Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Fatal Desire
(Fatal Desire)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Fatal Desire på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Genre: Verklighetsbaserad dramathriller
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2006
Produktionsbolag: Goldenring Productions, Von Zerneck Sertner Films & Granada International
Producent: Randy Sutter, Robert M. Sertner & Frank von Zerneck
Regi: Ralph Hemecker
Manusförfattare: Ray Wright, Baserad på en faktabok av Paul Janczewski & Mark Morris
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tanya - Anne Heche Joe - Eric Roberts
Paula - Kathleen York Tanyas väninna - Melyssa Ade
Mark - Mark A. Owen Molly - Jessica Parsons
Teddy - James Edward Campbell

Det är fortfarande ett relativt fåtal av alla de mängder av s.k. TV-filmer - d.v.s. långfilmer producerade speciellt för TV - i framförallt USA och Kanada, som någonsin visas i Sverige. Då dessa filmer ofta håller en hög kvalitet, trots relativt låg budget, så är det alltid positivt när sådana filmer ser dagens ljus. Det här är en sådan - en amerikansk-kanadensisk TV-film producerad för den amerikanska kvinnokanalen Lifetime, som mig veterligen aldrig visats på någon skandinavisk TV-kanal, men som nu släppts på DVD. Filmen är verklighetsbaserad, och bygger på en journalistiskt undersökande roman som de två amerikanska kriminalreportrarna Mark Morris och Paul Lanczewski skrivit; även om namnen på de inblandade bytts ut till filmen. Den medelålders mannen Joe - en frånskild pappa och nykter alkoholist - är ute mycket på Internet och chattar, och en dag kommer han i kontakt med den vackra och något yngre kvinnan Tanya. Trots att hon redan är gift och har en 9-årig dotter, fortsätter de att chatta och hålla kontakt via e-post under lång tid. När de äntligen träffas öga mot öga blir de genast attraherade av varandra, trots att ingen av dem varit helt sanningsenliga i sina e-postmeddelanden och Joe uppenbarligen är äldre än henne. Trots att de bor många mil ifrån varandra fortsätter de att träffas så ofta de kan, och Joe accepterar att Tanya är gift. Men en dag får Joe hotbrev från Tanyas man, som tydligen kommit på vad Joe och Tanya haft för sig; och Tanya berättar också för Joe att hennes man misshandlar henne...

Jag känner inte till något om det verkliga fallet, så jag kan inte bedöma hur trogen verkligheten som filmen är. Men det är heller knappast det viktiga, utan givetvis ska fokus vara på den faktiska filmen. Det här är en välgjord och spännande TV-film som för en gångs skull är helt oförutsägbar. Många överraskningar väntar i denna dramathriller där man aldrig har riktig koll på vem som kan lita på vem. Det är positivt, och förhöjer helhetsintrycket. Skådespelarinsatserna är lite ojämna, men överlag bra. Framförallt är Anne Heche fullständigt strålande i rollen som Tanya, och spelar mångbottnat och trovärdigt. Även Kathleen York, Melyssa Ade och unga Jessica Parsons som dottern Molly gör mycket bra insatser. Tyvärr kan detsamma dock inte riktigt sägas om den manliga huvudrollen Eric Roberts. Han gör tyvärr ett ganska menlöst och "träigt" intryck, och ser periodvis ganska oengagerad ut. Det är beklagligt, då han har en mycket viktig roll i filmen och hade behövt en skådespelare som riktigt kan göra rollen rättvisa. Även om han inte direkt är dålig, så hamnar han alltför ofta i skuggan av den betydligt bättre Anne Heche, vilket knappast är meningen. Personkemin mellan dessa båda lämnar också en del övrigt att önska. Filmen innehåller också ett fåtal logiska luckor, och enstaka frågetecken och oklara detaljer kvarstår när filmen slutar. Man kan också tycka att filmen känns lite i kortaste laget, med en speltid på bara 1 timme 24 minuter; och den hade tjänat på att förlängas något för att därmed kunna gå in lite mer på djupet av vissa delar. Även om filmen egentligen är en ganska traditionell dramathriller, så har den en lite originell uppbyggnad och är oförutsägbar; även om den ibland blir lite irriterande vad gäller en del storylines (som jag tyvärr inte vågar avslöja för mycket om). Det är utan tvekan en sevärd och intressant film, och det faktum att den är verklighetsbaserad känns verkligen oroväckande - ni som sett filmen förstår vad jag menar... Det märks dock att den är gjord med relativt liten budget, och lär heller knappast vinna några större filmpriser. Den håller dock en ganska hög klass för att vara TV-film, och trots ett antal brister och ojämna skådespelarinsatser, så räcker det med viss tvekan ändå till en sexa i betyg.

DVD-utgåvan har anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, och har enbart stereoljud. Men med tanke på att det rör sig om en TV-film, så är det mycket möjligt att filmen bara är inspelad i stereo. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Tyvärr är textningen i minsta laget, vilket kan göra texten något svårläst; särskilt på en mindre TV. När man matar in skivan möts man av distributörslogga och språkvalsmeny, följt av varningstexter och några trailers på andra filmer. Därefter kommer vi till menyn, som enbart finns på engelska. Tyvärr finns inget extramaterial att tillgå, vilket är lite tråkigt. Förvisso finns det kanske inte särskilt mycket bevarat material vid sådana här TV-filmer, men någonting tycker man borde ha varit möjligt att gräva fram...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 2 september 2007
Senast uppdaterad: 2 september 2007

Recensionen har lästs 2834 gånger av 1668 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * *          2
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FEMMA - ETTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern