Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Eo
(Eo)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Eo, Oscarsnominerad för bästa utländska långfilm 2023, har inte släppts på DVD eller Blu-Ray i Sverige och finns i skrivande stund heller inte på någon streamingtjänst. Filmen finns för närvarande bara som digital hyr- och köpfilm.
Sök efter Eo på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Italien/Polen, 2022
Produktionsbolag: Skopia Film & Alien Films, i samarbete med Moderator Inwestycje
Producent: Ewa Piaskowska & Jerzy Skolimowski
Regi: Jerzy Skolimowski
Manusförfattare: Ewa Piaskowska & Jerzy Skolimowski
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Eo - Hola / Tako / Marietta / Ettore / Rocco / Mela Kasandra - Sandra Drzymalska
Vito - Lorenzo Zurzolo Grevinnan - Isabelle Huppert
Mateo - Mateusz Kosciukiewicz Dora - Lolita Chammah
Kaja - Agata Sasinowska Dude - Tomasz Organek
Dorota - Anna Rokita Zenek - Michal Przybyslawski

Åsnan Eo jobbar för en cirkus någonstans i Polen, där han har ett populärt och storslaget nummer tillsammans med den unga tjejen Kasandra. Hon behandlar honom väl och med respekt, men övrig personal på cirkusen är betydligt mer hårdhänta. När djurrättsaktivister protesterar mot användningen av djur på cirkus lyckas de få cirkusen nedstängd, och alla djur skickas iväg mot olika håll. Eo förs till ett häststall, där han får slita hårt. Men han stannar inte kvar där länge, och på sin väg genom dagens Europa får han träffa både trevliga och framförallt mindre trevliga människor och djur.

Det är minsann inte varje dag man stöter på filmer med en åsna i huvudrollen - i synnerhet inte i renodlade vuxenfilmer, för det är värt att betona att detta verkligen inte är någon barnfilm. Eo kommer inte passa alla, men är man på rätt humör är det en riktigt bra och på sätt och vis ganska oemotståndlig film. Det är originellt och annorlunda, och det är nog närmast unikt att vi får följa en åsna under en hel film; där merparten skildras ur åsnans perspektiv men där enstaka scener förflyttar oss en liten bit ifrån åsnans perspektiv till människor i Eos närhet. Det är underhållande, engagerande och vackert - det blir faktiskt riktigt poetiskt, och det är en film med mycket naturscener och relativt lite dialog.

Det är lågmält och avskalat, och här finns inte minsta lilla övertydlighet. Istället får vi dra våra egna slutsatser om vad som händer, och läsa mellan raderna. Ibland kan det bli lite väl svårbegripligt var vi befinner oss och vilka alla är, men överlag uppskattar jag den här lågmälda och minimalistiska stilen utan onödig dialog. Eo är en intressant och söt rollfigur, som vi får en hyfsad inblick i trots att han förstås inte säger ett ord. Men hans ansiktsuttryck säger mycket, och det blir både tänkvärt och djupsint. Av de människor vi får möta i närmast episodiska former får vi lära känna somliga hyfsat, men de flesta inte särskilt väl. Det är förstås fullt avsiktligt, och överlag fungerar det bra. Det genomgående temat är hur vi människor behandlar djur, vilket förstås är ett angeläget och viktigt ämne, även om det också förekommer enstaka avstickare här och var.

Men någon actionfilm är det minsann inte, för att uttrycka saken milt. Det är en långsamt berättad film, med många och långa naturscener och scener utan dialog. Det finns absolut en poäng och tjusning med det, men ibland blir det ändå för mycket av det goda och filmen går bitvis över gränsen från långsam till rentav seg. Trots att filmen bara räcker knappa en och en halv timme blir det ändå lite för utdragna scener som egentligen inte tillför något, och det mesta går lite för långsamt framåt. Det här känns ibland mer som en konstfilm, och Eo hade nog vunnit på lite mer handling och lite mer dialog för att få upp tempot en aning.

Det blir också lite fragmentariskt, då vi ofta bara får se korta scener med människorna som Eo möter. Vissa får vi bara se i några få minuter, om ens det, och ofta får vi bara se försiktiga glimtar ur någons liv innan vi får vidare någon helt annanstans. Det är förstås fullt avsiktligt utifrån premissen, och helt som sig bör; och till största delen fungerar det ändå bra då fokuset ligger just på hur människor behandlar Eo och andra djur. Men mot slutet av filmen förekommer en sidohistoria där Isabelle Huppert dyker upp som någon slags grevinna i några få scener, och hela den sidohistorien känns ärligt talat lite malplacerad. Då sker det inte längre utifrån Eos perspektiv, då han befinner sig på gården utanför deras hus, och även fast det är intressant skär sig berättelsen lite från resten av filmen. Vi får veta för mycket om dessa personer för att bara kunna bortse från det, men samtidigt för lite för att ha fått någon inblick i vad allting handlar om. Det känns lite grand som en annan film i filmen, som är intressant men som har väldigt lite med resten att göra, och det känns malplacerat i sammanhanget. Man hade behövt få veta lite mer där, för att faktiskt få en inblick i vad det handlar om och vilka personerna är.

Eo är en mycket originell och annorlunda film, som inte liknar något man tidigare skådat. Den kommer verkligen inte att passa alla, och somliga lär finna det här olidligt tråkigt. Men jag uppskattade filmen, som är vacker, välgjord och riktigt bra - med ett fantastiskt foto, storslagna suggestiva naturbilder och ett såväl minnesvärt som angeläget tema. Det är en stark och minnesvärd film, men tyvärr också lite för långsam och bitvis intetsägande; och något hade behövt göras åt scenerna med Vito och grevinnan, som känns lite för malplacerade och inte riktigt passar in i temat. Därför väljer jag till sist en stark sjua i betyg, men det är en film väl värd att ses men som långt ifrån kommer falla alla i smaken.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 september 2023

Recensionen har lästs 49 gånger av 39 personer, sedan den 8 september 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TREA - ETTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern