Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Fifty Shades of Grey
(Fifty Shades of Grey)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Fifty Shades of Grey på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 5 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2015
Produktionsbolag: Universal Pictures, Focus Features & Trigger Street Productions
Producent: E.L. James, Dana Brunetti & Michael De Luca
Regi: Sam Taylor-Wood
Manusförfattare: Kelly Marcel, baserat på en roman av E.L. James
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Anastasia Steele - Dakota Johnson Christian Grey - Jamie Dornan
Kate Kavanagh - Eloise Mumford Elliot Grey - Luke Grimes
Mrs. Grey - Marcia Gay Harden Mr. Grey - Andrew Airlie
José - Victor Rasuk Carla (Anas mamma) - Jennifer Ehle
Mia Grey - Rita Ora Taylor - Max Martini
Ray - Callum Keith Rennie Bob - Dylan Neal
Andrea - Rachel Skarsten Martina - Emily Fonda
Mr. Clayton - Bruce Dawson Paul Clayton - Anthony Konechny

Den brittiska författarinnan Erika Mitchell har världen över blivit mer känd under pseudodymen E. L. James, och slog igenom 2011 med bästsäljaren "Femtio nyanser av honom", som sålts i över 100 miljoner exemplar världen över. Med sin erotiska stil och måttligt imponerade kritiker har boken, och senare dess två uppföljare, förmodligen blivit hatad av nästan lika många som den är älskad. Nu har den första boken i serien blivit till film, i regi av Sam Taylor-Johnson som tidigare bl.a. gjort prisbelönade Nowhere Boy.

Journalistikstudenten Kate är sjuk, och hon har därför bett sin rumskompis Anastasia Steele att genomföra Kates planerade intervju med Christian Grey för deras universitets skoltidning; en mångmiljardär och ägare av företagsimperiet Grey Enterprises. Ana studerar litteratur och är ung och naiv; men blir direkt tagen av den charmige Christian. De börjar umgås även efter att intervjun är över, och Ana dras in i Christians mörka värld som kretsar kring sex och sadomasochism...

Jag har inte läst den extremt populära romanen - inte heller har jag minsta lilla intresse av att göra det - så därför har jag ingenting att jämföra med. Jag måste ändå medge att jag var skeptisk när jag satte mig ner i biofåtöljen, men dessbättre är Fifty Shades of Grey en ganska bra film och bättre än jag hade väntat mig. Det är underhållande och engagerande, och det finns ett visst djup. Jag uppskattar att framförallt Ana har blivit en mångbottnad rollfigur, som känns äkta och som är lätt att känna för. Christian förblir till stora delar ett mysterium, men säkerligen är det fullt avsiktligt. Här finns en viss charm och en viss lågmäld humor, samtidigt som det mellan varven blir berörande. Därför förblir det intressant och fascinerande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt.

Med tanke på att förlagan trots allt är en erotisk roman vore det lätt hänt för filmatiseringen att bli en ren porrfilm, men dessbättre är så inte fallet. Det förekommer visserligen ett par utdragna sexscener, men det handlar inte om mer än ett dussintal minuter sammanlagt. Det blir heller inte särskilt mycket naket - Ana visas visserligen med bar överkropp ofta, men mycket längre än till nakna bröst går det inte och vi får aldrig se henne helt naken. Av Christian får vi se ännu mindre, då han av någon märklig anledning ofta verkar ha byxor på sig under samlag; hur exakt man nu lyckas med det...

Sexscenerna är också smakfullt filmade, då vi inte får se mer än nödvändigt och det knappt förekommer några närbilder alls. Det är återgivet på ett stilistiskt och smakfullt sätt, så att det aldrig känns som porr. Det uppskattar jag, och faktum är att det finns många "vanliga" filmer med mer närgångna samlagsscener än här. Man ser tydligt att filmen faktiskt har en kvinnlig regissör, då det aldrig frossas i sex utan allting hålls på en rimlig nivå. Fast varför Ana ska vara mer naken än Christian kan man förstås ifrågasätta, men det är å andra sidan den enda sexistiska antydan som finns.

Däremot är jag inte helt förtjust i de sadomasochistiska inslagen som förekommer, vilka visserligen är få till antalet men är obehagliga och kan i vissa fall nästan kännas som att frossa i våld. Så länge det rör sig om hårdhänt sex har jag inget emot skildringarna, men när det går över gränsen till ren och skär misshandel tycker jag det är att gå för långt. Det är förstås svårlösligt i och med förlagan som gissningsvis skildrat våldet ingående, men jag blir ändå lite besviken att de scenerna inte kunnat skildras lika "smakfullt" som sexscenerna.

Men det största problemet med Fifty Shades of Grey är att storyn är lite för tunn, i kombination med en ganska lång speltid på en bit över två timmar. Ärligt talat händer det inte så jättemycket, utan stor tid går åt till att lära känna Ana så att vi förstår hur hon tänker och känner. Det är förvisso fördelaktigt och uppskattat, men den övriga handlingen är begränsad. Det handlar om attraktionen mellan Ana och Christian, sex, lite mer sex samt sadomasochistiskt våld - och alltför mycket mer än så blir det inte. Det som trots allt finns är (för det mesta) bra, men det är helt enkelt för lite för att motivera den relativt långa speltiden. Något lite mer hade behövts för att bli mer fängslande och inte kännas lika utdraget.

Fotot är enkelt men effektivt, och framförallt imponerar sexscenerna som för en gångs skull är smakfullt och stilistiskt filmade. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Dakota Johnson är utmärkt som Ana, och gör en trovärdig och nyanserad rollprestation där man hela tiden förstår vad hon tänker och känner; men samtidigt helt utan överspel. Jamie Dornan är bra som Christian, och framstår ungefär som lika delar charmig och lika delar obehaglig; vilket jag förmodar ungefär är avsikten. Eloise Mumford är också riktigt bra som Kate.

Fifty Shades of Grey är en välgjord och ganska bra film, som lyckas att underhålla och beröra genom en fascinerande men ganska tunn intrig. Det är relativt trovärdigt, och jag uppskattar att Ana blivit en nyanserad karaktär som man tycker om från första början. I och med det erotiska temat är det också mycket uppskattat att sexscenerna blivit förvånansvärt smakfulla och finstämda, med begränsat antal närbilder, ingen ren nakenhet alls och långt ifrån någon porrkänsla. Allt detta är bättre än jag hade väntat mig, men faktum kvarstår att storyn är lite för tunn och att det därför periodvis kan upplevas något utdraget och repetitivt. Man dras ändå in i filmen, men det blir inte så bra som det hade kunnat bli och heller inte alltför minnesvärt. Men med detta sagt är det här ändå en lyckad och fullt sevärd film, och mitt betyg stannar på en mycket stark sexa. Gissningsvis lär 50 Shades of Grey mer tilltala kvinnor än män, men jag hade ändå fullt utbyte av filmen som är bättre än väntat.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 februari 2015
Senast uppdaterad: 13 februari 2015

Recensionen har lästs 3601 gånger av 1927 personer, sedan den 13 februari 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - NOLLA - NIA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern