Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade TV-serier

Förhäxad - Säsong 1
(Charmed - Season 1)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Förhäxad på CDON
Sök efter Förhäxad på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Fantasy / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / TV-serie
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 15 timmar 32 minuter
Avsnittsinformation: 22 avsnitt á 43 minuter
Genre: Fantasy-dramathrillerserie
Produktionsland/år: USA, 1998 - 1999
Produktionsbolag: Spelling Television
Producent: Constance M. Burge, Sheryl J. Anderson, Les Sheldon, Aaron Spelling & E. Duke Vincent
Regi: John T. Kretchmer, Richard Ginty, Kevin Inch & Ellen Pressman
Manusförfattare: Constance M. Burge, Brad Kern, Sheryl J. Anderson & Paul Jackson
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (vid majoriteten av avsnitten)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Prue - Shannen Doherty Piper - Holly Marie Combs
Phoebe - Alyssa Milano Andy - Theodore William King
Leo - Brian Krause Morris - Dorian Gregory

Aaron Spelling har blivit känd som en av de absolut största TV-producenterna i USA och i världen, och de flesta har nog sett någon av hans många serier. Bland serier han och hans företag Spelling Television producerat kan nämnas Beverly Hills 90210, Melrose Place, Sjunde himlen, Sunset Beach och Savannah; plus omkring 60 serier till - för att inte tala om omkring 150 långfilmer... Men, medan de flesta av hans serier följer ett visst mönster, så finns det enstaka undantag - serier med udda genrer som han i normala fall inte brukar syssla mycket med. Förhäxad är precis en sådan serie. Serien är beställd av det amerikanska TV-bolaget WB Television Network (dotterbolag till Warner Bros.), men produceras av Spelling Television (sedan några år tillbaka ett dotterbolag till Paramount och dess moderbolag Viacom). Serien startade i USA 1998, och just nu produceras den åttonde säsongen i USA. Men trots att serien alltså visats och varit populär i sju års tid, så har det dröjt tills i år innan serien äntligen börjat släppas på DVD. I USA släpptes den första säsongen av serien i februari i år, och kom till Europa i april. Men trots det har Europa nu gått om USA - en andra och tredje säsong finns redan ute i Sverige, och säsong 4 kommer i början av nästa år.

Jag hoppas kunna återkomma med recensioner av dessa senare säsonger längre fram, men nu är det alltså den allra första säsongen det handlar om - en säsong på 22 avsnitt, och en speltid på drygt 15 timmar. Med tanke på att serien visats på TV3 i Skandinavien i åtskilliga år och de flesta säkerligen redan känner till serien, så är väl förmodligen en närmare beskrivning av handlingen överflödig. Men om någon mot all förmodan legat i ide de senaste sju åren eller dylikt och därför inte känner till serien, så kan jag dra en kortare beskrivning i alla fall. I centrum står de tre systrarna Prue, Piper och Phoebe Halliwell, som bor i San Fransisco i Kalifornien - den yngsta (Phoebe) i omkring 20-års-åldern och den äldsta (Prue) strax under 30 när serien startar. Deras mamma är död sedan många år tillbaka, och nu har också deras mormor (som tagit hand om dem sedan modern omkom) dött. Därför har Prue och Piper nu flyttat tillbaka från sina respektive lägenheter till deras mormors stora villa - Phoebe har bott i New York en tid, men har nu kommit tillbaka till San Fransisco för att också bo i samma hus. De är inte särskilt goda vänner - i synnerhet inte Prue och Phoebe, som aldrig kommit särskilt väl överens. Men allt förändras när Phoebe en dag går upp på vinden, och hittar en stor och gammal bok vid namn "Book of Shadows" (Skuggornas bok). Det visar sig att alla tre systrarna är födda som goda häxor, men deras krafter har legat i "dvala" under lång tid och de varit ovetande om deras natur - tills dess att Phoebe läser en formel i boken, och systrarna får magiska krafter. Med dessa krafter tvingas de nu kämpa mot diverse onda trollkarlar och demoner, som alla är ute efter att stjäla deras krafter och helst även döda dem... Det är utgångspunkten efter pilotavsnittet, och den första säsongen består därefter av relativt fristående avsnitt, om än med enstaka övergripande handlingar.

Som alla säkerligen förstår har serien en stor del övernaturliga inslag, och ska man till fullo uppskatta serien är det kanske en fördel om man tycker om fantasy och övernaturliga filmer/serier. Dock är det inte alls ett måste, då serien är gjord på ett sådant sätt att de flesta nog skulle kunna uppskatta serien, om de bara ger den en chans - problemet är nog snarare att många inte kommer att ge den en chans... Själv har jag alltid varit skeptisk mot övernaturliga filmer och serier, och föredrar realistiska och verklighetstrogna serier. Men ingen regel utan undantag, som det heter... Förhäxad är faktiskt en mycket välgjord serie - producenterna har lyckats med konststycket att få serien att kännas hyfsat realistisk trots den orealistiska grundstoryn. Det är en välgjord serie, och specialeffekterna ser hyfsat realistiska ut. Det är trots allt en TV-serie, så självklart är specialeffekterna inte i samma miljondollarklass som de stora biofilmerna - men det hade väl heller ingen förväntat sig. Med utgångspunkt från verkligheten har man dock lyckats riktigt väl, och i de flesta fall ser effekterna trovärdiga ut. Skådespelarna är mycket skickliga allihopa, och det är också en grundförutsättning för att sådana serier ska kunna funka. I huvudrollerna ser vi alltså Shannen Doherty, Holly Marie Combs och Alyssa Milano - de är alla mycket skickliga, även om man kan tycka att Shannen Doherty som Prue tar överhanden lite väl mycket ibland. Det var ingenting jag tänkte på när jag först såg serien på TV för många år sen, men när jag nu ser om säsong 1 så har jag börjat tänka på det. Prue kan dock anses som en "huvudroll", och därför är det svårt att avgöra om den stora rollen beror på att det är meningen eller på om skådespelerskan orsakar det. I vilket fall som helst, så hade det varit önskvärt om Phoebe och Piper fått lite större roll. Det blir bättre med tiden, men igenom merparten av den första säsongen så kretsar väldigt mycket runt Prue. Enstaka brister i manus och logiska tankeluckor finns också, men det är ingenting man hakar upp sig på.

Säsong 1 startar väldigt starkt, och redan pilotavsnittet är ett mycket lyckat sådant - faktiskt ett av de starkare pilotavsnitten jag sett genom åren. Avsnitten i den första säsongen varierar mellan halvhyfsade och rena rama mästerverken, men de flesta av de 22 avsnitten är riktigt bra. Det finns vissa svagare avsnitt - exempelvis "Dead Man Dating", "When Bad Warlocks Turn Good" och "Feats Of Clay" - men även dessa avsnitt är fullt sevärda åtminstone en eller två gånger. Men det finns också några riktiga höjdaravsnitt - däribland säsongsavslutningen "Déjà Vu All Over Again", som helt enkelt är en riktig höjdare. Till skillnad från senare säsonger, har denna första säsong inte mycket till s.k. "story-arcs", d.v.s. genomgripande grundhandlingar igenom många avsnitt. I stället har alla avsnitt avslutade huvudstories, om än givetvis med viss karaktärsutveckling och övergripande handlingar. Huruvida man föredrar det framför mer sammanhängande avsnitt är väl en smaksak, och personligen kan jag inte riktigt bestämma mig för vad jag föredrar... I det här fallet tycker jag dock att det hade varit önskvärt med lite fler genomgripande handlingar under fler avsnitt - lite för mycket känns som "avbrutet" för att hinna avsluta storyn under de 43 minuter de har på sig... Det förändrar dock inte det faktum att även denna första säsong är mycket bra, och håller faktiskt alldeles utmärkt än idag. Serien håller också väl att ses om flera gånger, så även om man sett alla avsnitt på TV både en och två gånger, så kan det mycket väl vara värdefullt att se om alla avsnitten igen. Kort sagt, visst finns vissa brister och det känns att serien utvecklats mycket under de år som den producerats, men även denna första säsong är mycket njutbar och en riktigt lyckad säsong.

Den svenska texten håller relativt hög klass, även om jag kunnat upptäcka enstaka översättningsfel i ett fåtal avsnitt. Dock är jag inte helt förtjust i en del av uttrycken som används. Exempelvis har "warlock" översatts med "trollkarl", vilket inte känns rätt. Förvisso är det en korrekt översättning, men det får delvis fel innebörd då "warlock" har en betydligt mer negativ och ond klang än det svenska ordet - utifrån det svenska ordet är det helt enkelt inte lätt att lista ut att de faktiskt talar om onda trollkarlar... Vidare är jag heller inte helt förtjust i tanken att översätta "whitelighter" med "ledsagare" - det känns lite för menlöst. Dessutom går en del av poängen förlorad, då "darklighter" samtidigt översatts med "mörkerväsen" - det är ju visserligen påhittade ord, så ingen kan ju säga vad som är rätt eller fel, men rimligen borde väl ändå de två orden anknyta till varann på samma sätt som i engelskan. Det bör tilläggas att den här svenska texten är nygjord för DVD-boxen, och har inget samband med TV3:s översättning. Textningen är lagom stor och lättläst.

Den svenska DVD-boxen kommer i en slags digipack-förpackning med papphölje runt - alla skivorna är staplade på varann, och man "bläddrar" igenom styva plastark med var sin skiva på, nästan som i en bok. Det är en smidig och smart förpackning, och den tar upp liten plats (ungefär dubbelt så tjock som ett vanligt DVD-fodral) - Pan-Vision har onekligen en del att lära, efter deras gigantiska Snobbar som jobbar-box tidigare i år, som är så stor som överhuvudtaget är möjligt. För mig som redan har en överfull bokhylla och fler filmer och boxar än jag kan räkna till (nästan...) är den smala storleken guld värd. Dock hade mitt recensionsexemplar skadats i frakten, och flera av "plastsidorna" som skivorna sitter på hade fått tydliga sprickor - det gör att jag ställer mig frågande till hur ömtålig förpackningen egentligen är. Särskilt för de som handlar via postorder, så borde trots allt risken vara överhängande att fler drabbas av spruckna förpackningar... En lite mer stryktålig förpackning hade varit att föredra. En märklig egenhet är också att papphöljet som sitter ovanpå digipack-förpackningen har öppning längst upp och längst ner (istället för högerkant, som brukar vara brukligt), så man öppnar alltså förpackningen genom att dra ut innanhöljet antingen nertill eller upptill. Upptill har jag ingenting emot, men att den också är öppen nedtill känns lite farligt - om man inte är försiktig när man tar ut boxen ur bokhyllan och ser till att hålla ett hårt tag runt både yttrehöljet och dess innandöme, så finns det en överhängande risk att innanhöljet istället faller i golvet... Positivt är dock att det med i boxen följer med ett litet häfte med korta beskrivningar (resuméer) av alla 22 avsnitten, tillsammans med dess avsnittstitlar och visningsdatum för första amerikanska sändningen - mycket praktiskt och trevligt. Visserligen är häftet bara på engelska, men det gör inte så mycket. En liten nackdel är dock att det inte står specificerat vilka avsnitt som finns på respektive skiva - men det krävs inte så mycket tid innan man inser att varje sida i häftet innebär en skiva, och det tar ju inte så lång tid att räkna till sex för att lista ut vilken skiva som ett visst avsnitt finns på...

Själva skivorna är sameuropeiska, och är i fullskärm (4:3) - såvitt jag kan avgöra har Förhäxad aldrig spelats in i Widescreen, så det är följaktligen ursprungsformatet. Skivorna har fem ljudspår - utöver engelska, även dubbade spår på franska, tyska, spanska och italienska. Alla ljudspåren är 2-kanaliga Dolby Surround-spår, förutom det spanska spåret som bara är mono. Med tanke på att den här säsongen trots allt gjordes hösten 1998 och våren 1999, så verkar det rimligt att det här är ljudet som det ursprungligen producerades - det dröjde förmodligen några år till innan TV-serier i större skala började spelas in med 5.1-ljud. Bild- och ljudkvalitet är bra, om än kanske inte någonting utöver det vanliga. I min bedömning håller både bilden och ljudet ungefär samma kvalitet som TV3:s TV-sändningar av Förhäxad om man ser kanalen via någon form av digitala sändningar. Den amerikanska region 1-boxen hade ingen som helst text, men dessbättre är läget betydligt bättre i Europa. Textning finns här på ett 10-tal språk, däribland svenska, norska och danska (men däremot inte finska). Utöver det finns också två engelska textningsspår; både vanlig engelsk text och engelska för hörselskadade, vilket är positivt. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Alla avsnitt har bra kapitelindelning på det enda logiska sättet vad gäller TV-serier - nämligen nytt kapitel vid de naturliga pauserna, d.v.s. de ställen där det är avsett att visas reklam i USA. Det innebär fyra avbrott under varje avsnitt, plus just innan sluttexterna. Varför kan inte fler DVD-distributörer inse det, istället för att försöka hitta på egna ställen att lägga in kapitel på...? Dock tycker jag det är en liten smula irriterande att det sista kapitlet är just vid sluttexternas början, och att det inte finns ett extra kapitel allra sist - det gör att man inte kan gå till nästa kapitel när sluttexterna börjat rulla, utan måste då antingen se sluttexterna eller trycka Menu-knappen för att avbryta och gå tillbaka till menyn. För mig gör det visserligen inte mycket, då jag alltid ser alla sluttexter på filmer och serier, men det vore ändå önskvärt...

Ett växande problem med utsläpp av TV-serier på DVD är utbytt musik. Många TV-serier innehåller licensierad populär musik, där produktionsbolaget bara tänkt på att skriva in TV-visningar i kontrakten. Den musiken kan därmed inte användas på DVD-releaser utan att skriva nya kontrakt, och där brukar oftast skivbolagen passa på att kräva så hutlösa ersättningar för att få använda musiken, att distributörerna ofta tvingas byta ut musiken i serierna mot billigare alternativ med billigare (mer okända) artister). Det här problemet är visserligen störst i USA och Kanada i och med kontrakten där, men det har förekommit flera gånger även i Europa. Såvitt jag kunnat avgöra är dock alla avsnitten i den här boxen helt orörda, med all musik intakt. Jag är visserligen ingen expert på populärmusiken i Förhäxad, men all musik stämmer överens med det jag kan minnas från TV-sändningar, och jag har även jämfört enstaka avsnitt med gamla inspelade videoband från TV3:s TV-sändningar, och har inte kunnat hitta någon avvikelse. Alla avsnitten verkar helt identiska som de internationella (icke-amerikanska) TV-sändningarna, så när som på att det här efter sluttexterna lagts till en Paramount-logga på ett par sekunder som inte fanns med i originalet.

När man stoppar i varje skiva, möts man först av Paramount-vinjett i cirka 10 sekunder (som man tyvärr inte kan hoppa förbi), följt av språkval. När man valt språk visas varningstexter i 5 sekunder (som inte heller kan hoppas förbi), och sen visas menyn. Menyer finns på engelska, franska, tyska, spanska och italiensiska - har man valt något av dessa språk vid språkvalet visas menyn på "rätt" språk, men för samtliga andra språk visas menyerna på engelska med valt språk som förvalt textningsspår. Menyerna är enkla och stilla, helt utan vare sig rörelse eller ljud, men fyller sin funktion. Alla skivorna består av alternativ för ljudspår, textning och avsnittsval på huvudmenyn - att börja spela gör man alltså från avsnittsvalsmenyn. Tyvärr saknas en funktion för att spela alla avsnitten på skivan (play all), utan man kan enbart välja ett enskilt avsnitt att spela.

Någon tillstymmelse till extramaterial finns tyvärr inte - här finns bara avsnitten, och ingenting annat. Det känns onekligen tråkigt. Visserligen tycker jag inte att extramaterial är lika viktigt vid TV-serier som vid långfilmer, men nånting extra hade onekligen inte skadat... Med tanke på att serien fortfarande produceras, så tycker man att det borde finnas en del bevarat extramaterial, även om serien kanske är för smal för att kosta på att nyproducera extramaterial för boxens skull. Om inte annat, så borde det ju finnas gott om intervjuer med skådespelarna och andra dylika program, som Paramount/Viacom antingen redan har rättigheterna till, eller enkelt kan skaffa. Dessutom hade det varit mycket i värde för många om man hade kunnat lägga med det ursprungliga pilotavsnittet av serien ("unaired pilot"), som spelades in ett tag innan serien fick fullsäsongsbeställning, och där en annan skådis spelade Phoebe. Men som sagt, tyvärr finns ingenting sånt... Det hade varit önskvärt att få med någonting extra, helt enkelt för att bättre motivera till köp av boxen. Som det är nu, så finns det helt enkelt inte mycket unikt med boxen - särskilt inte med tanke på att Förhäxad fortfarande visas på TV, och även denna första säsong troligtvis kommer att visas igen vid något tillfälle. Enda egentliga fördelarna med boxen jämfört med att se serien på TV blir nu bara att man kan stänga av textningen, plus att man kan byta till engelsk text istället för svensk (vilket i många fall nog är att föredra framför svensk text...) - och sen slipper man ju reklamavbrotten, förstås... Boxen är visserligen relativt billig på många håll, men utan extramaterial är det som sagt lite svårare att motivera köp. Med viss tvekan tycker jag ändå att boxen är köpvärd, men det är upp till var och en att avgöra. Att själva serien är mycket bra går inte att förneka i alla fall, och det är positivt att serien äntligen börjar släppas på DVD.


Recensionen skriven: 24 november 2005

Recensionen har lästs 2926 gånger av 1783 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - TREA - TVÅA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern