Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Förr eller senare exploderar jag
(The Fault in Our Stars)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Förr eller senare exploderar jag på CDON
Sök efter Förr eller senare exploderar jag på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 6 minuter
Genre: Romantiskt drama
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: 20th Century Fox & Temple Hill Entertainment
Producent: Marty Bowen & Wyck Godfrey
Regi: Josh Boone
Manusförfattare: Scott Neustadter & Michael H. Weber, baserat på en roman av John Green
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Hazel - Shailene Woodley Gus - Ansel Elgort
Frannie - Laura Dern Michael - Sam Trammell
Isaac - Nat Wolff Monica - Emily Peachey
Van Houten - Willem Dafoe Lidewij - Lotte Verbeek
Dr. Maria - Ana Dela Cruz Dr. Simmons - Randy Kovitz
Gus mamma - Milica Govich Gus pappa - David Whalen
Patrick - Mike Birbiglia Monicas mamma - Emily Bach

17-åriga Hazel har levt merparten av sitt liv med obotlig cancer. Genom en experimentell behandling har hon hittills överlevt, men hon måste hela tiden bära med sig en syrgastub för att kunna andas och vet att det bara är en tidsfråga innan hon kommer att dö. På en stödgrupp i en lokal kyrka träffar hon den 18-åriga Gus, som haft cancer och förlorat ena benet på kuppen, men nu har blivit frisk. De blir attraherade av varandra, och trots att Hazel inte tycker att det är en bra idé med tanke på hennes situation inleder de ett förhållande.

Jag har tyvärr ännu inte läst John Greens litterära förlaga, och har därför inget att jämföra med. Men jag måste medge att jag blev mycket imponerad över filmversionen av Förr eller senare exploderar jag, som är en väldigt bra och lyckad film. Grundstoryn är kanske inte alltför originell, men filmen har ändå en del ovanliga beståndsdelar och ger därför ett förhållandevis nyskapande helhetsintryck. Det är fängslande, småroligt och charmigt. Man får lära känna rollfigurerna väl, och både Hazel och Gus har blivit mångbottnade karaktärer som känns äkta in i minsta detalj.

Framförallt är det en oerhört stark och gripande film, som inte kommer att lämna någon oberörd. Jag grät floder under stora delar av filmen, och var helt slut när eftertexterna började rulla. Det var länge sedan jag grät så här mycket under en film, och jag är säker på att jag inte kommer att vara ensam om det. Jag kände mig tacksam att jag såg filmen på en pressvisning med bara en annan journalist närvarande, och därför inte behövde bry mig om hur jag såg ut efteråt... Det är oerhört berörande, samtidigt som det till allra största delen inte känns översentimentalt utan filmen håller sig på en rimlig nivå. Det är realistiskt och trovärdigt, och filmen håller ihop logiskt. Det är mörkt och deprimerande, men samtidigt inte helt utan ljusglimtar.

Trots en ovanligt lång speltid på 2 timmar 6 minuter blir Förr eller senare exploderar jag heller aldrig seg eller utdragen, utan den långa speltiden behövs för att lära känna alla tillräckligt. Fastän filmen bygger på en ungdomsroman har filmteamet gjort en fin insats med att bredda målgruppen så mycket som möjligt. Visserligen är ungdomar fortfarande en stor målgrupp, men filmen känns aldrig ungdomsinriktad på det sättet utan har en universellt gångbar handling som alla kan relatera till. Därför passar filmen nästan lika bra för i stort sett alla - både unga och gamla; både kvinnor och män. Men troligtvis kommer den ändå att uppskattas lite mer av personer i sena tonåren, i och med att huvudrollerna är i den åldern.

Det märks dock att manusförfattarna tvingats fokusera på just Hazel och Gus, vilket medfört att flera andra rollfigurer känns lite undangömda. Framförallt känns Peter van Houten underutvecklad, och vi får inte veta tillräckligt om honom. Därför känns han åtminstone delvis en smula konstruerad, vilket jag gissar kan vara en bieffekt av bearbetningen av romanen till filmmediet. Isaac har också blivit lite för endimensionell, varför man inte till fullo hinner bry sig om honom. Även där skulle jag tro att han fått större utrymme i boken, men det är förstås oundvikligt att en hel del måste offras för att kunna få ner en 350 sidors roman till en två timmar lång film. Fastän vi får lära känna Hazels föräldrar (framförallt hennes mamma) hyfsat väl gäller detsamma inte Gus föräldrar, som bara skymtar förbi i ett par scener och i det stora hela är helt ovidkommande för handlingen. Historien är också förhållandevis förutsägbar, men det finns ändå några överraskningar som i alla fall inte jag lyckades förutspå.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Framförallt är Shailene Woodley fullständigt lysande i huvudrollen som Hazel. Hon gör en fantastisk och trovärdig rollprestation, och det märks att hon kommit långt sedan The Secret Life of the American Teenager; och då var hon ändå riktigt bra redan då. Jag är vanligtvis inte överförtjust i Ansel Elgort, men han gör ändå en riktigt bra insats som Gus och spelar trovärdigt, även om han sällan når upp till Shailenes klass. Laura Dern är riktigt bra som Hazels mamma, och Sam Trammell gör vad som går i den mer undangömda rollen som hennes pappa. Lotte Verbeek är mycket bra som Lidewij, men tyvärr tycker jag att Willem Dafoe känns en smula malplacerad som Van Houten.

Förr eller senare exploderar jag är kort sagt en välgjord och mycket bra film, som är charmig, lagom romantisk och oerhört gripande. Den kommer inte att lämna någon oberörd, och vid ett flertal scener är det helt omöjligt att inte börja gråta. Samtidigt är det småroligt, och man får skratta lite grand; ibland t.o.m. skratta och gråta samtidigt. Samtidigt blir det aldrig överromantiserande eller översentimentalt, och det är imponerande att ha lyckats så väl med den balansgången. Att en del rollfigurer sedan förblir lite väl outvecklade och platta är beklagligt, men kanske oundvikligt efter omständigheterna för att hinna fokusera tillräckligt på Hazel och Gus; vilket ju trots allt är det viktigaste i sammanhanget. Åtminstone för mig som ännu inte läst romanen är i alla fall filmen väldigt bra, och trots ett fåtal brister kan jag inte annat än rekommendera alla att se filmen snarast. Därför är en stabil åtta det självklara betyget, och det här är faktiskt den första gången på väldigt länge som jag blir väldigt sugen på att läsa romanen av filmen...


Recensionen skriven: 22 juni 2014

Recensionen har lästs 2137 gånger av 1246 personer, sedan den 22 juni 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - NIA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Anonym - lördag den 16 augusti 2014 kl. 00:26:
Man kan inte se den gratis nånstans!!!!

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern