämligen osympatisk karaktär är det lite svårt att motivera vad hon egentligen ser i honom. Under merparten av filmen förblir Consuela också ganska ytlig och menlös, och det dröjer länge innan vi får se fler lager och ett djup hos karaktären. Det känns överlag som att Elegy har blivit ganska objektifierande kring kvinnor, och det känns inte som rätt väg att gå. Det är också en ganska seg film, och jag kan inte låta bli att känna att den delvis känns lite tråkig. Bitvis tvingades jag anstränga mig för att inte somna, och det är inget gott tecken... I grund och botten är storyn också ganska tunn, och det är tveksamt om det händer tillräckligt mycket för att motivera en hel långfilm. Filmen hade vunnit på att kortas ner en del, för även om det mellan varven blir engagerande och berörande, så håller den helt enkelt inte hela vägen. Slutet känns också lite malplacerat, då det utan att avslöja för mycket syftar på krafter man inte kan påverka hellre än på karaktärsutveckling.

Dessutom förekommer vissa trovärdighetsproblem och logiska luckor. En del av dialogen har också blivit lite orealistisk och onaturlig. Det märks att fokuset istället legat på de visuella aspekterna, och där är det betydligt bättre ställt. Fotot och scenografin är förstklassig, och vissa scener är mycket vackra. Bildspråket är tillräckligt originellt för att filmen ska sticka ut, och fyller onekligen sin funktion. Filmen erbjuder också en lågmäld och stämningsfull känsla, och förhöjer helhetsintrycket. Bakgrundsmusiken består till största delen av klassisk musik, och överlag fungerar det riktigt väl. Det blir stämningsfulla och effektiva scener, men ibland kan man tycka att mängden klassisk musik gått till överdrift och tar överhanden. Skådespelarinsatserna är bra, och Ben Kingsley är utmärkt som David Kapesh. Han spelar både övertygande och trovärdigt, och lyckas på ett skickligt sätt att levandegöra rollfiguren. Penélope Cruz är också riktigt lyckad som Consuela, och även om hon inte lyckas att erbjuda något större djup, så spelar hon övertygande och stabilt. Jag tycker dock inte att hon och Ben Kingsley har en tillräcklig personkemi, och därför känns deras relation heller inte helt trovärdig. Patricia Clarkson är också riktigt bra som Carolyn, och gör en övertygande och verklig prestation. Jag är inte lika nöjd med Dennis Hopper, som visserligen är en duktig skådis, men som känns lite malplacerad i den här rollen och lyckas inte helt att erbjuda något större liv i sin rollfigur. Överlag måste jag säga att jag blev besviken på Elegy - Skönhetens makt, och det som borde ha blivit en mycket bra film har helt enkelt blivit lite tråkig och menlös. Isabel Coixets tidigare filmer har varit mycket bra, och därför blev jag besviken då den här filmen inte alls kommer upp i samma höga klass. Det är dock inte alls en dålig film. Storyn är intressant, och både de visuella aspekterna och skådespelarna höjer helhetsintrycket. Därför väljer jag med viss tvekan en stark femma i betyg. Fortfarande är det förstås en sevärd film, men den sticker inte ut lika mycket som jag hade önskat och man bör nog vara rejält pigg när man ser den för att inte riskera att somna...

DVD-utgåvan kommer från Noble Entertainment, och erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS, vilket är ovanligt bra även om undertecknad inte haft möjlighet att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Textning finns på svenska, finska och norska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade och döva. DVD-skivan inleds med språkvalsmeny, som följs av varningstexter på valt språk. Därefter spelas ett par trailers (som går att hoppa förbi), innan man kommer till huvudmenyn som är engelskspråkig och rörlig. Väljer man att spela filmen visas först en distributörsjingel på 10 sekunder, innan själva filmen börjar. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt. Enligt uppgift har den amerikanska DVD-utgåvan en del extramaterial, däribland ett kommentatorspår, men tyvärr går vi miste om det i Sverige. Det är verkligen tråkigt att Noble Entertainment inte kunnat licensiera det extramaterial som trots allt producerats.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 april 2009
Senast uppdaterad: 23 april 2009

Recensionen har lästs 3719 gånger av 2053 personer, sedan den 22 april 2009

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - SEXA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern