Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Excess Will Save Us
(Excess Will Save Us)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Excess Will Save Us premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 1 april. På festivalen visas filmen med franskt tal och engelsk text, vilket inte är en optimal kombination - det är möjligt att tillgång till svensk text hade förändrat omdömet något.
Sök efter Excess Will Save Us på CDON
   ANNONS
Drama / Dokumentär / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Dramadokumentär
Produktionsland/år: Sverige/Frankrike, 2022
Produktionsbolag: Vilda Bomben Film, i samarbete med Sveriges Television & Film i Väst
Producent: Fredrik Lange
Regi: Morgane Dziurla-Petit
Manusförfattare: Morgane Dziurla-Petit
Svensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Ej tillämpbart
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sig själv - Morgane Dziurla-Petit / Bernard Petit / Patrick Petit / Roger Petit Faustine - Kim Truong
Fabrice - Jean-Benoît Ugeux Sig själv - Marie-Christine Carlier

Den unga filmregissören Morgane Dziurla-Petit återvänder till sin familj i den lilla staden Villereau i norra Frankrike. Där har det precis ryktats om en terroristattack på lösa grunder, och hennes familjemedlemmar har olika sätt att hanskas med ryktena på.

Det här kan vara en av de märkligaste filmer jag någonsin sett - till den grad att jag inte ens är säker på om den är bra eller inte... Det är originellt och oerhört udda, och det rör sig om en slags hybrid mellan dokumentär och spelfilm där ett par rollfigurer är fiktiva och spelas av skådespelare medan övriga är regissörens riktiga familjemedlemmar som spelar sig själva - eller åtminstone någon slags variant av sig själva.

Min första tanke var vad jag egentligen hade gett mig in i, då de första 10 minuterna är helt obegripliga och man sitter som ett levande frågetecken. Det var på gränsen till plågsamt, men dessbättre blir filmen successivt bättre när man faktiskt börjar förstå vad det handlar om och vilka personerna är. Efter ett tag börjar man förstå filmens poäng och charm, och då blir det periodvis riktigt roligt. Man får till och från skratta en hel del åt de charmiga personerna och situationerna, och det blir periodvis riktigt charmigt. Då börjar det också bli lite mer engagerande, då man kommer in i filmen och börjar förstå vad regissören egentligen har velat säga. Det finns också ett påtagligt djup och en genomtänkt undermening.

Men det här kommer inte att passa alla, och somliga lär finna detta olidligt tråkigt och obegripligt. Så långt skulle jag inte vilja sträcka mig, men även för min del måste jag medge att jag inte alls förstod allting. Ibland blir det tämligen svårbegripligt, och att lista ut hur olika personer är släkt med varandra är långt ifrån självklart. Det finns ingen slags introduktion, utan handlingen kommer igång direkt; och kanske hade det behövts någon slags inledning för att bättre förstå poängen och relationerna mellan alla på ett tidigare skede. Då hade det förmodligen blivit mer engagerande, istället för att man som nu mest sitter och plågas tills det gått ett tag och poängen sakta börjar klarna.

Det blir också sällan riktigt så fängslande som jag hade önskat, utan trots att det är charmigt och intressant så lever man inte riktigt in sig i handlingen på samma sätt som mer "vanliga" spelfilmer. Originalitet i all ära, men ibland är det bättre att det blir lite mer begripligt och "normalt", istället för att man ska sitta och försöka börja lista ut hur allting hänger ihop.

Excess Will Save Us är en oerhört originell och annorlunda film, som med sin udda blandning mellan dokumentär och spelfilm inte riktigt liknar något man tidigare sett. Det finns heller inte så mycket till handling, men däremot en del charmiga personer som man gärna hade velat se mer av. Ibland blir det riktigt roligt och charmigt, medan det vid andra tillfällen mest känns utdraget och repetitivt. Kanske fungerade filmen bättre som kortfilm trots allt, för 1 timme 45 minuter blir i mesta laget med den här väldigt udda och märkliga stilen tillsammans med det här minst sagt egensinniga gänget där regissören Morgane verkar vara den enda "normala" i släkten. Det här är faktiskt så bisarrt och märkligt att jag har stora svårigheter att sätta betyg, men väljer till sist en mycket svag sjua. Det är långt ifrån dåligt, men heller inte riktigt så lyckat som jag hade hoppats på. Men originellt är det helt klart, så det ska bli intressant att se vad Morgane Dziurla-Petit kan åstadkomma i framtiden.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 31 januari 2022

Recensionen har lästs 784 gånger av 430 personer, sedan den 31 januari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - FYRA - TREA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern