Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

I huvudet på en seriemördare
(Dear Mr. Gacy)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter I huvudet på en seriemördare på CDON
Sök efter I huvudet på en seriemördare på Discshop.se
Drama / Thriller / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramathriller
Produktionsland/år: Kanada, 2010
Produktionsbolag: Reel One Entertainment & Notorious Pictures, i samarbete med The Movie Network, Movie Central & Super Écran
Producent: Gordon Yang
Regi: Svetozar Ristovski
Manusförfattare: Kellie Madison, baserat på en story av Clark Peterson samt en självbiografisk roman av Jason Moss
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jason Moss - Jesse Moss John Wayne Gacy - William Forsythe
Alyssa - Emma Lahana Professor Harris - Andrew Airlie
Glen Phillips - Patrick Gilmore Alex Moss - Cole Heppell
Valerie Moss - Belinda Metz Frank Moss - Michael Ryan
Stan - Eric Keenleyside Marcus - Brett Dier
Paul - Anthony Shim Amy - Karissa Tynes

Den amerikanska seriemördaren John Wayne Gacy, Jr. (1942 - 1994) anses vara en av världens största seriemördare, som under 1970-talet anses ha mördat minst 33 unga killar mellan 14 och 21 år, som han begravde i sin egen trädgård i Chicago. Han fälldes till sist för 33 våldtäkter och mord, men somliga misstänker att han i själva verket mördade ännu fler personer. Universitetsstudenten Jason Moss skrev senare en självbiografi om sina kontakter med John Wayne Gacy, och The Last Victim gavs ut 1999. Nu har romanen blivit till film, i form av den kanadensiska TV-filmen I huvudet på en seriemördare. Den premiärvisades i kanadensisk TV 2010, och har i Sverige släppts direkt på DVD.

18-åriga Jason Moss studerar kriminologi på universitet i Nevada 1992, och blir nyfiken på TV-kanalernas rapporter om att den fällda seriemördaren John Wayne Gacy efter 14 års tid lämnat in sin sista möjlighet till överklagan; en kort tid innan hans planerade avrättning. Till sin uppsats och avhandling har Jason storslagna planer; han vill ta kontakt med John Wayne Gacy och få honom att för första gången erkänna alla hans mord och berätta vilka de ännu oidentifierade offren är. Hans flickvän Alyssa är skeptisk till de riskabla planerna, men Jason är fast besluten att göra detta för att få riktig uppmärksamhet. Då han visste om att John Wayne Gacy var homosexuell skickar han ett brev till Gacy tillsammans med halvnakna bilder på sig själv, i ett försök att manipulera Gacy och få honom att avslöja det han velat veta. Men frågan är vem som egentligen manipulerar vem...

Den sanna historien om John Wayne Gacy och Jason Moss kontakt med honom är onekligen en fascinerande historia, och då den knappast är lika välbekant i Europa som i USA är det värdefullt att en film gjorts om den verklighetsbaserade historien. Det är mycket intressant att få en inblick i Jason Moss och hans kontakter med John Wayne Gacy, och likaså få en inblick i Gacys förmåga att manipulera omgivningen. Det är engagerande och intressant, och intresset hålls vid liv på ett elegant sätt. Storyn må vara ganska tunn, men det förändrar inte det faktum att det blivit en fascinerande film om ett ämne värt att uppmärksammas. Vi får en intressant och djupsint inblick i Jason Moss och till viss del även John Wayne Gacy, och det är en nyanserad och djup film.

På omslaget kategoriseras I huvudet på en seriemördare som en thriller, men det är verkligen en sanning med modifikation. Visst finns här en viss underliggande intensitet, men det är ärligt talat bara ett par scener som med den bästa viljan i världen verkligen kan klassas som spännande. Annars är det här snarare ett psykologiskt drama med enstaka thrillerinslag, och för att inte känna sig lurad är det viktigt att inse att det här är ett drama och ingenting annat. Men som drama betraktat är det en ganska bra film, och det faktum att det har hänt i verkligheten gör också att det fascinerar och fängslar på ett helt annat sätt. Man blir verkligen nyfiken att ta reda på mer om Jason Moss och de verkliga händelserna, och filmen förmedlar också en fin psykologisk stämning.

Tyvärr lider dock I huvudet på en seriemördare av vissa problem genom filmens upplägg, och ibland kan det upplevas lite för tunt eller rentav halvtråkigt. Här fokuseras allting på Jason Moss kontakter med Gacy, vilket innebär att stora delar av filmen består av just brevskrivande och telefonsamtal mellan dessa båda personer. Det är absolut mycket intressanta och psykologiska samtal, men det kan ändå upplevas lite för utdraget och halvtrist genom en så enkel story. Det gör också att vi inte hinner lära känna Jason Moss särskilt väl som person, utan allting kretsar just kring hans kontakter med John Wayne Gacy. Förvisso förståeligt, men jag hade ändå velat veta lite mer om Moss själv.

Filmen lider också av vissa trovärdighetsproblem genom detta, och det känns lite svårköpt att Jason Moss blivit så besatt av John Wayne Gacy att han redan efter ett par brev inte längre verkar kunna tänka på någonting annat utan försummar precis allt och alla andra. Visst förstår jag att tanken är att John Wayne Gacy var så bra på att manipulera sin omgivning och självklart är hjärntvätt ett stort problem; men det känns ändå som att det blivit en smula förenklat här och jag har lite svårt att köpa premissen. Nog för att de flesta säkert kan manipuleras till väldigt mycket om situationen är den rätta, och efter ett tag kan man absolut se hur skicklig John Wayne Gacy var på att manipulera allt och alla, men det förklarar inte att Jason verkar så lättlurad och besatt redan efter ett enda brev. Jag betvivlar inte att i stort sett allt som filmen tar upp har hänt i verkligheten, men jag misstänker starkt att det i verkligheten tog längre tid och inte var riktigt lika enkelt eller svartvitt som i filmen.

Jason Moss omgivning har också blivit lite väl endimensionella, och den enda som får någon form av utrymme är flickvännen Alyssa; och även hon har fått en alldeles för liten och undangömd roll - tråkigt då hon egentligen är en av de mest intressanta rollfigurerna. Jasons föräldrar lyser nästan helt med sin frånvaro, och det känns lite märkligt. Nog borde väl de flesta föräldrar bli oroliga om deras 18-åriga son inlett kontakt med en av världens största seriemördare...? Här ser vi visserligen att föräldrarna till en början är bekymrade, men efter någon enstaka scen försvinner de nästan helt.

Fotot är snyggt men sticker inte ut som något utöver det vanliga. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Jesse Moss är bra som Jason, och trots att de har samma efternamn tror jag inte att han är släkt med den riktiga Jason Moss. William Forsythe är mycket bra som John Wayne Gacy, och spelar övertygande där man verkligen kan se hans skickliga manipulativa förmåga. Nyzeeländska Emma Lahana (för de flesta mest känd från den alltför underskattade TV-serien Hellcats) är också mycket bra som Alyssa, och gör allt som går av den tyvärr ganska begränsade rollfiguren. Andrew Airlie är bra som professor Harris, och även i övrigt är det bra rollprestationer.

I huvudet på en seriemördare är en intressant och fängslande film, och det faktum att allt hänt i verkligheten förhöjer upplevelsen en hel del. Men tyvärr upplevs filmen ibland lite halvtråkig och repetitiv, genom det tunna upplägget om brevkontakter och telefonsamtal mellan de båda huvudrollerna. Det borde helt enkelt ha gått att få filmen mer engagerande, men det är ändå en ganska bra film som är väl värd att se, och som förtjänar en svag sjua i betyg.

DVD-utgåvan har bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, norska, danska och finska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Den svenska textningen är i minsta laget men är förhållandevis lättläst och översättningen håller en relativt hög kvalitet. När man matar in skivan möts man av en språkvalsmeny, som följs av distributörsjingel och varningstexter. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men endast på engelska.

Som bonusmaterial hittar vi ett bildgalleri med stillbilder från filmen ackompanjerade med bakgrundsmusik, och dessutom en ursprunglig amerikansk biotrailer - inte alltför meningsfullt med andra ord. Där tar det roliga slut, och det är tråkigt då jag gärna hade velat veta mer om de verkliga händelserna och få veta mer om seriemördaren John Wayne Gacy (välbekant och ökänd i USA, men knappast lika känd i Sverige).


Recensionen skriven: 3 april 2013

Recensionen har lästs 2211 gånger av 1353 personer, sedan den 3 april 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - ETTA - FEMMA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern