Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

En komikers uppväxt
(En komikers uppväxt)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter En komikers uppväxt på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Sverige/Finland, 2019
Produktionsbolag: Anagram Produktion, i samarbete med Sveriges Television, C More Entertainment & YLE
Producent: Martin Persson
Regi: Rojda Sekersöz
Manusförfattare: Jonas Gardell, baserat på en roman av Jonas Gardell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Juha som vuxen - Johan Rheborg Marianne som vuxen - Cilla Thorell
Stefan som vuxen - Jakob Eklund Scentekniker - Gizem Erdogan
Juha - Loke Hellberg Jenny - Elisabet Xie
Thomas - Teo Dellback Stefan - Alexander Johansson
Ritva - Maria Sid Bengt - Fredrik Hallgren
Eva-Lena - Rebecca Winsnes Pia - Annie Jägerholm
Li - Adriana Billow Lennart - Olle Frelin
Thomas mamma - Kerstin Gandler Marianne - Josephine Fridell
Fröken - Klara Zimmergren Gympaläraren - Ulla Skoog

I nutid är Juha en framgångsrik stå-upp-komiker. När han tänker tillbaka på sin barndom i lilla Sävbyholm på 1970-talet är det inte riktigt lika gott ställt, där Juha på fritiden umgås med sina bästa vänner Jenny och Thomas - men de vill han inte veta av under skoltid, då han till varje pris vill nästla sig in i det coola gänget; även om det innebär att göra saker han egentligen inte vill göra...

Jag har tyvärr inte läst Jonas Gardells självbiografiska roman, och har heller inte sett miniserien från 1992. Men åtminstone om man ska bedöma filmen på egna meriter är En komikers uppväxt en bra och lyckad film. Ämnet och handlingen är intressant och ständigt högaktuellt, och det är en genomarbetad berättelse som skildras. Med intressanta rollfigurer, en fascinerande och berörande uppväxtskildring och ett tyvärr alltid lika aktuellt tema kring mobbning och utanförskap så finns här mycket att hämta. Det är engagerande och berörande, och det är hela tiden intressant. Tiden går fort, och vi får veta ganska mycket om Juhas barndom på 1970-talet - men betydligt mindre om nutiden, som har begränsats till ett fåtal scener som bara berättar det allra mest nödvändiga.

Trots att filmen bygger på en hyfsat tjock roman har filmen bara blivit en och en halv timme lång, vilket får ses som ovanligt kort med dagens mått mätt. Därför blir det också ganska kortfattat, och man får inte veta så mycket som jag hade önskat. Det mest anmärkningsvärda är en sidohistoria kring Jenny som tas upp i ett par scener, men som sedan rinner ut i sanden för att aldrig mer tas upp. Det är visserligen inte viktigt för just den här berättelsen, men icke desto mindre känns det konstigt att ens ta upp det om det ändå inte får någon betydelse för handlingen. Har man sagt A får man trots allt även säga B...

Slutet känns också abrupt, och man får inte mycket till avrundning eller avslut. Filmen känns också något övertydlig, med tillspetsade rollfigurer där framförallt lärarna snarast känns som karikatyrer. Sådant kan fungera bra i böcker, men fungerar vanligtvis sämre på film och hade vunnit på att tonas ned en smula. Och den övertydliga och vanligtvis tämligen onödiga berättarrösten gör heller inte saken bättre...

En komikers uppväxt är en bra och välspelad film, som är underhållande, tänkvärd och berörande. Skådespelarinsatserna är bra, men trots att han gör en bra insats är jag inte helt nöjd med Johan Rheborg som den vuxna Juha - han känns helt enkelt inte riktigt som samma person som barn, och dessutom är Johan för känd för att filmillusionen ska fungera. När nu Juha trots allt är en variant av Jonas Gardell själv, så varför inte låta Jonas själv spela rollen...? Eller om det inte gick, så vore en neutral och okänd skådespelare bättre för filmillusionens skull. Men bara man har överseende med några brister är det utan tvekan en bra film, som är väl värd att ses för de allra flesta - men de brister som trots allt finns gör att jag nöjer mig med en stark sjua i betyg, trots att handlingen i sig hade förtjänat ett högre betyg än så.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 oktober 2020

Recensionen har lästs 1007 gånger av 617 personer, sedan den 23 oktober 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - FEMMA - NIA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern