Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Fucking Bornholm
(Fucking Bornholm)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Fucking Bornholm premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får ordinarie biopremiär den 31 mars 2023.
Sök efter Fucking Bornholm på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Polen, 2022
Produktionsbolag: Friends With Benefits Studio, i samarbete med TVN & Empik Go
Producent: Marta Lewandowska
Regi: Anna Kazejak
Manusförfattare: Anna Kazejak & Filip K. Kasperaszek
Svensk distributör: Lucky Dogs
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Maja - Agnieszka Grochowska Hubert - Maciej Stuhr
Dawid - Grzegorz Damiecki Nina - Jasmina Polak
Kaj Nowak - Borys Bartlomiejczyk Mikkel - Magnus Krepper
Eryk Malecki - Oliwier Grzegorzewski Wiktor Malecki - Marceli Sikora
Lasse - Poul Storm Gravid svensk tjej - Nina Yndis
Heidi - Dorota Lulka Svensk pensionär - Jerzy Matula

Två polska familjer, som brukar tillbringa somrarna tillsammans, reser på husvagnssemester till ön Bornholm i Danmark. Men det som inleds som en trevlig semester förvandlas snart till något helt annat efter att något händer mellan familjernas barn - som gör att alla plötsligt blir osams med alla, och allt förändras.

Det är annorlunda med en polsk film som utspelas och är inspelad på Bornholm, men det är förstås en tacksam miljö då det resulterar i en hel del vackra vyer. Handlingen är också riktigt intressant, och här finns mycket matnyttigt att hämta. Men som film betraktat är jag inte odelat positiv till Fucking Bornholm, som för all del är ganska bra men som samtidigt inte övertygar riktigt så mycket som jag hade önskat. Det är engagerande och fascinerande, och jag uppskattar den något Lars Norén-inspirerade premissen där handlingen är allmängiltig över hela världen. Intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt, och genom att det mesta kretsar kring två familjer blir det lagom omfattande.

Men trots de relativt få rollfigurerna tar det ett tag innan man verkligen kommer in i handlingen, då det är ont om introduktioner utan de flesta dyker upp från tomma intet. Det tar ett litet tag innan man lär känna vem som är vem, eller ens vad alla heter, och det borde ha gått att få till en mer effektiv introduktion för att på ett enklare sätt få veta vilka alla är, vad de har för släktskap och vad alla heter. Det hade behövts för att komma in i filmen lite enklare, och göra den något mer lättillgänglig för gemene man. Men när man väl kommer in i filmen och kommer till själva kärnpunkten är det mycket intressant, och ett angeläget och svårt ämne att ta upp. Det finns också en del charm och lite humor, vilket är bra för att lätta upp stämningen på det annars ganska mörka dramat.

Däremot känns det onödigt övertydligt, och här lämnas nästan inget åt fantasin då tittarna nästan skrivs på näsan. Det är onödigt, då det inte direkt är särskilt invecklat som det är och de allra flesta lär klara sig utan den här övertydligheten. Med alla intriger och förvecklingar blir det också lite för mycket av allt, och fastän allt mycket väl kan hända i verkligheten så känns det något konstruerat att allt ska hända under en och samma campingtur i tre dagar.

Fucking Bornholm är en ganska bra film, som har ett snyggt foto och mycket bra skådespelarprestationer. Stämningen är bra, och jag uppskattar det intressanta ämnet och sättet att skildra allvarliga händelser på ett lagom lättsamt sätt. Med intressanta rollfigurer och en mycket intressant handling kommer man långt, men helhetsintrycket dras ned av den övertydliga stilen och att det blir lite för mycket av allt. Det känns också lite rörigt med familjerelationerna och vilka alla är, men det kan åtminstone delvis bero på att versionen som visades på Göteborgs filmfestival hade engelsk text (och ingen text alls under engelskspråkig dialog); och dessutom en något svårläst inbränd text. Med svensk text är det möjligt att det skulle bli tydligare vilka alla är, men övertydligheten och de överdrivet stora utspelningarna lär ju knappast hjälpas av det. Efter moget övervägande väljer jag därför en stark sexa i betyg, och fastän det långt ifrån är dåligt så borde det ha kunnat bli så mycket bättre utifrån samma premiss.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 31 januari 2023

Recensionen har lästs 960 gånger av 592 personer, sedan den 31 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TVÅA - SEXA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern