Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Film Stars Don't Die in Liverpool
(Film Stars Don't Die in Liverpool)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Film Stars Don't Die in Liverpool på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Storbritannien, 2017
Produktionsbolag: Eon Productions & Synchronistic Pictures
Producent: Barbara Broccoli & Colin Vaines
Regi: Paul McGuigan
Manusförfattare: Matt Greenhalgh, baserat på en självbiografisk roman av Peter Turner
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Gloria Grahame - Annette Bening Peter Turner - Jamie Bell
Joe den äldre - Kenneth Cranham Bella - Julie Walters
Jessie - Jodie McNee Joe den yngre - Stephen Graham
Didi - Joanna Brookes Jean - Vanessa Redgrave
Georgie - Jay Villiers Joy - Frances Barber

I oktober 1981 blir den före detta filmstjärnan Gloria Grahame, mest känd under den svartvita eran och bl.a. Oscarsbelönad 1953, svårt sjuk mitt under en teaterföreställning av "Glasmenageriet" av Tennessee Williams i Lancaster, England. Hon ringer då till sin f.d. pojkvän, den avsevärt yngre skådespelaren Peter Turner, och han tar henne med hem till sina föräldrar. Det Gloria inte har berättat är att hon har långt framliden cancer, och nu har hennes tillstånd blivit drastiskt sämre.

Det här är en fascinerande sann berättelse, och även om man som undertecknad knappt ens vet vem Gloria Grahame var så är det intressant att få en inblick i de verkliga händelserna 1981 och åren dessförinnan. Tyvärr är jag dock inte odelat positiv till Film Stars Don't Die in Liverpool, som visserligen inte är dålig men heller inte är särskilt bra. Bitvis är det väldigt intressant, och vi får lära känna Peter och till viss del även Gloria ganska väl.

Det är småroligt och periodvis riktigt engagerande, och ämnet är förstås alltid intressant. Att det faktiskt hänt på riktigt förhöjer också helhetsintrycket en del, och gör att det genast blir mer intressant. Jag har inte läst den litterära förlagan, och vet därför inte hur filmen förhåller sig till den eller de verkliga händelserna, men det mesta tyder nog på att merparten ligger ganska nära sanningen. Oavsett vilket är det intressant, och med ett påtagligt djup. Periodvis är det både engagerande och underhållande, och här finns en del att hämta.

Problemet är att filmen är långsam, och periodvis rentav olidligt seg. Det händer inte särskilt mycket, utan allting kretsar bara kring cancerdiagnosen och Gloria Grahames besök i Liverpool - och för det mesta är det prat, prat och ännu mer prat. Det i sig hade inte varit något problem om det faktiskt vore bra och händelserik dialog, men så är tyvärr sällan fallet utan lite för ofta står filmen och stampar på samma ställe under ganska långa perioder. Så även fast det ibland blir engagerande och sevärt, så känns det lika ofta mest segt och bitvis rentav tråkigt.

Dessutom är det ganska rörigt, då det långt ifrån är okomplicerat att förstå vad som händer "nu" (1981) och vad som är tillbakablickar. Ibland är det smärtsamt övertydligt, men vid andra tillfällen är det gjort på ett så otydligt och rörigt sätt att det blir allt annat än solklart. Och vem som egentligen är vem av en del av rollfigurerna är heller inte solklart, i och med att all fokus ligger på just Peter och Gloria och deras relation varför alla andra hamnar i skymundan.

Film Stars Don't Die in Liverpool är överlag en hyfsad film, som är välgjord och har bra skådespelare men där manuset tyvärr inte imponerar lika mycket. Det är intressant och bitvis engagerande, men lika ofta känns det mest segt och ibland t.o.m. ganska tråkigt. Det hade behövts att göra lite mer av det här manuset, istället för att bara fokusera på just relationen och vad som hänt tidigare mellan dem. Att vi knappt får veta ett ord om Gloria Grahame före 1979 är exempelvis något problematiskt, liksom det faktum att allt skildrats på ett lite rörigt sätt så att man inte får något tydligt grepp om händelseförloppen och årtalen. Visst håller filmen en viss klass och har ett visst djup, men ett viktigt och intressant ämne gör inte automatiskt att filmen i sig är bra - och här blir det lite för ofta ganska segt och dessutom något oöverskådligt. Fastän filmen med viss tvekan är sevärd känns den därför samtidigt så pass bristfällig att jag nöjer mig med en stabil femma i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 december 2022

Recensionen har lästs 97 gånger av 57 personer, sedan den 23 december 2022

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - FYRA - TREA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern