Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

First Reformed
(First Reformed)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter First Reformed på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 53 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien/USA/Australien, 2017
Produktionsbolag: Killer Films, Omeira Studio Partners & Fibonacci Films, i samarbete med Big Indie Pictures
Producent: Jack Binder, Greg Clark, Gary Hamilton, Victoria Hill, David Hinojosa, Frank Murray, Deepak Sikka & Christine Vachon
Regi: Paul Schrader
Manusförfattare: Paul Schrader
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ernst Toller - Ethan Hawke Mary Mensana - Amanda Seyfried
Jeffers - Cedric the Entertainer Michael Mensana - Philip Ettinger
Esther - Victoria Hill Edward Balq - Michael Gaston
John Elder - Bill Hoag Läkaren - Gary Lee Mahmoud

Prästen Ernst Toller har förlorat en son, och jobbar numera som pastor på en liten kyrka i Snowbridge utanför New York - en historiskt intressant kyrka, men som nuförtiden mestadels fungerar som turistattraktion med ytterst få regelbundna besökare. Kyrkan First Reformed ägs av den betydligt större och modernare kyrkan Abundant Life i närheten, och med stöd av en lokal industri ska First Reformed snart återinvigas med en stor ceremoni. Men allt förändras när en av kyrkans fåtal regelbundna besökare, den gravida Mary, ber Toller om hjälp med att prata med hennes man Michael. Han är miljöaktivist, och har på sistone blivit så besatt av miljön att han inte kan tänka sig att sätta barn till världen - och verkar även vara något mer radikal än Greta Thunberg...

Handlingen låter kanske inte så märkvärdig, och jag tror heller inte att det här är en film som kommer att tilltala och locka alla. Men First Reformed är faktiskt en riktigt bra film, som engagerar och berör med enkla medel. Det är en relativt stillsam film, som huvudsakligen är dialogdriven, men trots att den yttre handlingen är något begränsad är det en välgjord och fängslande film som man snabbt dras in i. Rollfigurerna är intressanta, handlingen är genomarbetad och periodvis blir det också hyfsat spännande. Temat kring miljöpåverkan är ju också mer aktuellt än någonsin just nu, och ännu mer än när filmen spelades in.

Ibland kan det bli en smula för avskalat och stillsamt, men överlag håller sig filmen på en lagom nivå med en lyckad balans. Därför är det engagerande hela tiden, om än kanske inte riktigt så minnesvärt som jag hade önskat. Några frågetecken här och var återstår, och en del av vändningarna känns inte riktigt tillräckligt psykologiskt underbyggda. Dessutom lämnar slutet en del övrigt att önska, som upplevs abrupt och med för många frågetecken som kvarstår.

Fotot är enkelt men effektivt, och det rör sig till största delen om stabil kamera utan någon handkamera eller inzoomningar. Inte så märkvärdigt rent visuellt, men det fyller sin funktion. Skådespelarinsatserna är bra, och både Ethan Hawke och Amanda Seyfried är utmärkta. First Reformed är en mycket bra och genomarbetad film, men några svagheter gör att den inte upplevs riktigt lika märkvärdig eller minnesvärd som den hade kunnat bli. Därför nöjer jag mig med en svag åtta i betyg, men det är ju inte fy skam det heller och det är en film väl värd att se för de flesta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2021

Recensionen har lästs 1252 gånger av 641 personer, sedan den 5 februari 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TREA - NIA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern