Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Huvudjägarna
(Hodejegerne)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Huvudjägarna på CDON
Sök efter Huvudjägarna på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Action / Deckare / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 38 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Tyskland, 2011
Produktionsbolag: Friland & Yellow Bird Films, i samarbete med Nordisk Film & ARD/Degeto
Producent: Marianne Gray & Asle Vatn
Regi: Morten Tyldum
Manusförfattare: Lars Gudmestad & Ulf Ryberg, baserat på en roman av Jo Nesbø
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Roger - Aksel Hennie Diana - Synnøve Macody Lund
Clas Greve - Nikolaj Coster-Waldau Ove Kjikerud - Eivind Sander
Lotte - Julie Ølgaard Jeremias Lander - Kyrre Haugen Sydness

I centrum för Huvudjägarna står den framgångsrika affärsmannen Roger Brown, som är en högt uppstående så kallad huvudjägare (eller headhunter; d.v.s. rekryterare). Han är gift med den vackra konstgalleriägaren Diana, och för att imponera på henne har han skaffat en alldeles för dyr lyxvilla. För att klara sig ekonomiskt extraknäcker han därför som konsttjuv, och utnyttjar kontakterna på jobbet för att stjäla konstverk hos klienter och ersätta dem med enkla förfalskningar. Han tjänar inga stora pengar, men klarar sig nätt och jämnt. Men allting förändras när han kommer i kontakt med den stenrika holländska affärsmannen Clas som söker den VD-post som Rogers firma rekryterar för en firmas räkning, och han dessutom får veta av Diana att Clas äger ett exklusivt konstverk som nazisterna stal under andra världskriget; en tavla värld många miljoner kronor. Roger kan inte motstå att stjäla tavlan, men det är bara början på hans problem...

Jag har tyvärr inte läst Jo Nesbøs roman, och har därför inget att jämföra med. Men det är kanske bara en fördel, då det förmodligen inte blir lika effektivt om man faktiskt vet allting i förväg. Den här filmen lever nämligen åtminstone delvis på överraskningar, och fastän en del aspekter känns givna från första början så är det näst intill omöjligt att lista ut hur allting hänger ihop och lyckas att förutse allting. Jag hade mina farhågor inför Huvudjägarna, i och med att filmens trailers har gett intrycket att det är en renodlad actionfilm nästan helt utan handling. Men dessbättre är det långt ifrån verkligheten, och det utvecklar sig faktiskt till att bli en ganska bra och underhållande film. Storyn är intressant och genomarbetad, och överlag är det oförutsägbart med en del oväntade vändningar.

Inledningsvis känns det en smula långsamt, och i början förekommer några omotiverade scener även om det också är småroligt och charmigt. Men när storyn väl kommer igång på allvar får filmen ett föredömligt tempo, där det överlag känns riktigt intensivt och där det aldrig blir en lugn stund. Det fungerar bra, och filmen är riktigt spännande. Vi får lära känna Roger på ett fint sätt, och han känns någorlunda nyanserad med en intressant personlighet. Manusförfattarna har på ett skickligt sätt lyckats att få oss att känna för Roger, trots att han är en tjuv och inte direkt är världens mest sympatiska rollfigur. Det fungerar länge ganska väl, men under den andra halvan tycker jag att Roger börjar gå lite för långt för att det helhjärtat ska gå att sympatisera med honom.

Tyvärr har de flesta andra rollfigurer också blivit mer eller mindre endimensionella, och många erbjuds inget större djup. Det mest påtagliga är Clas, som blivit det mesta endimensionella och stereotypa som världen någonsin skådat. Jag stör mig också lite på att alla kvinnliga rollfigurer blivit förhållandevis endimensionella, och får inte det djup jag hade önskat. Det gäller framförallt älskarinnan Lotte, som bara medverkar i några få scener och aldrig får något som helst djup; något som stör mig lite då hon senare får en större betydelse för handlingen. Då ingen kvinna får något nämnvärt djup, och åtminstone delvis mest verkar medverka för att få visa upp sig så lättklätt som möjligt, så är det svårt att inte känna att filmen blivit lite onödigt "grabbig".

Men det största problemet med Huvudjägarna är att filmteamet haft en förkärlek att överdriva till bristningsgränsen - vare sig felet ligger hos manusförfattarna eller Jo Nesbø. För medan filmen länge engagerar och fascinerar med sitt föredömliga tempo och intressanta story, så fortsätter det inte riktigt i samma fina stil. Under filmens andra halva börjar storyn att spåra ur mer och mer, och när vi får veta hur allting egentligen hänger ihop så känns det minst sagt långsökt. Det har blivit oerhört tillspetsat, och periodvis uppstår en del logiska luckor. Efter att filmen ganska länge känns hyfsat realistisk, så uppstår efter ett tag stora trovärdighetsproblem. Faktum är att när det blivit som mest tillkrånglat, så börjar filmen nästan kännas som en fars, och det var förmodligen inte avsikten. Därför håller filmen inte riktigt för en närmare analys, men det förändrar inte det faktum att det överlag är engagerande och intensivt medan man ser den. Därför blir Huvudjägarna en typisk sådan film som duger alldeles utmärkt som underhållning för stunden, men som inte håller ihop tillräckligt för att kännas riktigt minnesvärd eller hålla för djupare funderingar. Det absoluta slutet tycker jag däremot om, och då visar det sig finnas åtminstone en viss poäng med en del av de överdrivna turerna.

Fotot är snyggt, och filmen har en effektiv klippning och stämningsfull musik. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och Aksel Hennie (för oss svenskar förmodligen mest känd från Max Manus) är riktigt bra i huvudrollen som Roger. Även i övrigt är det bra skådisar, och det finns inte ett enda riktigt svagt kort, även fast det i ärlighetens namn heller inte riktigt är någon Oscars-klass på rollprestationerna.

Huvudjägarna är en bra och underhållande film, som var betydligt bättre än jag hade väntat mig och är betydligt mer händelserik än trailerna velat göra gällande. Det är engagerande och spännande med ett intensivt och föredömligt tempo. Men tyvärr är många rollfigurer lite för endimensionella och storyn efter ett tag lite väl tillspetsad och orealistisk, vilket sänker helhetsintrycket en del. Men som underhållning för stunden duger det alldeles utmärkt, och filmen är fullt sevärd trots att den inte blivit alltför minnesvärd. Att se filmen två gånger, som jag nu har gjort, är nog också i mesta laget och den andra titten tillförde inte mycket. Men filmen når med viss tvekan upp till en sjua i betyg och är väl värd att se en gång för de flesta.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,35:1. Ljudet finns i både vanlig 2-kanalig stereo, Dolby Digital 5.1 och DTS, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har vanlig text på svenska, norska, danska och finska samt därutöver norsk och dansk text för hörselskadade. TYvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter kommer vi direkt tll en svenskspråkig huvudmeny som är stillastående och stilren.

Som bonusmaterial återfinns först och främst ett kommentatorspår till filmen med regissören Morten Tyldum och huvudrollsinnehavaren Aksel Hennie. Tanken är god, men tyvärr är kommentatorspåret enbart på norska helt utan text. I Norge är det säkert intressant, men för oss svenskar blir det tyvärr allt annat än oproblematiskt att uppfatta allt. Efter ansträngning förstod jag hyfsat mycket av det de båda herrarna pratade om, och visst finns det en del matnyttig information. Men ibland känns kommentatorspåret lite väl tjafsigt med en hel del onödig information, och det var också lite för mycket som jag inte lyckades förstå av vad de sade. Därefter hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på 21 minuter, som är hyfsat intressant och innehåller en del matnyttig information. Vi får veta hur ett par komplicerade scener är gjorda, och under intervjuerna framgår en del intressant. Men tyvärr läggs för mycket tid åt att presentera rollfigurerna och handlingen (ganska onödigt när man väl sett filmen), och dessutom blir det alldeles för mycket allmänt skryt över alla inblandade. Därför blir det uppskattningsvis bara drygt en tredjedel av de 21 minuterna som faktiskt innehåller någonting direkt intressant. Vidare hittar vi en musikvideo med filmens ledmotiv, vilket inte tillför alltför mycket; i synnerhet som jag inte tycker att låten är alltför imponerande. Slutligen finns även en norsk biotrailer och en s.k. teaser (tidig trailer gjord för att väcka uppmärksamhet) för filmen, vilket är precis lika spännande som det låter. Förutom kommentatorspåret har allt extramaterial svensk text, vilket är glädjande.


Recensionen skriven: 18 november 2011
Senast uppdaterad: 1 februari 2013

Recensionen har lästs 2143 gånger av 1170 personer, sedan den 18 november 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TVÅA - FEMMA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern