Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Frozen River
(Frozen River)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome för recensionsexemplaret
Sök efter Frozen River på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Harwood Hunt Productions & Off Hollywood Pictures
Producent: Heather Rae & Chip Hourihan
Regi: Courtney Hunt
Manusförfattare: Courtney Hunt
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ray - Melissa Leo Lila - Misty Upham
Troy - Charlie McDermott Ricky - James Reilly
Trooper - Michael O'Keefe Jaques Bruno - Mark Boone Junior
Guy Versailles - Jay Klaitz Bernie - John Canoe

Ingen kan förneka att människosmuggling är ett växande problem i hela världen, och därför är det heller inte ovanligt med filmer som tar upp detta tema. Ett ökänt problemfyllt område är indianreservatet St. Regis Mohawk Reservation, som ligger i både USA (New York) och Kanada (Ontario) separerat av floden St. Lawrence River. I indianreservat har polisen ingen jurisdiktion, och därför är det svårt att komma åt den smuggling av både narkotika, alkohol och i undantagsfall även människor som sker över floden. Där har vi utgångsläget för Sundance-vinnaren och Oscarsnominerade Frozen River, som skrivits och regisserats av debuterande Courtney Hunt som kommer från just New York. Handlingen utspelas i den nordligaste delen av delstaten New York, nästan vid gränsen till Kanada, där tvåbarnsmamman Ray Eddy bor i ett tillfälligt plåtskjul som hus och desperat försöker ta hand om sina barn. Hennes man är spelberoende, och har just stuckit med alla de pengar de haft kvar - pengar som skulle gå till köpet av ett nytt färdigbyggt hus, som ska levereras till dem. Ray har ett deltidsjobb på ett varuhus som inte alls räcker till att betala alla räkningar, och alltför ofta tvingas barnen äta popcorn till middag. När maken inte kommer tillbaka, fastän det bara är veckor kvar till jul och han inte sagt ett ord, beger sig Ray till det casino som Mohawk-indianerna driver i norra New York - hon räknar med att det troligen är där som han håller till och spenderar deras pengar. Han lyser dock med sin frånvaro, men istället kommer hon i kontakt med den unga indiankvinnan Lila, som försörjer sig som människosmugglare med hjälp av bilar över floden. För Lila och hennes chefer är Rays bil eftertraktad då den har ett fjärrstyrt bagageutrymme, och Ray går med på att hjälpa Lila med att smuggla över flyktingar över gränsen i ett försök att få tillräckligt med pengar till det nya huset. Men det är förstås ett långt ifrån riskfritt yrke, och snart börjar polisen misstänka vad de håller på med.

Det har funnits många filmer som tar upp temat människosmuggling genom åren, och många har blivit mer deprimerande än engagerande. Det som skiljer Frozen River från de flesta andra liknande filmer är dock att vi här inte får lära känna de smugglade flyktingarna utan istället människosmugglarna. Det är ett annorlunda och originellt begrepp, som visar sig fungera riktigt bra. Det är en engagerande och intressant historia, som håller intresset vid liv hela tiden. Rollfigurerna har blivit ovanligt mångbottnade, och vi får lära känna åtminstone några centrala karaktärer riktigt väl. Det är en lågmäld och osentimental film, som är långt ifrån upplyftande men samtidigt ger åtminstone tillräckligt med hopp för att inte allting ska verka becksvart. Det är en bra väg att gå, och Courtney Hunt har balanserat på rätt väg med sitt intelligenta manus. Dialogen känns trovärdig, och handlingen är överlag realistisk. Därför har det blivit en ovanligt levande film, som aldrig känns konstlad utan förblir verklighetstrogen från början till slut. Det är få filmer som kan skryta över ett så välbalanserat manus, och därför är det extra imponerande att en både regi- och manusdebuterande kvinna lyckats komma med detta. Det blir heller aldrig förutsägbart, vilket är ytterligare ett plus. Fotot är starkt och effektfulllt, och filmfotografen Reed Morano har satsat mycket på blåa färgtoner och i synnerhet mycket imponerande vyer över den frusna floden. Bildspråket är inte direkt originellt, men fyller sin funktion och får fram budskapen på ett effektivt sätt. Skådespelarinsatserna är också förstklassiga, och både Melissa Leo och Misty Upham är lysande som Ray och Lila, och båda två spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj. Det är sällan jag imponerats så här mycket av rollprestationer, och Melissa Leo borde verkligen ha vunnit den Oscar för bästa kvinnliga huvudroll som hon nominerades för. Även Charlie McDermott imponerar som Rays 15-åriga son Troy, och spelar ovanligt nyanserat och starkt för sin ålder.

Egentligen finns det inte mycket att klaga på hos Frozen River. Det man kan anmärka på är ett fåtal logiska luckor och trovärdighetsproblem, men dessbättre är det mycket sällan man reagerar på sådant. Man kan också tycka att filmen ibland tar lite väl snabba vändningar, vilket också påverkar trovärdigheten i en annars så realistisk story. En del scener är också lite väl mörka, och ibland är det inte lätt att se vad som egentligen händer vid scener som utspelas nattetid med få ljuskällor. Det är mycket möjligt att det såg bättre ut på bio och kan säkert variera mellan olika TV-apparater, men var i alla fall en märkbar brist på den relativt moderna LCD-TV jag såg filmen på. Det borde ha gått att lösa på ett bättre sätt, och lägga till fler ljuskällor och en något ljusare bild, utan att för den skull gå ifrån den realistiska och mörka stil som genomsyrar filmen. Precis som de flesta filmer som prisbelönas på filmfestivaler, så är Frozen River inte en sådan publikfriande film som kommer att passa alla. Här finns ingen som helst Hollywood-glamour, inga sockersöta slut eller översentimentala filmtrick. Trots viktiga ämnen finns heller inga klara svar och rena budskap på de frågor som ställs, utan här får man tänka efter själv. Trots det har det inte alls blivit en rörig film, utan man förstår utan problem allt som händer. Men de som föredrar att få svaren serverade på silverfat lär ändå störa sig över filmen. Men trots att manuset kanske hade kunnat finslipas lite mer, så blev jag ändå mycket imponerad över Frozen River. Det har helt enkelt blivit en så berörande, gripande och engagerande historia att det är svårt att hitta så mycket att klaga över. Det är också få förunnat att kunna förmedla både en deprimerande och becksvart men samtidigt också varm och lite hoppfull film. Därför kan jag varmt rekommendera Frozen River till de allra flesta, och det är en av de starkaste debutfilmerna jag någonsin sett. Då resultatet blivit mycket bra kan jag heller inte med gott samvete ge filmen något annat än en klar åtta i betyg.

DVD-utgåvan av Frozen River erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, vilket innebär fullskärm på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1, vanlig stereo och DTS. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter på valt språk. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är engelskspråkig men fin och stilren. Det enda extramaterial som finns är en ursprunglig biotrailer för samma film, vilket är precis så spännande som det låter... Där tar det roliga slut, och ärligt talat borde man kunna förvänta sig mer extramaterial på en nyproducerad prisbelönad film som denna. Även utländska DVD-utgåvor verkar inte ha mycket att hurra för, men på den amerikanska region 1-utgåvan finns enligt uppgift åtminstone ett kommentatorspår med regissören och manusförfattaren Courtney Hunt, som vi tyvärr går miste om i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 18 juni 2009
Senast uppdaterad: 19 juni 2009

Recensionen har lästs 3386 gånger av 1890 personer, sedan den 18 juni 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TVÅA - FYRA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern