Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Fashion Victim
(Murder in Fashion/Fashion Victim)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Fashion Victim på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Ambergreen Entertainment, Burning Boat Productions & NovelFilms
Producent: Mark Boot, Eric McElveen & Byron Werner
Regi: Ben Waller
Manusförfattare: Linda Boroff
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Andrew Cunanan - Jonathon Trent Gianni Versace - Robert Miano
Harry Spalding - James C. Burns Cara Wheeler - Stacey Dash
Agent Johnson - Michael Wiseman Agent Melville - Jay Jablonski
David Madsen - Landall Goolsby Mary Ann Cunanan - Shea Sica
Jonathan Swift - Craig Chapman TV-reporter - Cerina Vincent

En av världens största och mest framgångsrika modehus anses av många vara italienska Versace, som grundades av Gianni Versace (1946 - 1997) under 1978. Det inflytelserika företaget ägdes och drevs av modeskaparen och affärsmannen Gianni Versace under många år, fram till dess att Gianni 50 år gammal blev mördad just utanför sin bostad Miami Beach i Florida i juli 1997. Mördaren var 27-åriga Andrew Cunanan, som under tre månaders tid 1997 mördade minst fem personer, där Versace blev den sista. Om dessa verkliga händelser handlar den amerikanska producenten och manusredaktören Ben Wallers debutfilm som regissör, Fashion Victim.

Precis som många andra debutfilmer har filmteamet haft stora svårigheter att få distributionsavtal till skott, och i skrivande stund har filmen bara släppts i enstaka länder i världen. När den nu släpps på DVD i Skandinavien så är det en av världens första DVD-utgåvor, och den har fortfarande inte släppts i hemlandet USA. Hår fir vi lära känna den unga mannen Andrew Cunanan, som var homosexuell men inte brydde sig om omgivningens åsikter. Han visste allt om modebranschen, var intelligent och hade lätt för att ta kontakt med folk. Han ville heller inget hellre än att få jobba för Gianni Versace. Men under ytan var det trots allt inte lika gott ställt som det verkade, och en vacker dag raserade allt. Det började med att han "råkade" döda en av sina bästa vänner, men tyvärr slutade det inte där...

Mordet på Gianni Versace är definitivt en intressant och fascinerande historia, och att få lära känna gärningsmannen Andrew Cunanan är ett välkommet initiativ. Därför är tanken bakom Fashion Victim definitivt god, och det borde ha kunnat bli en mycket bra film. Men tyvärr lämnar utförandet en del övrigt att önska, och det som hade kunnat bli suveränt stannar istället vid skapligt. Ett problem är att vi inte alls får lära känna Andrew Cunanan lika väl som man hade kunnat önska. Jag hade velat få en inblick i hans personlighet, och försöka få någon form av förklaring till varför han mördade alla dessa personer och hur han blev som han blev. Det fick jag tyvärr aldrig, och filmen försöker inte ens att ge någon djupare inblick i Andrews liv.

Ett annat problem är att Andrew från första början framstår som överdrivet "fjollig" och konstlad, och från första början ser han ärligt talat spritt språngande galen ut. Det kanske ska föreställa charm, men det går definitivt inte igenom TV-rutan. Om det beror på manuset eller skådespelaren låter jag dock vara osagt, men något är i alla fall inte som det ska. Fastän det klassas som en thriller, så blir det heller aldrig speciellt spännande. Det är förstås svårt att undvika när de flesta av oss känner till mordfallet åtminstone hjälpligt, och det blir heller inte bättre av att slutet avslöjas redan i början av filmen. Men rätt upplagt borde Fashion Victim ändå ha kunnat lägga upp en tydligare dramatisk nerv och erbjuda åtminstone en viss spänning under filmens gång, vilket tyvärr aldrig blir fallet.

Det är också en ganska seg och långsam film, och förutom några mord händer det inte alltför mycket. Trots en redan kort speltid på just under 90 minuter, så känns det som att den borde ha kunnat kortas ner lite grand. Jag tycker också att själva mordet på Versace hafsas förbi lite väl snabbt, och just det mordet är överstökat på 20 sekunder. Istället är det andra händelser som filmen mer kretsar kring, vilket känns som ett egendomligt begrepp. Det här låter inte alls lyckat, men dessbättre är filmen trots flera brister inte så illa som det kan verka. Det är fortfarande en intressant story, och filmen lyckas trots allt att engagera tittarna under merparten av tiden. Rollfigurerna har blivit hyfsat mångbottnade, och det är intressant att följa polisens utredning och hur de gick till väga för att hitta åt Andrew. Såvitt jag kunnat bedöma verkar också filmen hålla sig förhållandevis nära verkligheten, och har inte gjort några större avvikelser från de verkliga händelserna 1997. Det förhöjer helhetsintrycket, och gör att filmen trots en del problem ändå blivit fullt sevärd.

Fotot är fullt funktionellt, men sticker inte ut som något utöver det vanliga. Klippning och bildspråk lämnar heller inga bestående intryck, men allting fyller sin funktion. Filmen är uppenbarligen gjord med låg budget, men fungerar ändå ganska väl utan några större problem. Dock luktar det mer TV-film av Fashion Victim än någon bioproduktion, och därför är det knappast förvånande att filmen ännu inte haft premiär i de flesta länder i världen. Skådespelarna är överlag bra, även om jag inte riktigt tycker att Jonathon Trent i huvudrollen lyckas att väcka liv i sin rollfigur. Den resterande ensemblen är bättre, och alla poliser gör starka och fina rollprestationer. Bäst tycker jag om Stacey Dash (mest känd från Clueless), även om hon tyvärr inte får alltför mycket att arbeta med.

Överlag är Fashion Victim en intressant och välgjord film, men som tyvärr aldrig blir spännande och det på sätt och vis känns som att filmen aldrig riktigt kommer igång på allvar. Att vi heller inte får lära känna gärningsmannen är ett problem, plus det faktum att ett långsamt tempo med inga direkta överraskningar inte direkt passar för en thriller. Därför blir det inte mycket mer än godkänt och underhållning för stunden. Filmen är definitivt sevärd, men den hade helt enkelt haft potential att bli mycket bättre utifrån samma verkliga händelser.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket innebär att hela skärmen används på en Widescreen-TV. Ljudet finns i DTS med 5.1-ljud samt vanlig stereo, men av någon outgrundlig anledning finns inte Dolby Digital 5.1. Om man inte råkar ha en DVD-spelare som klarar av DTS-ljud, så är man alltså förpassad till enbart 2-kanaligt stereoljud; vilket låter minst sagt dumt. Trots allt finns det ju vissa DVD-spelare och hemmabioanläggningar som inte stödjer DTS men väl Dolby Digital, varför det känns ologiskt att för de som drabbats av det tvingas ta till enbart stereoljud. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men är inget utöver det vanliga. Det finns textning på svenska, norska och danska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade på något språk. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas en alltid lika irriterande anti-piratpropaganda i 47 sekunder. Av någon anledning går det inte att vara sig hoppa förbi inslaget eller ens spola på bild, vilket resulterar i att de flesta lär vara rejält irriterade innan de äntligen kan göra något. Därefter möts man av huvudmenyn, som är enkel och stilren men enbart på engelska. En svaghet är att det från menyn inte går att välja att spela filmen utan textning. Vill man se filmen otextad, måste man istället välja något av språken som textning och manuellt stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen börjat. Efter filmens slut visas varningstext på det språk man valt textning på. Till skillnad från de flesta andra DVD-utgåvor från Warner Home Video visas här enbart varningstext för just det språket och inte alla andra språk, vilket är mycket tacksamt. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt även om det knappast är förvånande för en så pass okänd film som ännu inte släppts på DVD i de flesta länder.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 april 2010
Senast uppdaterad: 23 april 2010

Recensionen har lästs 3089 gånger av 1761 personer, sedan den 23 april 2010

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - FEMMA - NIA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern