Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Instängd
(The Descent)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Instängd på CDON
   ANNONS
Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Rysarthriller
Produktionsland/år: Japan, 2005
Produktionsbolag: Celador Films
Producent: Christian Coulson
Regi: Neil Marshall
Manusförfattare: Neil Marshall
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sarah - Shauna Macdonald Juno - Natalie Mendoza
Beth - Alex Reid Rebecca - Saskia Mulder
Sam - MyAnna Buring Holly - Nora-Jane Noone

Efter en tragisk bilolycka hemma i England omkommer Sarahs man och dotter, och Sarah blir av förståeliga skäl deprimerad. Ett år senare försöker hennes fem tjejkompisar, som kommit ifrån varandra efter olyckan, att muntra upp henne. De återförenas i USA, och bestämmer sig för att utforska en grotta tillsammans. Men kompisen Juno som blivit beroende av spänning efter olyckan tycker att traditionella grottor är för mesiga, och tar sig därför friheten att istället välja en namnlös grotta där ingen tidigare verkar ha satt sin fot. Men utvägen blockeras snabbt av ett stenras, och nu är de plötsligt fast i den okända grotten. Det dröjer heller inte länge förrän de sex tjejerna börjar ana att grottan inte är så tom och övergiven som de hade trott, men frågan är om de okända varelserna eller varandra är ett större hot när panikkänslan ökar...

När jag första gången såg Instängd var jag inte speciellt förtjust i rysare, men tyckte ändå att filmen var helt okej. Tiderna har dock förändrats och numera tycker jag mycket bra om skräckfilmer. Därför var det med stor förväntan jag satte mig ner för att se om filmen. Inte helt oväntat tyckte jag betydligt bättre om filmen den här gången, och det här är faktiskt en riktigt bra film. Att förlägga en skräckfilm till grottor är förstås ett tacksamt drag, för en mycket mer klaustrofobisk miljö är svårt att hitta. Det fungerar också riktigt väl, och man kan riktigt känna den klaustrofobiska känslan och den obehagskänsla som de här sex tjejerna måste känna. Det är lätt att leva sig in i deras situation, och man kan lätt känna med dem. De sex centrala rollfigurerna har också blivit ovanligt mångbottnade och nyanserade, även om det är bäst ställt med Sarah.

Filmen fungerar bäst under den första halvan. Då koncentrerar Instängd sig på psykologisk skräck och stämning, vilket fungerar oerhört effektivt. Det är riktigt obehagligt och effektfullt, och det är väldigt lite våld och blod. Men under filmens andra halva börjar storyn tyvärr spåra ur en smula, när det börjar kretsa kring övernaturliga monster och onödigt mycket blodstänk av mer traditionellt rysarmanér. Inte för att det nödvändigtvis är något fel med det, men det känns lite grand som att producenterna inte riktigt vågat sig på en psykologisk rysare hela tiden, utan istället tar till den enkla utvägen. Därför blir filmen mer som alla andra under dess andra halva, och överger till viss del den originella inledningen och upptakten. Filmen hade helt enkelt blivit mer effektfull och originell, om det enbart kretsat kring de sex tjejerna och den klaustrofobiska panikkänslan som utan tvekan uppstår, istället för att ta till den enkla utvägen med mer sedvanliga monster.

Men å andra sidan är ju poängen med en rysare att skrämma folk, och därigenom är det svårt att kritisera Instängd. För på den punkten fungerar filmen oerhört väl. Det är en riktigt obehaglig och kuslig film, där jag hoppade till vid ett flertal tillfällen och fick gåshus under stora delar av filmen. Det här är en av de mest skrämmande filmer jag sett på senare år, och den har en lagom intensiv och spännande stil hela tiden. Det blir lite lugnare mellan varven, tillräckligt för att man inte ska bli avtrubbad, men är överlag oerhört spännande och otäck. Ibland trodde jag nästan att jag skulle få en hjärtinfarkt, och ser man filmen sent på kvällen lär man drabbas av stora sömnsvårigheter. Trots den övernaturliga stilen förblir också filmen förvånansvärt realistisk, vilket gör den mycket engagerande.

Jag uppskattar också att filmen för ovanlighetens skull har en uteslutande kvinnlig ensemble, och av de större rollfigurerna är samtliga kvinnor. Det är en trevlig omväxling, och är ganska ovanligt för skräckfilmer där tjejer historiskt sett mest framställts som rädda våp. De enda manliga karaktärerna som överhuvudtaget förekommer är Sarahs make, som dör efter en minut, och en del av de halvmänskliga monster som finns i grottan. Ännu mer ovanligt är också att alla tjejerna blivit så pass mångbottnade, och ingen är någon typisk bimboroll. Alla beter sig också naturligt, och för ovanlighetens skull har filmen också en helt trovärdig dialog. Dock har filmen ibland blivit onödigt mörk, så att det inte är helt lätt att se vad som egentligen händer. Det har förstås en poäng och medför en ökad atmosfär och känsla, men det har gått lite för långt när man ibland inte kan se vad som händer. Kanske gick det bättre på bio, men på de flesta TV-apparater får man trots allt en viss reflektion från fönster och dylikt, vilket ytterligare försämrar sikten.

Dessutom drar det deprimerande slutet ner helhetsintrycket en del, och i Sverige är det den oklippta brittiska originalversionen vi fått. Det gjordes en alternativ version för amerikansk publik där den sista scenen klippts bort, för att få en något ljusare stämning. Faktum är att den versionen helt klart är att föredra, och gör en stor skillnad fastän det bara handlar om ungefär 40 sekunder som klippts bort. Jag tycker därför att producenterna skulle ha nöjt sig med den amerikanska versionen för hela världen, vilket fungerar bättre i sammanhanget.

Instängd erbjuder ett snyggt foto med ett starkt bildspråk, där vi får se många stämningsfulla scener och vyer, samtidigt som det nästan hela tiden är riktigt obehagligt. En trevlig detalj är att filmteamet satsat på att till största delen använda naturliga effekter via smink och prostetik, och har hållit datoranimation till ett minimum. Därför har det hela tiden blivit någorlunda realistiskt. och känns aldrig konstlat. Däremot tycker jag att monstren påminner lite väl mycket om Gollum i Sagan om ringen, vilket känns lite onödigt. Skådespelarinsatserna är också mycket bra, och helhetsintrycket förhöjs av att det till största delen är förhållandevis okända skådisar som man inte redan sett i femtioelva andra roller. Det gör att filmen får en mer realistisk och autentisk känsla. Alla spelar övertygande och trovärdigt, även om jag personligen tycker bäst om Shauna MacDonald som Sarah och den svenska skådespelerskan MyAnna Buring som Sam, som båda två är lysande. Jag hoppas att alla dessa sex starka skådespelerskor får fler roller i framtiden, för det förtjänar dem.

Instängd har definitivt sina brister, och hade vunnit på att bibehålla den psykologiska skräckkänslan från filmens första halva samt ett bättre slut. Men det är samtidigt en riktigt bra och förhållandevis originell rysare, som är riktigt obehaglig och kuslig. Mångbottnade rollfigurer och det faktum att enbart är en kvinnlig ensemble förhöjer också helhetsintrycket, och gör att Instängd lär bli ihågkommen under många år till. Om man bara inte har svårt för riktigt hemska filmer, så kan jag därför varmt rekommendera filmen till de allra flesta. Betygsmässigt når det upp till en stark sjua, men det hade inte behövts mycket till för att åttan hade varit ett faktum. Det här är utan tvekan den bästa brittiska rysaren jag sett i mitt liv, och den står sig mycket väl även mot de flesta amerikanska skräckfilmer.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket innebär fullskärm på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS, och bild- och ljudkvaliteten är bra. Det finns textning på de fem nordiska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text eller textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter på valt språk, och därefter kommer man direkt till huvudmenyn. Menyn är effektfull och lagom rörlig, men finns tyvärr bara på engelska.

Som extramaterial erbjuds först två olika kommentatorspår. På det första medverkar regissören och manusförfattaren Neil Marshall och fem av de sex huvudrollsinnehavarna (alla utom Natalie Mendoza). Det är underhållande och innehåller en del matnyttig information, men de har ibland en förkärlek för att prata i munnen på varandra eller komma med internskämt som ingen utomstående förstår sig på. Det andra spåret består av Neil Marshall, producenten Christian Colson, scenografen Simon Bowles, filmklipparen Jon Harris och den assisterande filmklipparen Tina Richardson. Det är ett mer seriöst kommentatorspår utan humor, men som samtidigt blir lite väl torrt ibland. Men det innehåller utan tvekan en hel del matnyttig information, men ibland blir det för stort fokus på tekniska aspekter som kanske inte alla är så intresserad av. Därefter finns en hela 40 minuter lång bakom kulisserna-dokumentär, som bl.a. innehåller intervjuer med skådespelarna, regissören och andra inblandade. Vi får också en fin inblick i hur filmen gjordes, och dokumentären är ganska heltäckande. Vid vissa tillfällen har det dock blivit onödigt mycket ryggdunkande plus onödiga förklaringar.

Därefter hittar vi nio bortklippta scener, som är intressanta att se men inte tillför alltför mycket till filmen. Tyvärr finns det dock inte vare sig introduktioner eller kommentatorspår till dessa scener, och därför får vi inte veta var i filmen de hör hemma eller varför de klippts bort - något man trots allt helst vill veta när man ser bortklippta scener. Vidare återfinns jämförelser mellan storyboard och färdig film vid tre olika scener, där vi får se storyboardskisserna i större skala med en insprängd mindre vy av samma scener i den färdiga filmen. Det är säkert intressant för mer kreativt eller tekniskt lagda personer än undertecknad, men för mig gav det inte särskilt mycket att se på. Slutligen finns också s.k. bloopers (misslyckade tagningar) i fem minuter, som är småroliga men inte mycket mer än så. Bloopers kan vara väldigt trevliga vid exempelvis komedier, men jag har svårt att se samma poäng vid skräckfilmer. Där tar det roliga slut, men överlag får man ändå vara riktigt nöjd med det här extramaterialet, som jag upplever som ganska heltäckande. Tyvärr finns ingen textning överhuvudtaget till extramaterialet, vilket är tråkigt. En del av de inblandade personerna talar också med en ganska snabb och svårförståelig brittisk dialekt, vilket gör att det särskilt vid de bortklippta scenerna ibland inte är helt enkelt att hänga med i svängarna.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 april 2006
Senast uppdaterad: 11 april 2006

Recensionen har lästs 3741 gånger av 2061 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * * * *    8
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - SEXA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern