Dubbningshemsidan
Recensioner
En dag och en halv
(En dag och en halv)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.
Den lättirriterade Artan kliver in på en vårdcentral någonstans i Sverige, och kräver att omedelbart få träffa sin fru Louise som är sjuksköterska där. När personalen inte kan ordna det, då hon är med en patient, blir han förbannad och tar fram ett laddat vapen. Han riktar en pistol mot Louise, och kräver att få en civil polisbil för att inte skjuta henne. Då den nationella insatsstyrkan är alldeles för långt borta tar den ovanligt lugna polisen Lukas initiativ - han ordnar en bil åt Artan och Louise, och kör själv bilen. Artan vill till varje pris hitta åt sin dotter, som Louise fått ensam vårdnad om efter att de separerat och som Artan inte fått träffa på ett tag...
Det låter kanske inte så upphetsande, och visst har man sett mycket förut - men med en intressant och fascinerande grundstory, som åtminstone i grunden bygger på verkliga händelser, kommer man ganska långt. En dag och en halv är kanske inte riktigt så minnesvärd som jag hade önskat, men är ändå en bra och lyckad film. Det är spännande och engagerande, och intresset hålls vid liv på ett snyggt sätt. Jag uppskattar den lite lågmälda stilen, där det mesta handlar om dialog istället för en massa skottlossning och att skjuta vilt omkring sig; av det slag som man sett lite för ofta från i synnerhet USA.
Jag uppskattar också att Fares Fares till största delen undviker övertydlighet, och istället fått till ett relativt avskalat drama där spänning byggs upp genom miljö och dialog istället för genom en påtaglig yttre handling. Det är också trevligt med en ovanligt nyanserad skildring, som inte alls är så svartvit som det verkar vid en första anblick. Trots en begränsad miljö, där stora delar av filmen utspelas inne i en bil, så fungerar det bättre än väntat - det blir klaustrofobiskt, precis som sig bör, men aldrig tråkigt eller segt. Överlag upplevs det också trovärdigt, även om poliserna ibland verkar bete sig mer som amerikanska än svenska dito - och brukar verkligen fem polisbilar följa efter en bil vid en gisslansituation...? Jag har ingen aning, men vi får väl hoppas att manusförfattarna gjort tillräcklig research så att det faktiskt är realistiskt trots att det inte riktigt känns så.
Tyvärr upplevs dock inte dialogen helt realistisk, utan det blir onödigt stolpigt och bitvis känns det verkligen som att skådespelarna läser innantill. Det blir bättre efter ett tag, men dialogen blir aldrig hundraprocentig; vilket känns märkligt med så talangfulla skådespelare och då Fares Fares efter så många år som skådespelare rimligtvis borde kunna skriva trovärdig dialog. Det blir betydligt bättre när handlingen kommer igång på allvar, men likväl blir det aldrig fullt så gripande som det borde ha blivit.
Men värst är en scen med Louises föräldrar, som är bland det mest extrema som världen någonsin skådat, och som gör att hela trovärdigheten och filmillusionen blir lidande. Det känns både malplacerat och överdrivet, och i en sådan situation tror jag knappast att någon skulle bete sig så där. Inte ens de mest inbitna rasisterna skulle väl ämna till att komma med grova rasistiska påhopp när någon riktar ett laddat vapen mot en, och när både ens eget, ens dotters och ens barnbarns liv står på spel...? Det känns alltför svårköpt, och passar inte in i resten av filmen för fem öre.
En dag och en halv är en bra och välgjord film, med en intressant och spännande handling, en engagerande och lagom lågmäld stil och en frisk fläkt i alla mer typiska polisfilmer där poliser skjuter vilt omkring sig; av det slag vi sett lite för ofta genom åren. Det är ett lovvärt initiativ att erbjuda något förhållandevis nytt av en bekant genre, och fotot är dessutom mycket bra. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och Fares Fares gör en stabil och trovärdig rolltolkning - men det är utan tvekan Alexej Manvelov och Alma Pöysti som står för de tyngsta lassen; som lyckas förmedla mycket på ett ypperligt sätt.
Men dialogen övertygar tyvärr inte, och helhetsintrycket dras ned av de alltför malplacerade och tillspetsade föräldrarna till Louise - något som kanske passat i en annan film, men som här sticker ut från mängden och känns allmänt märkligt och svårköpt. Jag förstår Fares Fares ambition att även hinna ta upp rasism, och det är förstås ett viktigt ämne, men det finns en tid och plats för allt.´Manuset hade nog behövt en översyn, men överlag är det ändå en lyckad film; kanske inte så minnesvärd men underhållande, nyanserad och fullt sevärd. Med lite mer naturlig dialog hade betyget kunnat bli bättre, men nu når det upp till en hyfsat stabil sjua - varken mer eller mindre, och visst är det sevärt men man hade kanske förväntat sig ännu lite mer av Fares Fares regidebut...
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 september 2023
Recensionen har lästs 1316 gånger av 780 personer, sedan den 8 september 2023
Betyg: |
Film/serie |
|
7 |
DVD-produktion |
|
-- |
|
Snittbetyg: |
|
7 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg