Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Fifty Shades Freed
(Fifty Shades Freed)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Fifty Shades Freed på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2018
Produktionsbolag: Universal Pictures
Producent: Dana Brunetti, Michael De Luca, E.L. James & Marcus Viscidi
Regi: James Foley
Manusförfattare: Niall Leonard, baserat på en roman av E.L. James
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Anastasia Steele - Dakota Johnson Christian Grey - Jamie Dornan
Kate Kavanagh - Eloise Mumford Elliot Grey - Luke Grimes
Jack Hyde - Eric Johnson Mia Grey - Rita Ora
Carla Wilks - Jennifer Ehle Liz - Amy Price-Francis
José Rodriguez - Victor Rasuk Taylor - Max Martini
Grace Grey - Marcia Gay Harden Carrick Grey - Andrew Airlie
Gia Matteo - Arielle Kebbel Jerry Roach - Bruce Altman
Ros Bailey - Robinne Lee Mrs. Jones - Fay Masterson
Ray - Callum Keith Rennie Sawyer - Brant Daugherty
Prescott - Kirsten Alter Hannah - Ashleigh LaThrop
Boyce Fox - Tyler Hoechlin Rhian Flynn - Michelle Harrison

Christian och Ana gifter sig, och Ana gör allt för att försöka känna sig som hemma i Christians lyxvilla, trots hans svartsjuka tendenser. Men problem uppstår när Anas förflutna gör sig påmint, då hennes f.d. chef Jack Hyde inte har glömt henne och till varje pris vill komma henne nära - och om någon här och var råkar dö på kuppen bekymrar inte honom det minsta. Ana får även annat att tänka på efter ett oväntat besked hos läkaren, som en i förhållandet tar bättre än den andra...

De två första filmerna i serien var knappast några mästerverk, men ändå ganska bra och helt okej. När det nu är dags för den tredje och (gissningsvis) avslutande delen i filmserien är det mesta sig likt, och även Fifty Shades Freed håller sig på ungefär samma nivå. Här finns en intressant handling, och det händer absolut mer än i framförallt den första filmen. Här finns också en större spänning i och med hotet från Anas förre chef Jack, som milt uttryckt inte verkar helt stabil. Periodvis blir det riktigt spännande och intensivt, och det uppskattar jag.

Det är också engagerande, och överlag hålls intresset vid liv hela tiden. Det finns en del charm och det är en underhållande film, som trots allt har ett visst djup och en genomarbetad story som håller ihop logiskt. Det är i alla fall mer än jag hade väntat mig av genren, så därigenom får man vara ganska nöjd. Storyn skiljer sig också en del från tidigare filmer, så att det aldrig upplevs som en upprepning.

Det är också glädjande att Christian blivit mer mångfacetterad, och fastän man fortfarande inte förstår hans besatthet kring sadomasochism så har han i alla fall hunnit få ganska många nyanser - på den punkten skiljer sig filmen markant från den första filmen, där Christian var betydligt mer svartvit. Tyvärr är det dock sämre ställt med Ana, som i den första filmen ändå kändes som en stark och självsäker kvinna men som på senare tid börjat framstå som allt mer mesig och velig; som finner sig i nästan allt som Christian gör - varför hon inte säger stopp är helt obegripligt, då hon i övrigt verkar som en mycket vettig och intelligent kvinna.

Bland annat genom Anas attityd upplever åtminstone jag tyvärr en del sexistiska antydningar, som jag ärligt talat har svårt för. Det blir heller inte bättre av att filmfotografen inte tvekar att visa Ana helt naken stup i kvarten, samtidigt som kameran placeras så att vi sällan eller aldrig ser Christians nedredel vid de scener där han är naken. Varför behandla könen olika på det här sättet, när det gäller själva bildspråket...? Här blir det ännu mer påtagligt än i tidigare filmer, vilket gör att man efter ett tag får en lite olustig känsla. Dessutom är flera av sexscenerna och scenerna med sadomasochism onödigt utdragna, som pågår lite för länge för sitt eget bästa - scener som förvisso har relevans för handlingen, men som sedan pågår i flera minuter till efter att vi redan fattat poängen, när man hellre hade velat att handlingen ska fortsätta. Det är särskilt två scener som pågår på tok för länge, då man börjar tappa intresset och hellre hade velat veta mer om själva intrigen.

Fotot är enkelt men effektivt, och jag uppskattar att sexscenerna filmats på ett någorlunda smakfullt sätt utan att kännas som porr. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Dakota Johnson är utmärkt som Ana, och gör en trovärdig och nyanserad rollprestation där man hela tiden förstår vad hon tänker och känner; men samtidigt helt utan överspel. Jamie Dornan är bra som Christian, och framstår ungefär som lika delar charmig och lika delar obehaglig; vilket jag förmodar också är avsikten. Eloise Mumford är också riktigt bra som Kate, men får tyvärr mindre att arbeta med i den här filmen. Istället får vi se lite mer av Rita Ora som Christians syster Mia, och hon gör en riktigt bra insats. Eric Johnson gör bra ifrån sig i en svår och otacksam roll som Jack.

Fifty Shades Freed har en del sexistiska antydningar som jag har svårt för, och dessutom ett par scener som pågår alldeles för länge för sitt eget bästa. Men det är ändå en av de bästa filmerna i filmserien och är överlag ganska lyckad. Något mästerverk är det inte, men det är trots allt engagerande och underhållande; och mycket mer än så kräver åtminstone inte undertecknad. Trots bristerna är alltså filmen fullt sevärd och helt okej, och efter moget övervägande väljer jag en stark sexa i betyg. Har man sett de tidigare två filmerna vill man definitivt se även denna, men har ni inte sett dem än bör ni börja där innan ni ser Fifty Shades Freed. I vilket fall som helst är det dock tveksamt om det är värt biljettpriset för att se filmen på bio, i synnerhet som det inte finns några storslagna vyer eller annat som ter sig nämnvärt bättre på en stor bioduk, så förmodligen är det klokare att vänta tills filmen släpps på DVD och Blu-Ray.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 februari 2018
Senast uppdaterad: 8 februari 2018

Recensionen har lästs 2140 gånger av 1258 personer, sedan den 8 februari 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FYRA - ÅTTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern