Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Exodus
(Exodus)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Exodus premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får ordinarie biopremiär den 10 mars 2023.
Sök efter Exodus på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige/Grekland, 2023
Produktionsbolag: B-Reel Feature Films, i samarbete med Sveriges Television & Film i Väst
Producent: Anna-Klara Carlsten, Mattias Nohrborg & Olle Wirenhed
Regi: Abbe Hassan
Manusförfattare: Kristoffer Cras & Abbe Hassan
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Amal - Jwan Alqatami Sam - Ashraf Barhom
Karim - Isa Aouifia Waleed - Khaled Alqatami
Sara - Bana Alshegri Rawan - Seran Habash
Gabriel - Leis Yasin Tomas - Olle Wirenhed
Aziz - Nasim Alatras Zaina - Valentina Hilani
Kosti - Antonis Tsiotsiopoulos Darian - Andreas Zikoulis

Året är 2015, och miljöntals flyktingar försöker ta sig till ett alltmer stängt Europa. I en hamn i Turkiet lastas en container bestående av flera dussin flyktingar av. En av dem är den 12-åriga flickan Amal, som fraktats dit ensam från Syrien. Hennes systrar ska enligt uppgift befinna sig i Grekland, och deras föräldrar är på väg i en annan container mot Sverige. Men när polisen plötsligt gör en razzia mot hamnområdet uppstår kaos, och den hårdbarkade flyktingsmugglaren Sam misshandlar en av poliserna. Han tar därefter med sig Amal, för att kunna tjäna pengar på henne när hennes föräldrar förhoppningsvis kan betala bra för hennes säkerhet. Men snart är inte ens Sam i säkerhet, och han och Amal kommer allt närmare varandra medan de försöker hitta hennes systrar.

Det är kanske inte den mest originella filmen, och visst har vi sett snarlika handlingar genom åren. Men å andra sidan är ju flyktingfrågan en ständigt aktuell fråga, som ju i dessa tider är mer aktuellt än någonsin och filmen ligger helt rätt i tiden. Filmen bygger ju också delvis på regissörens egna erfarenheter som flykting från Libanon på 1980-talet, även om handlingen här har förlagts till flyktingkrisen 2015. Exodus har också blivit en bra och välgjord film, som förblir intressant och engagerande; om än kanske inte riktigt så minnesvärd som jag hade önskat.

Det är sannerligen ingen upplyftande film, men trots mycket mörker finns här också en liten ljusglimt. Överlag upplevs det också realistiskt och trovärdigt, varför man dras in i handlingen på ett bra sätt. Relationen och dynamiken mellan Sam och Amal är fascinerande, och gör att filmen sticker ut lite från mängden och erbjuder något som liknande filmer förut inte har haft. Sam har också blivit en ovanligt nyanserad rollfigur, med båda dåliga och bra sidor. Amal är också en frisk fläkt och upplevs trovärdig.

Men medan det finns mycket att hämta i detta intressanta drama, så känns det bitvis också som att någonting saknas. Ibland känns det något förenklat, varför man inte alltid får riktigt samma svärta som hade behövts. Därmed inte sagt att det skulle vara romantiserat eller sockersött - verkligen inte - men vid några tillfällen kan man ändå skönja en viss förenkling, där filmen inte riktigt får till det djup som hade behövts.

Jag blir också lite konfunderad hur mobiltelefonen alltid tycks ha ström dag ut och dag in, trots att både Amal och Sam fipplar med den i stort sett oavbrutet och tittar mycket på videor och dylikt...? Nu har jag förstås ingen erfarenhet av sådana här miljöer, men något säger mig att provisoriska och överfulla flyktingläger i Grekland rimligtvis inte borde krylla av eluttag för att kunna ladda mobiltelefoner... Jag vet faktiskt inte om det här är en miss i manusarbetet, eller om Abbe Hassan har haft någon tanke kring det här som gått mig förbi. Kanske finns det nuförtiden stabil elektricitet och gott om eluttag till och med i provisoriska flyktingläger...? Oavsett hur det förhåller sig upplevs det i alla fall inte helt realistiskt, då ingen i hela filmen överhuvudtaget nämner batteritid eller laddning av mobiltelefonen. Dessutom verkar telefonerna alltid ha täckning och stabil tillgång till internet, och i så fall är det bättre ställt i sådana här miljöer än i Norrlands inland.

Exodus är en bra och välgjord film, med en intressant och fascinerande handling som delvis bygger på regissörens egna erfarenheter. Tiden går fort och det är engagerande hela tiden, men samtidigt saknas det där lilla extra varför filmen inte lyfter till några högre höjder. Det blir helt enkelt hela tiden bra, men aldrig jättebra och man blir aldrig direkt betagen av filmen på samma sätt som man brukar bli av riktigt storartade filmer. Oavsett om det är en logisk lucka eller fullständigt realistiskt känns det i alla fall ologiskt med den problemfria internetanslutningen och att mobilen aldrig får slut ström, och det hade behövts någon slags förklaring kring det här för att man verkligen ska tro på det; eller åtminstone att någon nämner laddning av telefonen vid något tillfälle. Men fotot är snyggt och skådespelarinsatserna mycket bra, och att det är ett angeläget och viktigt ämne är det ingen som förnekar - trots allt lär det nog aldrig bli fred i hela världen samtidigt, så det lär nog alltid finnas personer som tvingas fly från sina hem... Så det är en viktig film väl värd att ses, men som samtidigt saknar det där lilla extra - den förblir lagom intressant, men utan att riktigt lyfta. Därför nöjer jag mig också med en stabil sjua i betyg, men det är ju långt ifrån fy skam det heller.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 januari 2023

Recensionen har lästs 945 gånger av 588 personer, sedan den 28 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - ETTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern