Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Gran Torino
(Gran Torino)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Gran Torino på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 51 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Tyskland/USA/Australien, 2008
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures, Malpaso Productions & Media Magik Entertainment, i samarbete med Matten Productions
Producent: Clint Eastwood, Bill Gerber & Robert Lorenz
Regi: Clint Eastwood
Manusförfattare: Nick Schenk, baserad på en grundstory av Dave Johannson & Nick Schenk
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Walt Kowalski - Clint Eastwood Thao - Bee Vang
Sue - Ahney Her Fader Janovich - Christopher Carley
Vu - Brooke Chia Thao Thaos farmor - Chee Thao
Mitch Kowalski - Brian Haley Karen Kowalski - Geraldine Hughes
Ashley Kowalski - Dreama Walker Steve Kowalski - Brian Howe
Frisören Martin - John Carroll Lynch Youa - Choua Kue
Trey - Scott Reeves Kor Khue - Xia Soua Chang

Trots att Clint Eastwood för de allra flesta är mest känd som skådespelare, så har han på senare år varit mer aktiv som regissör än som skådis, och syntes inte i bild under ett flertal år efter Million Dollar Baby 2004. Men allt detta förändrades i december 2008, då Clint kom tillbaka som både skådis, regissör och producent med dramat Gran Torino, som hade svensk biopremiär våren 2009 och som en tid senare släppts på DVD. Clint Eastwood har själv sagt att det här ska bli hans sista film som skådespelare, och ärligt talat hoppas jag att det stämmer.

Här handlar det om den äldre pensionären Walt Kowalski, som bor ensam i Detroit efter att hans fru gått bort. Han är en bister och cynisk man, som är så sur att hans släktingar inte vill ha något med honom att göra. Till råga på allt är han också mycket rasistisk, och vill inte ha någonting med invandrare att göra. Efter upplevelser under Korea-kriget är han mest kritisk mot asiater - det sistnämnda ställer till med vissa problem, då han bor i ett kvarter som nästan uteslutande består av invandare med asiatisk bakgrund. Därför undviker han sina grannar i möjligaste mån, åtminstone fram tills dess att ett gatugäng i området hotar grannarna, och Walt tvingar bort dem. Efter det blir Walt ofrivilligt sett som hjälte, och blir inbjuden till grannarna regelbundet. De närmaste grannarna består av tonårskillen Thao och hans storasyster Sue, som tillhör den kinesiska och thailändska folkgruppen Hmong. En natt blir Walt vittne till hur Thao försöker att stjäla hans gamla fina bil, en Gran Torino från 1972 (därav titeln), som del av en invigningsritual till gatugänget i området. Thaos familj övertalar Walt om att Thao ska få arbeta med trädgårdsarbete hos Walt för att gottgöra för stöldförsöket. Under den vecka som Thao arbetar hos Walt kommer de allt närmare varann, och Walt blir alltmer engagerad i att hjälpa Thao att komma undan gänget.

Jag har sällan blivit alltför imponerad av Clint Eastwoods filmer, och det är bara ett fåtal som varit riktigt bra. Därför var det med blandade känslor jag första gången såg Gran Torino. Men dessbättre visade det sig vara en mycket bra film, och definitivt Clint Eastwoods bästa film någonsin. Grundstoryn och upplägget är intressant, och filmen tar upp viktiga ämnen på ett bra sätt. Därför blir filmen också engagerande från början till slut. Trots det allvarliga ämnet lättas stämningen upp av en del humor, vilket är ett smart och lyckat grepp för att förhindra att filmen blir alltför tung. Ibland skrattar man högt, även om det längre fram i filmen blir mer och mer allvarligt och därmed även en tyngre stämning. Det är fängslande och periodvis riktigt gripande, även om tempot varierar lite och det tar ett litet tag innan filmen kommer igång på allvar.

Det största problemet med Gran Torino avser hur Walts rasism yttrar sig. Det rör sig nämligen i nio fall av tio om rena skällsord och rasistiska uttalanden, medan det beteendemässigt inte alls märks i samma utsträckning. Det känns som en lite väl enkel utväg att bara peka på rasism med hjälp av ord, istället för att visa mer konkreta handlingar. Trots allt borde de flesta med rasistiska anlag visa detta på fler sätt än enbart med hjälp av skällsord, och en duktig regissör borde ha kunnat demonstrera detta på ett bättre och lite mer subtilt sätt. De skällsord som inledningsvis är effektfulla (och pinsamt nog även är lite roliga) blir också ganska poänglösa när samma ord har förekommit ett par dussin gånger. När negativa ord förekommer i nästan varenda mening förlorar de trots allt snart sin kraft. Därför känns filmen delvis lite övertydlig i sitt budskap, och upplägget har blivit i enklaste laget. Det är förvisso både positivt och negativt, men det gör trots allt att filmen inte riktigt blir lika djup som den hade kunnat bli. Det finns även vissa klyschor och en del dialog som inte känns helt trovärdig; i synnerhet vad gäller Walts rasistiska uttalanden. Filmen är även förhållandevis förutsägbar, och med enstaka undantag väntar inga stora överraskningar.

Filmen är välgjord, med övertygande foto och starkt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Clint Eastwood gör en ovanligt bra rolltolkning som Walt, och även om han ibland agerar något stelt gör han här en av sina bästa insatser. Jag blev ännu mer imponerad över debuterande Ahney Her som granntjejen Sue, som gör en mycket trovärdig och stark rolltolkning. Även Bee Vang är riktigt bra som Thao, även om han vid några tillfällen spelar aningen stelt. Brian Haley, Geraldine Hughes och i synnerhet Dreama Walker är bra som Walts släktingar, även om de fått relativt små och betydelselösa roller. Jag hade gärna sett att deras roller blivit lite större och bättre integrerade i handlingen än som nu skett.

Då filmen bitvis känns något övertydlig och förenklad i sitt budskap kan jag inte låta bli att tänka att den borde ha kunnat bli ännu bättre med rätt regissör. Men överlag är Gran Torino ändå en mycket bra och lyckad film, som tar upp ett allvarligt ämne på ett fint och berörande sätt. Det är utan tvekan Clint Eastwoods bästa film (vilket i och för sig inte säger alltför mycket), och är klart sevärd för de allra flesta. Filmen höll också att ses om på DVD, och jag hade fullt utbyte trots att jag redan sett den på bio. Då det inte finns särskilt mycket att klaga på kan jag därför inte med gott samvete ge filmen något annat än en åtta i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Förutom det engelska originalljudet, finns även ett spanskt och tyskt ljudspår. Filmen är textad på åtta olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Texten är i minsta laget och är dessutom anpassade för 4:3-TVs, vilket innebär att texten blir förvrängd och för bred på en Widescreen-TV, men överlag är det ändå förhållandevis lättläst. Den svenska översättningen håller ganska hög klass, om än med ett fåtal översättningsfel. När man matar in DVD-skivan möts man av distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny (eller egentligen landsval). Av någon outgrundlig anledning finns det ett 50-tal länder fördelade på tre sidor att välja mellan på menyn - många fler än vad som verkligen erbjuds i textnings- eller dubbningsväg. Väljer man Sverige, kommer det därefter att visas en reklamfilm för HD-formatet Blu-Ray samt en trailer för en annan film, som båda går att hoppa förbi. Vi möts därefter av huvudmenyn, som är enkel och stillastående, och tyvärr bara finns på engelska. Märkligt nog tycks språkvalet i början bara påverka vad som ska visas innan menyn, och påverkar inte vilket språk som filmen kommer att visas på. Även om man väljer Sverige som land så visas filmen som standard utan text. För att välja textning, måste man gå in under "Languages" från huvudmenyn, och där välja ljudspår och textspår. Därför finns det ingen som helst anledning att välja Sverige från landsmenyn. Jag rekommenderar istället att man väljer antingen Australien eller Storbritannien som land - då slipper vi nämligen all reklam, och kommer direkt till huvudmenyn.

Ett nytt irritationsmoment uppstår dock efter att man sett klart filmen. Av någon outgrundlig anledning visas då varningstexter på 40 olika språk (!), trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Det går heller inte att hoppa förbi dessa överhuvudtaget, varken genom att gå till nästa kapitel, genom att trycka på menyknappen eller ens genom att spola förbi på bild. Har varningstexterna börjat visas, så går ingenting att göra på drygt sex minuter, om man inte stänger av DVD-spelaren. För att undvika att dö av tristess innan huvudmenyn visas igen, bör man därför komma ihåg att avbryta filmen innan varningstexterna börjar visas, genom att trycka på DVD-spelarens menyknapp innan filmen visats helt klar (förslagsvis under den avslutande Warner-loggan i slutet av eftertexterna). Varför ska det vara så svårt att följa en del andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man valt textning på...?

Som extramaterial finns två olika minidokumentärer om Walts bil som gett upphov till filmtiteln samt bilar i största allmänhet, och som bl.a. innehåller intervjuer med både Clint Eastwood, ett par av de andra skådespelarna och andra inblandade. För bilfanatiker är det kanske intressant, men jag tyckte snabbt det blev ointressant och poänglöst. Trots allt tycker jag att bilen ifråga var av underordnad betydelse för själva filmen, och därför ger det inte mycket med överdrivet djupblodiga analyser över bilar. Där tar det roliga slut, och mer extramaterial än så finns inte. Jag hade velat veta mer om produktionen av filmen och om tanken bakom filmen, men allt sådant lyser tyvärr med sin frånvaro. Det extramaterial som finns har tyvärr ingen svensk text, men däremot finns engelsk text som åtminstone är betydligt bättre än ingen text alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 mars 2009
Senast uppdaterad: 20 mars 2009

Recensionen har lästs 4063 gånger av 2344 personer, sedan den 20 mars 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FEMMA - ÅTTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern