Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

En blomma i Afrikas öken
(Desert Flower)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter En blomma i Afrikas öken på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 2 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: Storbritannien/Tyskland/Österrike, 2009
Produktionsbolag: Majestic Filmproduktion, MTM West Television & Film, Dor Film Produktionsgesellschaft, ARD/Degeto & Bac Films, i samarbete med Backup Films
Producent: Peter Herrmann & Waris Dirie
Regi: Sherry Horman
Manusförfattare: Sherry Horman, baserat på en självbiografisk roman av Waris Dirie
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Waris Dirie - Liya Kebede Marylin - Sally Hawkins
Terry Donaldson - Timothy Spall Lucinda - Juliet Stevenson
Neil - Craig Parkinson Harold Jackson - Anthony Mackie
Pushpa Patel - Meera Syal Waris som barn - Soraya Omar-Scego

Den somaliska fotomodellen Waris Dirie kom till London som 13-åring, och slog igenom i slutet av 1980-talet som fotomodell. 1997 valde hon att överge modellyrket för att bli FN-ambassadör mot kvinnlig omskärelse, och driver idag flera välgörenhetsorganisationer. Hon har också skrivit fem olika romaner, varav flera är självbiografiska. Den första av dessa släpptes 1998 och fick i Sverige titeln En blomma i Afrikas öken. 2009 blev denna självbiografi till film, i form av en brittisk-tysk-österrikisk samproduktion i regi av den tysk-amerikanska regissören och manusförfattaren Sherry Horman. Filmen hade världspremiär i Tyskland i september 2009, och har sedan dess visats på bio i begränsad skala i några huvudsakligen europeiska länder. I Sverige har den efter många om och men till sist släppts direkt på DVD; nästan två är efter världspremiären och med minimal marknadsföring. Det är mycket tråkigt, då En blomma i Afrikas öken tar upp viktiga ämnen och hade förtjänat att uppmärksammas i större skala även här.

Handlingen tar sin början när Waris Dirie, efter att ha flytt utomlands från ett tvångsäktenskap som 13-åring, bott i London i några år. Nuförtiden lever hon på gatan, tills hon stöter på dansaren Marylin som något motvilligt ger henne ett hem. De blir snart vänner, och Waris får jobb som städare på en snabbmatsrestaurang i centrala London. Där blir hon upptäckt av modellfotografen Terry Donovan, som blir betagen av hennes utseende och vill fotografera henne. Waris förstår knappt innebörden, men går till sist med på det; vilket öppnar dörrarna för en karriär som fotomodell. Något som dock inte är problemfritt...

Jag måste medge att jag aldrig ens hört talats om Waris Dirie innan jag såg filmen, och visste ingenting alls om henne. Kanske är det jag som inte är tillräckligt allmänbildad, men efter att jag sett filmen blev jag genast intresserad av att veta mer om denna fascinerande kvinna. För den här verkliga historien är absolut mycket fascinerande och intressant, och ingen kan förneka att könsstympning är ett viktigt ämne som förtjänar att uppmärksammas. Förhoppningsvis är den här filmen åtminstone ett steg i rätt riktning, för jag blev mycket imponerad av En blomma i Afrikas öken.

Trots en relativt tunn story, så lyckas filmen att väcka intresse och engagera hela tiden. Det är lätt att känna för Waris Dirie, som har skildrats på ett mångbottnat och äkta sätt. Jag uppskattar också Marylin, som är en intressant rollfigur och ett värdefullt tillskott till filmen och storyn. Hon känns också nyanserad och äkta, och då kan man ha överseende med att en del andra rollfigurer blivit lite väl stereotypa; inte minst agenten Lucinda som inte känns äkta för fem öre. Trots en lång speltid på ganska precis två timmar blir det aldrig segt eller utdraget, och filmen lyckas att engagera och väcka intresse hela tiden. Budskapet är också mycket viktigt och bra, och har också levererats på ett fint sätt utan att bli sentimentalt. Därför har En blomma i Afrikas öken bitvis också blivit en mycket berörande och gripande film, som inte lär lämna någon oberörd. Det börjar så smått med ett fåtal gripande scener här och var, där man fäller några tårar. Men filmens sista halvtimme är oerhört stark och gripande, då jag började gråta hejdlöst.

Dock förekommer ett par väldigt otäcka scener, som jag ärligt talat inte tycker behövs - vi förstår mycket väl vad det handlar om utan att få se dessa äckliga och utdragna scener som är omöjliga att glömma. Jag förstår absolut tanken och det gör budskapet lättare att ta till sig, men jag tyckte att framförallt en scen kändes onödigt övertydlig. Inledningsvis kändes filmen också en smula ostrukturerad och bitvis nästan rörig. Det tog mig därför en stund innan jag verkligen kom in i handlingen, och det borde ha gått att bygga upp på ett bättre sätt. Men när storyn väl kommer igång på allvar blir det desto bättre, och filmen också på ett fint sätt att ta upp både gripanmde allvar och lite mer lättsamma småroliga scener.

Upplägget är lite ovanligt, då filmen förutom en kort inledande scen i barndomen snabbt fokuserar på när Waris redan bott i London en längre tid. Istället får vi se vid några tillfällen under filmens gång tillbakablickar över hennes barndom, och det dröjer en halvtimme innan vi ens får veta de mest grundläggande detaljer om vad som hänt innan filmen inleds. Överlag fungerar det här upplägget bra, men jag hade velat veta lite mer fakta från början för att få filmen att kännas mer fulländad - inte minst då DVD-omslaget beskriver detaljer som vi inte fått höra ett ord om i filmen, så började jag undra om jag helt hade missat någon nyckelscen i filmen. När vi väl kommer så långt förstår jag dock tanken då det här upplägget har sin tjusning, men en kompromiss och bara visa det allra nödvändigaste i början hade ärligt talat fungerat lite bättre. Det här gör att filmens första halvtimme inte känns lika engagerande och märkvärdig som resten av filmen gör, men när storyn väl kommer igång blir det både trevligt, fascinerande och berörande.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk och en del vackra vyer; inte minst de inspelade i Somalia. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Jag blev mycket imponerad över den etiopiska fotomodellen Liya Kebede, som är fantastisk i huvudrollen som Waris. Hon spelar mycket naturligt, övertygande och trovärdigt; dessutom är hon också någorlunda lik den verkliga personen. Det här är Liyas första större filmroll, och det klarar hon av med bravur. Sally Hawkins är också mycket bra som Marilyn, och efter att hon ibland spelat över i sina roller (inte minst i Happy-Go-Lucky), så är det glädjande att se en lite mer nedtonad och naturlig roll. Timothy Spall spelar också bra som fotografen Terry, men tyvärr är det inte helt oproblematiskt att vänja sig vid honom i rollen - åtminstone för mig är det svårt att se på Timothy utan att tänka på Slingersvans i Harry Potter-filmerna. Amatörskådisarna i Somalia spelar tyvärr inte lika bra, men det är i alla fall helt okej.

Som film betraktat har En blomma i Afrikas öken onekligen vissa problem. I början blir det lite ostrukturerat och ibland rentav aningen svårfattlig. Skådespelarinsatserna är lite varierande, och dessutom hade jag gärna sluppit en vidrig scen. Men de fåtal brister som finns gottgörs med råge av det viktiga budskapet och att filmen dessutom blivit så berörande och gripande. Det är både charmigt, engagerande och starkt, och därför har det blivit en film som nästan ingen lär glömma på mycket länge. Jag vet inte hur väl filmen stämmer överens med verkligheten, men då den riktiga Waris Dirie har medproducerat filmen kan man på goda grunder förmoda att det mesta förmodligen stämmer relativt väl med vad som verkligen hände. Betygsmässigt når filmen utan tvekan upp till en åtta, och jag rekommenderar att ni har gott om näsdukar i närheten när ni ser filmen...

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1, medan ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och vanlig 2-kanalig stereo. Bild- och ljudkvaliteten är riktigt bra. Filmen är textad på svenska, finska och norska, men inga andra språk. Det finns tyvärr varken engelsk text eller någon textning för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel och språkvalsmeny, som följs av varningstexter på valt språk. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är av enkelt slag - den är på engelska och stillastående. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt även om det inte direkt är förvånande för filmer som släpps direkt på DVD.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 september 2011
Senast uppdaterad: 28 september 2011

Recensionen har lästs 6143 gånger av 3703 personer, sedan den 27 september 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - FEMMA - ÅTTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern