Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

En officer och spion
(J'accuse)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter En officer och spion på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 12 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Frankrike/Italien, 2019
Produktionsbolag: Légende Films, R.P. Productions & Gaumont, i samarbete med France 2 Cinéma, France 3 Cinema & Rai Cinema
Producent: Alain Goldman
Regi: Roman Polanski
Manusförfattare: Roman Polanski & Robert Harris, baserat på en bok av Robert Harris
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Georges Picquart - Jean Dujardin Alfred Dreyfus - Louis Garrel
Pauline Monnier - Emmanuelle Seigner Hubert-Joseph Henry - Grégory Gadebois
Charles-Arthur Gonse - Hervé Pierre Auguste Mercier - Wladimir Yordanoff
Jean Sandherr - Éric Ruf Georges-Gabriel de Pellieux - Laurent Stocker
Ferdinand Walsin Esterhazy - Laurent Natrella Émile Zola - André Marcon
Raoul de Boisdeffre - Didier Sandre Alphonse Bertillon - Mathieu Amalric

1894 döms den judiska officeren Alfred Dreyfus för högförräderi, för att ha läckt hemliga militära dokument till den tyska militärattachén i Paris, och han döms till livstids fängelse på den ökända Djävulsön utanför franska Guyanas kust; där han ska sitta helt isolerad utan att kunna prata med någon. (Nästan) ingen tycker om judar, så hela det franska folket jublar när Dreyfus offentligt fråntas sin militära rang och förs iväg. Strax därpå blir hans f.d. kollega Georges Picquart befordrad till chef för den militära underrättelsetjänsten, och får där tillgång till alla hemliga militära papper. Georges tycker själv inte om judar och heller inte Dreyfus, men inser motvilligt att Dreyfus fällts på väldigt lösa grunder där ett handtecknat dokument utan namnteckning som tycks någorlunda matcha Dreyfus handstil är det enda konkreta beviset. När det snart dyker upp dokument som tyder på att det fortfarande finns en spion i den franska militären inser Piquart att Dreyfus utan tvekan var oskyldig och att den riktiga spionen fortfarande är på fri fot - men hans överordnade och t.o.m. regeringen vill inte lyssna på det örat, utan vill till varje pris sätta stopp för Piquarts försök att rentvå Dreyfus...

Man kan tycka vad man vill om Roman Polanski som person, och allt tyder helt klart på att mannen är ett svin - men samtidigt måste man hålla isär en film från dess regissör, och faktum kvarstår att är en riktigt bra och lyckad film. Dreyfusaffären var helt klart ett helt sanslöst justitiemord av sällan skådat slag, och såvitt jag kan bedöma håller filmen sig väl till vad som hände i verkligheten. Alla rollfigurer i filmen har funnits i verkligheten, och det verkar inte förekomma nämnvärda avvikelser eller bearbetningar gentemot de verkliga händelserna från 1894 och några år framåt. Det är ett viktigt ämne att uppmärksamma, och trots att det var över 120 år sedan kan man hitta paralleller även till dagens samhälle.

Det har blivit en engagerande film, som imponerar med sin detaljrikedom och sin utmärkta stämning. Intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt, och trots en ovanligt lång speltid på 2 timmar 11 minuter blir det aldrig segt eller tråkigt. Trots att många lär känna till Dreyfusaffären, åtminstone i grova drag, så förblir filmen spännande och gripande. Rollfigurerna är intressanta, men fokus ligger helt klart på Piquart som är den som hela tiden står i centrum. Han känns mångbottnad och intressant, och detsamma gäller det lilla vi får se av själva Alfred Dreyfus; som allting handlar om men som vi ganska sällan får se.

Det har dock blivit en tämligen svartvit film, som inte uppvisar särskilt många nyanser. Piquart är utan tvekan nyanserad, som är fördomsfull och tämligen antisemitisk men som likväl vill göra allt han kan för att rentvå Dreyfus - men i övrigt är de flesta antingen "goda" eller "onda", och vem som står på vilken sida framstår tämligen tydligt. Det är möjligt att det faktiskt var så här illa i verkligheten, så här 120 år senare kan liksom ingen veta med säkerhet, men på film framstår det lite väl förenklat då så många framstår som otvetydigt "onda" utan försonande egenskaper - och där så många dessutom vill tysta ner allting till varje pris. Lite fler nyanser hade inte skadat, och mot slutet kan även handlingen upplevas något repetitiv när fokuset så länge ligger på mörkläggningen hellre än på "bevisen" som användes för att fälla Dreyfus.

En officer och spion är en mycket bra och välgjord film, som är fängslande, fascinerande och gripande - och dessutom med utmärkta skådespelare, där inte minst Jean Dujardin imponerar stort som Piquart. Det är en bred och detaljerad film, som är minnesvärd och som imponerar på många sätt. Då kan man ha överseende med att Roman Polanski tycks ha gjort filmen med anledning av att han anser sig ha blivit utsatt för ett justitiemor av liknande slag som Dreyfus - vilket förstås är en absurd liknelse, och att Polanski må vara ett svin rent privat. Men oavsett hans motiv är det en riktigt bra film, som är väl värd att se för de allra flesta, och som förtjänar en svag åtta i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 november 2021

Recensionen har lästs 868 gånger av 446 personer, sedan den 4 november 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TREA - SEXA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern