Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Hanna
(Hanna)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Hanna på CDON
Sök efter Hanna på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: Storbritannien/Tyskland/USA, 2011
Produktionsbolag: Focus Features, Studio Babelsberg & Holleran Company
Producent: Marty Adelstein, Leslie Holleran & Scott Nemes
Regi: Joe Wright
Manusförfattare: Seth Lochhead & David Farr
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Hanna - Saoirse Ronan Marissa - Cate Blanchett
Erik - Eric Bana Knepfler (Grimm) - Martin Wuttke
Sophie - Jessica Barden Miles - Aldo Maland
Rachel - Olivia Williams Sebastian - Jason Flemyng
Isaacs - Tom Hollander Titch - Sebastian Hülk

16-åriga Hanna har så länge hon kan minnas vuxit upp med sin pappa Erik norr om polcirkeln (åtminstone enligt sluttexterna i nordligaste Finland), och de har levt ett gammaldags liv helt utan moderna bekvämligheter och helt utan elektricitet. Erik har tränat Hanna till att bli en effektiv mördare, och hon dödar djur att kunna äta utan hinder. Men Erik är en avhoppad CIA-agent, och har varit efterlyst av CIA i decennier. CIA-agenten Marissa vill gärna få tag i både Erik och Hanna, och när Hanna beslutar sig för att ge sig till känna och träda ut i verkligheten får hon sin chans. Hanna tillfångatas av CIA, men lyckas snabbt att fly därifrån och försöker att ta sig till Tyskland och lära känna sig själv, samtidigt som CIA är hack i häl.

Hanna har marknadsförts som och på omslaget kategoriserats som en renodlad actionfilm, och av beskrivningen på omslaget är det lätt att tro att det rör sig om en typisk "hjärndöd actionrulle" utan mycket till handling. Men det kunde inte vara längre ifrån sanningen. Visserligen har filmen en del actioninslag, men minst lika ofta är det ett rent drama. Filmen lyckas att kombinera flera genrer på ett skickligt sätt, och därför finns det inslag av både drama, action, thriller och t.o.m. lite sagostämning. Storyn är kanske inte världens mest originella, och det finns en del likheter med bl.a. Luc Bessons Léon. Men det är samtidigt en fascinerande och intressant historia, och det är alltid uppskattat med actionfilmer med kvinnliga huvudroller; det händer alltför sällan. Hanna har också ett påtagligt djup, och det är faktiskt en hyfsat tänkvärd film samtidigt som den hela tiden engagerar och underhåller.

Filmen inleds långsamt, och tar god tid på sig att introducera huvudpersonen. Det har jag ingenting emot, men däremot stör det mig lite att vi från början har så många frågor som inte besvaras. Det tar lång tid innan vi får veta hur allting hänger ihop, och det är först mot slutet som man får hela bilden klar för sig. Det störde mig lite, då jag hela tiden sitter och funderar på en del frågor istället för att koncentrera mig på den ganska intressanta handlingen. Givetvis är det ofta bra med oväntade vändningar, men jag vill inte behöva vänta till slutet med att ens få veta någonting om vare sig huvudrollen eller de andra personerna. Bara man vänjer sig vid det är det dock en riktigt fascinerande och fängslande film som väntar, och det finns en påtaglig charm.

Hanna är en mycket mångbottnad och intressant personlighet, som känns äkta och har en fascinerande blandning mellan tuff och mänsklig. Hon förblir oskuldsfull, samtidigt som hon verkar vara övermänskligt stark och effektiv. Det gör att filmen skiljer sig från de flesta andra actionfilmer, och det är väldigt lätt att känna för Hanna som person. Eric har också ett visst djup och är intressant, även om han dock lyser med sin frånvaro under ganska långa partier i filmen. Jag uppskattar också verkligen tonårstjejen Sophie och hennes familj som Hanna träffar på under sin resa, och scenerna med dem är de allra vassaste i hela filmen. Men även om protagonisterna imponerar, så kan detsamma inte sägas om antagonisterna. De har nästan uteslutande blivit platta karikatyrer, och Marissa är minst sagt en onyanserad och endimensionell rollfigur. Det är förstås inte ovanligt med mer eller mindre endimensionella antagonister, men här har det blivit ännu mer påtagligt än vanligt och jag har lite svårt att tro att någon så extremt enkelriktad person skulle ha fått behålla sitt jobb på CIA under så lång tid. De andra medarbetarna på CIA. som för övrigt känns mer eller mindre inkompetenta hela bunten, är om möjligt ännu värre. Tempot är också aningen lågt, och filmen hade kanske vunnit på att kortas ner en smula. De mer renodlade dramascenerna tycker jag om, men de (i och för sig ganska få) actionscenerna känns ibland lite för utdragna. Det förekommer också några logiska luckor, som drar ner helhetsintrycket även om det dessbättre inte är så många.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk med en del vackra vyer och ett imponerande sinne för detaljer. Musiken är bra, och det hörs och syns att det är en påkostad film. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och framförallt är irländska Saoirse Ronan fullkomligt lysande i huvudrollen som Hanna. Hon imponerade stort redan i regissörens tidigare film Försoning, och har kommit långt sedan dess och känns nu närmast perfekt. Hon medverkar i nästan varenda scen, och bär hela filmen på sina axlar. Det är inte ens många vuxna etablerade skådespelare som lyckas att bära upp en hel film på egen hand, så att en 17-åring kan det är oerhört imponerande. Eric Bana är också riktigt bra som Erik, även om han inte får så jättemycket att arbeta med. Cate Blanchett är som vanligt bra, och gör allt hon kan av den endimensionella rollen som Marissa. Jag blev också riktigt imponerad av den förhållandevis okända unga brittiska skådespelerskan Jessica Barden, som gör en utmärkt insats som tonårstjejen Sophie.

Jag blev positivt överraskad av Hanna, som faktiskt är en riktigt bra film och lyckas att skapa något förhållandevis nytt av ett bekant upplägg. För alla som är besatt av action blir det förmodligen för lite av den varan, för trots att det kategoriseras som en actionfilm är det relativt få actionscener i filmen. Men tycker man om dramathrillers, där det lika mycket handlar om att hitta sig själv som av spänningsinslagen, så lär man inte bli besviken. Jag stör mig visserligen på att det tar sådan tid innan vi får veta alla grundfakta, och dessutom är det svårt att inte bli irriterad på de väldigt endimensionella antagonisterna. Men Hanna är ändå en riktigt underhållande och intressant film, som lyckas att blanda flera genrer på ett skickligt sätt och som förblir engagerande hela tiden. Manuset hade gärna fått finslipas lite, och en del detaljer får vi aldrig någon egentlig klarhet i, men det är ändå en bra och underhållande film som dessutom har ett påtagligt djup och känns intressant. Betygsmässigt känns en sjua som det självklara betyget, och det är en film väl värd att se för de allra flesta; fast förmodligen tilltalar den yngre personer mer än äldre.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,40:1, och ljud i Dolby Digital 5.1 på bl.a. engelska. Bild- och ljudkvaliteten är riktigt bra. Filmen är textad på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, och den svenska textningen håller relativt hög klass med enstaka missar. När man matar in DVD-skivan möts man direkt av huvudmenyn, som är rörlig och effektfull men som bara finns på engelska. Det finns alltså ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja textning. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Väljer man att spela filmen, så visas först varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, och dessutom känns det lite malplacerat att lägga det precis innan själva filmen, men det är åtminstone tacksamt att vi slipper se texter på femtioelva andra språk som vissa andra distributörer envisas med.

Som extramaterial hittar vi först ett kommentatorspår till filmen med regissören Joe Wright. Det är ganska intressant och innehåller en del matnyttigt, men jag tycker inte det finns tillräckligt mycket värdefull information för att hålla intresset vid liv hela tiden. Därefter hittar vi ett alternativt slut, som jag ärligt talat tycker känns ganska poänglöst och som jag inte riktigt förstår var i filmen det ska komma in. Vidare finns tre bortklippta scener, som är intressanta att se men som till största delen rör sig om tydligare förklaringar av scener som redan finns med i filmen. De tillför därför inte så mycket, och den övertydligheten kan man leva utan då scenerna är relativt självförklarande även utan de bortklippta delarna. Slutligen hittar vi en minidokumentär om skapandet av en tidig flyktscen i filmen, som också är en av fåtalet renodlade actionsekvenser i Hanna. Det är hyfsat intressant, men går inte tillräckligt in på djupet. Det blir snabbt ganska tjatigt när det mest går ut på att få se scener från den färdiga filmen varvat med regissörens tal, utan att faktiskt få se hur själva inspelningen har gått till. Hur intressant är det egentligen att höra regissören berätta att det och det i scenen är datoranimerade, utan att faktiskt få se någonting som inte fanns i den färdiga filmen...? Tyvärr har extramaterialet ingen text på vare sig engelska eller något av de skandinaviska språken, vilket kan ställa till med vissa problem.


Recensionen skriven: 2 december 2011

Recensionen har lästs 2135 gånger av 1054 personer, sedan den 2 december 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FYRA - TVÅA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern