Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Flykt
(Flugt)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Flykt hade biopremiär den 20 augusti 2021, och har även visats digitalt som del av Göteborgs filmfestival. Filmen finns nu tillgänglig som digital hyrfilm, och släpps på DVD i Sverige den 21 februari.
Sök efter Flykt på CDON
   ANNONS
Drama / Dokumentär / Tecknat / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Animerad dokumentär
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Frankrike, 2021
Produktionsbolag: Final Cut for Real & Sun Creature Studio, i samarbete med Mer Film, ARTE, Vivement Lundi & Sveriges Television
Producent: Charlotte de La Gournerie, Monica Hellström & Signe Byrge Sørensen
Regi: Jonas Poher Rasmussen
Manusförfattare: Jonas Poher Rasmussen & Amin Nawabi
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Amin som vuxen - Rashid Aitouganov Amin som ung - Daniel Karimyar / Fardin Mijdzadeh
Saif - Milad Eskandari / Belal Faiz Fahima - Elaha Faiz / Zahra Mehrwarz
Sabia - Sadia Faiz Människosmugglare - Georg Jagunov

36-åriga Amin lever numera ett stabilt liv i Danmark som framgångsrik akademiker, och bor med sin pojkvän som vill gifta sig och flytta till ett hus på landet. Regissören Jonas Poher Rasmussen har känt honom sedan tonåren, då de båda gick i samma klass på gymnasiet och Amin hade kommit som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Men Amin har levt med en lögn hela sitt liv, och har för att överleva tvingats ljuga om det mesta. Nu berättar han i animerad form vad som verkligen hände, när han växte upp i Afghanistan - ett land som inte ens har ett ord för homosexualitet - och tyckte om att ha på sig sin storasysters klänning. Och hur allt förändrades när talibanerna tog makten i början av 1990-talet och inbördeskrig uppstod. Amins pappa blev anhållen av Säkerhetspolisen, och försvann spårlöst efter några månader i häkte. Då insåg resten av familjen att de måste ta sig bort från landet för att överleva, och Amins storebror - som bott i Sverige i flera år - planerar att få hela familjen till Sverige.

Animerade dokumentärer är minsann en lite egendomlig kategori - i och med dess natur blir ju skillnaden mot verklighetsbaserade dramer i princip ingen alls, i synnerhet när det som här rör sig om skådespelare som gör rösterna och den riktiga personen "bara" har hjälpt till med manuset. Oavsett vilket är Flykt i alla fall en mycket bra film, som är annorlunda och originell. Historien är mycket fascinerande och intressant, och nu när historien har börjat återupprepa sig vad gäller Afghanistan ligger ju också temat tyvärr helt rätt i tiden. Det är engagerande, berörande och tänkvärt, och filmen kommer inte lämna någon oberörd.

I vanliga fall brukar det sällan finnas någon större vits med animerade dokumentärer jämfört med vanliga filmade dito, men i det här fallet skulle det aldrig ha gått att genomföra som en "vanlig" dokumentär. Dels har "Amin" velat vara anonym, och är alltså ett påhittat namn. Dels rör det sig om en skildring av sådant som redan har hänt, och där ingen har filmat - är man inlåst i en container av människosmugglare lär liksom ingen tänka tanken på att ta fram en videokamera... Då är det ett smart drag med animerad dokumentär, och genom individuella röster av skådespelare är det välgjort och känns nästan som en spelfilm.

Här finns en viss charm, lite humor och en mycket lyckad stämning och atmosfär - men kanske framförallt en intressant och tyvärr högaktuell handling som förtjänar att uppmärksammas. Det är mycket värdefullt att få en inblick i vad flyktingar får genomlida, och det hjälper absolut till för att sätta allas erfarenheter i lite perspektiv. Det är en stark och gripande dokumentär, som har ett påtagligt djup och många bottnar. Att bevittna det här är rentav gastkramande, men samtidigt blir det aldrig sentimentalt eller tillrättalagt; utan rentav vackert och fint mellan varven.

Kanske hade det blivit ännu starkare som spelfilm, rekonstruerat med skådespelare, då man trots allt brukar få en viss distans när det är animerat - men det fungerar bättre än väntat ändå. Animationsstilen är också udda och originell, där huvuddelen består av relativt enkel men effektfull animation - inte helt olik Tintin, om än något ryckigare - medan vissa delar istället har en mer expressionistisk stil. Animationen varvas med ett mindre antal filmade nyhetsinslag och liknande, som sprängs in i handlingen på ett effektivt sätt. Den naiva och färgglada animationen fungerar effektivt som kontrast mot hemskheterna vi får se, och genom animationen förstärks också känslor på ett sätt som vanliga dokumentärer inte kan göra. Men tecknade dokumentärer är som sagt en lite lurig genre, då skillnaden gentemot tecknade verklighetsbaserade dramer är små och det kanske snarast kan beskrivas som en blandning mellan dokumentär och spelfilm.

1 timme 23 minuter är dock i kortaste laget för att få till en uttömmande skildring av så omfattande historier som denna, och jag tror att filmen hade vunnit på att förlängas något. Jag hade också velat veta mer av hur det gick för Amins bröder och systrar, som bara nämns i förbifarten men inte får särskilt mycket utrymme. Visst är det här Amins berättelse som oundvikligen måste fokusera på honom, men även hans familj anser jag är relevant och borde ha tagits upp lite mer. Att vi heller inte får veta alltför mycket om Amins pojkvän i nutid känns lite egendomligt, som är en viktig del av filmen men som mest fungerar som bihang utan någon större fördjupning.

Flykt är en mycket bra och välgjord film, som för en gångs skull använder animationen till sin fördel och lyckas åstadkomma något som omöjligen hade gått som mer traditionell dokumentär. Det är en gripande och engagerande berättelse, och det är värdefullt att få en inblick i situationen för flyktingar från Afghanistan på den tiden; som tyvärr inte tycks skilja särskilt mycket mot den mycket snarlika situationen i Afghanistan idag. Det är tänkvärt och djupsint, och därigenom lyckas filmen att fungera tillfredsställande både som dokumentär och som verklighetsbaserad tecknad film. Det är charmigt och stämningsfullt, även fast det är lite synd att allt ska kretsa kring just Amin så att många andra hamnar lite i skymundan - däribland hans familj och hans pojkvän, som borde vara ganska viktiga för vem Amin är. Trots bristerna är det dock en lyckad film som alla bör se snarast, och som förtjänar en stabil åtta i betyg. Det är fullt förståeligt att filmen i dagarna blivit Oscarsnominerad - för första gången någonsin har en film blivit nominerad för både bästa utländska film, bästa långfilmsdokumentär och bästa animerade långfilm på samma gång, vilket förtjänar en applåd.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 februari 2022

Recensionen har lästs 977 gånger av 469 personer, sedan den 8 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - TVÅA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern