Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Van Veeteren - Fallet G
(Fallet G)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Van Veeteren på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Sydkorea, 2006
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, TV2 Danmark & TV2 Norge
Producent: Jan Marnell
Regi: Daniel Lind Lagerlöf
Manusförfattare: Niklas Rockström, baserad på en roman av Håkan Nesser
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Van Veeteren - Sven Wollter Münster - Thomas Hanzon
Ewa Moreno - Eva Rexed Jan G. Hennon/Haans Kellerman - Dag Malmberg
Ellike Kellerman - Nadja Weiss Ulrike Fremdli - Chatarina Larsson
Erich - Josef Säterhagen Marlene - Frida Westerdahl
DeKlerkk - Ulf Friberg Bella Vargas - Lo Kauppi
Amelia Trotta - Monica Stenbeck Maarten Verlangen - Jan-Erik Emretsson

Efter fem olika filmer, varav en på bio, har nu turen kommit till den sista filmen i serien om den pensionerande kriminalkommissarien Van Veeteren i den påhittade men Holland-liknande staden Maardamm. Filmen bygger på Håkan Nessers sista roman i serien, varför man kan gissa sig till att det för en gångs skull faktiskt också kommer att förbli den sista filmen. I filmens inledning får vi se en längre tillbakablick om en mordutredning som Van Veeteren ledde för sex år sedan. Frun till en rik man hittas död i parets vattentömda bassäng, och det tar inte lång tid förrän poliserna misstänker att maken mördat henne - en man som dessutom haft en del med Van Veeterens numera döda son Erich att göra. Trots starka indicier lyckas man dock inte att fälla mannen, och sex år senare får poliserna ett nytt mord på halsen som kan ha begåtts av samma gärningsman. Det får Van Veeteren att "avbryta" sin pension och ge sig in i utredningen.

Grundstoryn är spännande och genomtänkt, och det här är en intressant och vettig film. Problemet är en onödigt lång tillbakablick, som nästan en halvtimme och alltså en tredjedel av filmen. Tillbakablicken blir dessutom rörig, då vi får se ett antal scener med Erich, som vi såg dö i Carambole, som nu alltså plötsligt är vid liv igen. Det känns osammanhängande och rörigt, och dessutom känns inte scenerna med Erich som nödvändiga för handlingen. Det hade varit smartare att ta bort dessa delar, för att korta ner tillbakablickarna och samtidigt komma ifrån den röriga känslan. Även i övrigt känns den inledande tillbakablicken alldeles för lång - en kvart hade räckt för att få fram allt viktigt. När vi kommer tillbaka till nutid blir filmen mer intressant och spännande, och inte alls lika rörig längre. Visst följer filmen alla de gängse ramarna och är inte det minsta originell, och jag tror heller inte att någon skulle vilja se om den - men den är klart värd att se en gång i alla fall, trots röran och bristerna.

Slutligen är alltså detta den sista filmen i den här serien med Van Veeteren, och troligtvis den sista överhuvudtaget. Jag är lite tudelad inför det beslutet. Å ena sidan känns det tråkigt att en filmserie som trots allt varit fullt sevärd slutar. Men å andra sidan är det bättre det än att mjölka ur allt som bara går ur en serie tills alla tröttnar - något som trots allt hänt alltför ofta i Sverige, inte minst med Beck-serien. Med tanke på det och det faktum att Van Veeteren heller inte varit speciellt nyskapande, så är det nog trots allt positivt att sätta punkt här. Och personligen ser jag fram emot bättre produktioner i framtiden från producenten Jan Marnell - genom den fantastiska australiensiska serien Halvvägs genom galaxen, vet vi redan att han är kapabel till mycket bättre filmer och serier än denna filmserie och Skilda världar, som han producerat i Sverige...

DVD-utgåvan är ganska identisk som de tidigare filmerna. För filmen finns två svenska ljudspår - ett i Dolby Digital 5.1 och ett i vanlig stereo. Textning finns på norska, danska, finska och engelska (vanlig text); samt svenska för hörselskadade, men någon vanlig svensk text finns tyvärr inte. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men är inget märkvärdigt. DVD-utgåvan inleds med SF-vinjett och språkval, och därefter hoppas vi direkt till varningstexter följt av huvudmenyn (inga påtvingade trailers den här gången). Menyn är på svenska. Det enda extramaterialet som finns är skriftliga biografier i form av DVD-menyer - exakt samma som på alla tidigare Van Veeteren-filmer. Särskilt med tanke på att det här är den sista filmen i serien, är det tråkigt att man inte kunnat lägga ner lite tid på produktion av extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 augusti 2006
Senast uppdaterad: 15 augusti 2006

Recensionen har lästs 4299 gånger av 2513 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * *          2
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - FYRA - NOLLA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Henrik - måndag den 6 april 2009 kl. 15:39:
Jag har inte sett filmen, men jag håller på och läser boken. Det verkar som du har missförstått lite. Tillbakablicken handlar om det fall som inte Van Veeteren har löst. Det har vi inte läst om någon annan gång. Därför är det en lång tillbakablick. Erich levde då för att det var innan första boken i serien utspelade sig. Boken med samma namn har delat upp boken i två delar. Första delen handlar om detta fall. Skrivet i nutid fast det är en tillbakablick. Det kan nog göra att filmen har så lång tillbakablick och att Erich finns med. :-)

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern