Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Hélène & Mathieu
(Plus que jamais)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Hélène & Mathieu premiärvisas på Göteborgs filmfestival. I skrivande stund vet jag inte när filmen ska få ordinarie biopremiär, men då filmen redan hunnit textas till svenska är det sannolikt inte alltför långt bort.
Sök efter Hélène & Mathieu på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 3 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Norge/Frankrike/Luxemburg/Tyskland, 2022
Produktionsbolag: Eaux Vives Productions, NiKo Film, Samsa Film & Mer Film, i samarbete med ARTE & arte France Cinéma
Producent: Xénia Maingot
Regi: Emily Atef
Manusförfattare: Emily Atef & Lars Hubrich
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Hélène Mouchet - Vicky Krieps Matthieu Mouchet - Gaspard Ulliel
Mister/Bent - Bjørn Floberg Dr. Girlotto - Sophie Langevin
Hélènes mamma - Valérie Bodson Luc - Jérémy Barbier d'Hiver
Audrey - Marion Cadeau Béné - Estelle Kerkor

Hélène är 33 år gammal, och lever ett stillsamt liv i Bordeaux i Frankrike med sin man Mathieu. Men nu har hon blivit diagnosticerad med en allvarlig och dödlig lungsjukdom. Prognosen är dålig, men med en dubbel lungtransplantation finns det en chans att hon kan överleva; om någon donator dyker upp i tid. Men Hélène är tveksam om hon vill utsätta sig för en så stor operation. Då Mathieu inte riktigt kan sätta sig in i hennes situation börjar hon söka på nätet, och kommer i kontakt med pseudonymen "Mister" som är svårt sjuk och bloggar från Sæbø i Norge. Efter att de pratat ett tag bestämmer hon sig för att resa till Norge på egen hand utan Mathieu, för att söka upp Mister och få andrum. Han visar sig vara betydligt äldre än han antytt på nätet, en äldre man vid namn Bent, och snart söker Mathieu upp henne för att övertala henne att genomgå lungtransplantationen.

Storyn är inte direkt originell, och hur personligt det än varit för regissören har det kommit lite väl många filmer om dödliga sjukdomar genom åren. Trots allt finns det inte så många olika sätt att berätta en sådan handling på, och trots det vackra norska landskapet känns det här inte tillräckligt nyskapande för att sticka ut ur mängden. Men har man överseende med det är Hélène & Mathieu en bra och välgjord film, som tar upp ett allvarligt ämne på ett fint sätt som till största delen undviker övertydlighet och pekpinnar.

Det är engagerande och berörande, och man bryr sig om både Hélène och Mathieu som blivit mångfacetterade rollfigurer som känns äkta. Det är en stämningsfull skildring, som övertygar och känns realistisk. Här finns mycket att hämta, och det är både finstämt, fascinerande och vackert. Jag uppskattar också att manusförfattaren nästan helt lyckats undvika den annars så vanliga översentimentala stilen, så att det blir berörande på ett naturligt sätt utan att behöva tala om för publiken vad de ska känna. Det norska landskapet förhöjer också helhetsintrycket, med sin fantastiskt vackra miljö som nästan fungerar som en karaktär i sig.

På gott och ont är det en långsamt berättad film, som tar tid på sig att introducera rollfigurerna och som sedan fortsätter sin skildring i sakta mak. Överlag är det förståeligt, för en sådan här handling måste få ta lite tid på sig och hade verkligen inte passat med någon slags intensitet. Men det går tyvärr lite för långt, då filmen ibland går steget över från långsamt till segt. Ibland stannar handlingen upp lite för länge för att visa stillsamma scener som egentligen inte tillför så mycket. Ett exempel är en sexscen som pågår i åtskilliga minuter, och som även efter att vi fattat poängen fortsätter ett bra tag till. Det känns onödigt, och jag hade önskat ett lite högre tempo för att undvika att det ska kännas segt. Upplösningen fungerar heller inte så bra, i synnerhet inte rent filmiskt där det känns övertydligt och som ett avsiktligt villospår. Flera obesvarade frågor återstår också, och när vi lärt känna alla dessa i över två timmar känns det onödigt att inte hinna reda ut allt på ett lite bättre sätt.

Hélène & Mathieu är en bra och välgjord film, med ett utmärkt foto och mycket bra skådespelarprestationer - i synnerhet Vicky Krieps gör en fantastisk insats, som förmedlar mycket känslor utan onödig dialog, men den nyligen bortgångne Gaspard Ulliel är också riktigt bra (han gick bort i en skidolycka i Alperna innan filmen hann få premiär). Norske Bjørn Floberg får mindre att arbeta med, men spelar också övertygande. Det är ett engagerande, finstämt och intressant drama, och jag uppskattar den förhållandevis lågmälda stilen. Men tyvärr är det onödigt långsamt, då handlingen ibland stannar upp ganska lång tid utan att det tillför något - och slutet lämnar även en del övrigt att önska. Trots att det inte direkt är speciellt nyskapande är det en fullt sevärd film, men som samtidigt hade kunnat bli betydligt bättre genom ett något högre tempo och finslipningar av manuset. Jag nöjer mig därför med en halvsvag sjua, och fastän det långt ifrån är dåligt så blir det inte så minnesvärt som jag hade önskat.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 januari 2023

Recensionen har lästs 1009 gånger av 665 personer, sedan den 28 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - SEXA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern