Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

I sanningens spår
(In My Father's Den)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter I sanningens spår på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 2 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Japan/Nya Zeeland, 2004
Produktionsbolag: The Film Coy, T.H.E. Films & Little Bird Productions
Producent: Trevor Haysom & Dixie Linder
Regi: Brad McGann
Manusförfattare: Brad McGann, baserad på en roman av Maurice Gee
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Paul - Matthew Macfadyen Celia - Emily Barclay
Andrew - Colin Moy Penny - Miranda Otto
Jonathon - Jimmy Keen Jackie - Jodie Rimmer
Ms. Seagar - Vicky Haughton

Vissa länder verkar av någon anledning klassas som "andra klassens" i Sverige när det gäller filmer, och filmer från dessa länder får mycket sällan svensk premiär. Ett av dessa länder är Nya Zeeland; vilket är tråkigt, då både Nya Zeeland och Australien generellt sett gör mycket bra filmer. I både Nya Zeeland, Australien och Storbritannien blev detta nyzeeländsk-brittiska samarbete mycket uppskattat och gick länge och väl på bio; men i Sverige släpptes den direkt på DVD i januari i år (nästan två och ett halvt år efter den nyzeeländska premiären) - utan särskilt mycket till marknadsföring, och utan att ha gått på bio. Filmen är dock utan tvekan värd att uppmärksamma i alla fall. Den är baserad på en roman från 1972 av den nyzeeländska författaren Maurice Gee, men såvitt jag kunnat avgöra verkar ingen av hans romaner ha släppts i Sverige. I filmens inledning kommer journalisten och fotografen Paul Prior, som vunnit många priser för sina krigsskildringar, tillbaka till sin lilla hemstad på Nya Zeeland (vars namn jag inte lyckades uppfatta), efter att hans pappa dött. De flesta i stan är inte särskilt förtjust över att Paul kommer hem, och i synnerhet inte hans bror Andrew. Någon som dock inte känner likadant är den 16-åriga tjejen Celia, som Paul stöter ihop med. Celia vill bli författare, och de börjar umgås alltmer och diskuterar författare och annat. Men en dag försvinner Celia spårlöst, och då alla tycker att deras vänskap verkar egendomlig, blir Paul genast misstänkt.

Det här är utan tvekan en bra film, och den är stark och djup. Filmen är välgjord, med mycket vackert foto. Skådespelarna är också mycket lyckade, och egentligen hittar jag ingen som spelar dåligt. Framförallt är jag mycket imponerad av (vid inspelningstillfället) 20-åriga Emily Barclay, som gör en strålande insats som Celia. Tyvärr har ingen av de knappa 10-tal filmer som hon tidigare medverkat i släppts i Sverige, men jag hoppas vi får möjlighet att se mer av henne i framtiden. Dock måste man vara skärpt och uppmärksam då man ser filmen, då den inte riktigt följer ett linjärt händelseförlopp. Den fullständigt kryllar av tillbakablickar, och då dessa inte "markerats" på något sätt, så är det inte helt enkelt alla gånger att lista ut när olika saker hänt. Ännu värre blir det mot slutet, när vi får se många nyliga tillbakablickar från bara några dagar bakåt i tiden, då det verkligen hade behövts någon form av indikation när det vi får se inträffade. Det gör att filmen periodvis blir ganska rörig, särskilt mot slutet, och åtminstone undertecknad hade problem att förstå exakt vad som hände och hänga med i svängarna. Antagligen är den röriga stilen avsiktlig, men jag hade verkligen föredragit tydligare indikationer över tillbakablickarna; vilket garanterat hade gjort filmen lättare att hänga med i. Särskilt i början är den också lite seg, och filmen hade tjänat på att kortas ner något - den räcker trots allt strax över två timmar, vilket känns som i längsta laget för den här storyn. Det är dock utan tvekan en intressant och välgjord film - storyn är intressant och genomtänkt, och är både djup och vemodig. Definitivt värd att se, men blir tyvärr onödigt rörig och svår att riktigt få ett fullständigt grepp om, vilket drar ner mitt betyg.

DVD-utgåvan kommer från Noble Entertainment, och har bild i anamorfisk Widescreen enligt proportionerna 2,35:1 samt ljud i Dolby Digital 5.1. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text - något åtminstone jag hade uppskattat. Det finns heller ingen textning för döva eller hörselskadade. Skivan inleds med distributörslogga, följt av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter visas tre olika trailers för andra filmer, samt en reklamfilm för gratistidningen HomeVision (allt detta går dock att hoppa förbi). Jag kan definitivt acceptera trailers (även om jag föredrar när sådana ligger som extramaterial från menyn istället), men när man börjar lägga till reklamfilmer också så har man i mina ögon gått för långt. Efter dessa trailers kommer vi till huvudmenyn, som är enkel men stilren. Menyerna finns på svenska och engelska - väljer man svenska från språkvalsmenyn visas huvudmenyn på svenska, och väljer man något annat språk visas istället den engelska menyn. Som extramaterial finns ett kommentatorspår till filmen med regissören/manusförfattaren Brad McGann, producenten Trevor Haysom och skådespelerskan Emily Barclay (Celia). Det är ganska intressant, och vi får veta en del värdefullt. Tyvärr tar dock Brad McGann och Trevor Haysom överhanden, och stackars Emily får alltför ofta inte en syl i vädret. Visst förstår jag att regissören och producenten pratar mest, men jag hade föredragit att få höra mer av Emily - en så duktig ung skådis förtjänar trots allt att uppmärksammas, och dessutom känns det oförskämt att be henne medverka men sen knappt få säga någonting alls. Vidare finns ett inslag som kallas för "Behind the scenes", men som inte alls är en traditionell bakom kulisserna-dokumentär. Istället får vi bara se bilder från inspelningen av olika scener, följt av samma scen i färdigt skick från filmen. Halvintressant i början, men man tröttnat snabbt. Slutligen finns även en biotrailer från samma film, vilket ger precis lika mycket som det brukar. Något annat finns tyvärr inte att tillgå - mycket tråkigt, då jag gärna hade velat se intervjuer med exempelvis skådespelarna och regissören, samt få veta mer om romanen och vad som förändrats gentemot den. Enligt uppgift ska den australiensiska region 4-utgåvan av filmen innehålla en kortfilm från samma regissör, som vi av någon anledning går miste om i Skandinavien. Tyvärr finns ingen textning på extramaterialet, vilket är tråkigt. Särskilt under kommentatorspåret hade det verkligen behövts någon text, då den nyzeeländska accenten gör att det inte är alltför enkelt att förstå vad som sägs.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 mars 2007
Senast uppdaterad: 16 mars 2007

Recensionen har lästs 3240 gånger av 1939 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - TREA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern