Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Inte flera mord
(Inte flera mord)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Inte flera mord på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Kriminaldrama
Produktionsland/år: Sverige, 2013
Produktionsbolag: Pampas Produktion, i samarbete med TV4 Sverige
Producent: Renée Axö
Regi: Peter Schildt
Manusförfattare: Jonna Bolin-Cullberg & Charlotte Orwin, baserat på en roman av Maria Lang
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Puck Bure - Tuva Novotny Einar Bure - Linus Wahlgren
Christer Wijk - Ola Rapace Lou Mattsson - Sara Jangfeldt
Yngve Mattsson - Mats Blomgren Elisabet Mattsson - Alexandra Zetterberg
Agneta Holt - Julia Sporre Börje Sundin - Martin Eliasson
Wilhelm Holt - Niklas Falk Margit Holt - Maria Kulle
Tommy Holt - Karl Linnertorp Hulda Larsson - Lottie Ejebrant
Livia Petrén - Ylva Ekblad Olivia Petrén - Stina Ekblad
Leo Berggren - Fredrik Dolk Britt - Anna Wallander
Maggan - Annika Hallin Kyparen - Thomas Oredsson

Den svenska författaren Dagmar Lange (1914 - 1991) blev känd under pseudonymen Maria Lang, och etablerade sig som en av de tidigaste svenska deckarförfattarna under en tid då det fortfarande var ovanligt. Hon debuterade som författare 1949 med deckaren Mördaren ljuger inte ensam, som introducerade kriminalkommissarien Christer Wijk. Därefter fortsatte hon att skriva minst en ny roman varenda år under sin livstid, och totalt hann det bli 43 vuxenromaner och 4 ungdomsromaner; varav de allra flesta handlade om just kommissarie Christer Wijk. Två av dessa romaner filmatiserades 1960 och 1961, då med Karl-Arne Holmsten som Christer Wijk. I våras var det dags igen då Mördaren ljuger inte ensam, gick upp på bio. Det kommer att bli sex filmer som alla (relativt fritt) bygger på Maria Langs böcker, där alla utom den första släpps direkt på DVD. Den tredje filmen i serien bygger på Maria Langs tredje roman Inte flera mord från 1951.

Doktoranden och universitetsföreläsaren Puck Ekstedt har precis gift sig med Eje, och de reser tillbaka till Skoga för en välförtjänt semester. Med sig har de Pucks pappas fina katt Thotmes III, och de får bo hos Ejes syster. Den utlovade idyllen uteblir dock då Eje strax därpå hittar ett lik på gräsmattan, som tillhör den unga mannn Tommy Holt. Rikdmordkommissionens chef Christer Wijk dyker snart upp, men är egentligen inte där för det nya mordet utan ett mord i Stockholm för några veckor sedan på Britt Andersson; en kvinna med kopplingar till familjen Holt. Christer och Puck börjar utreda saken, och misstänker snart att de båda morden har ett samband med varandra.

Jag har tyvärr inte läst någon av Maria Langs romaner och har därför inget att jämföra med. Såvitt jag förstår verkar denna dock följa den litterära förlagan bättre än den föregående. Och efter alldeles för många Wallander- och Beck-filmatiseringar är det utan tvekan en trevlig omväxling med nya rollfigurer och en ny miljö. Därför känns även Inte flera mord lite som en frisk fläkt, och 1950-talsmiljön gör också att filmen sticker ut från mängden och erbjuder någonting nytt till en ganska tröttsam genre.

Filmen som sådan är också ganska lyckad, och är faktiskt den hittills bästa av de tre filmerna; något vassare än både Mördaren ljuger inte ensam och Kung Liljekonvalje av dungen. I stil och känsla har även denna film en hel del likheter med Agatha Christie, och dessutom är dramaturgin nästan direkt tagen därifrån; inklusive den i Agatha Christies böcker så klassiska upplösningen där alla samlas på samma ställe så att (i det här fallet) Christer och Puck får avslöja vem mördaren är och varför. Den biten känns i och för sig en smula övertydlig, men å andra sidan är Agatha Christie utan tvekan en bättre inspirationskälla än femtioelva Wallander och Beck. Det är charmigt och engagerande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt. Jag uppskattar tidskänslan och den intressanta storyn, och rollfigurerna är också genomarbetade och intressanta.

Filmen har inget högt tempo och är långt ifrån någon traditionell thriller, utan istället rör det sig om en ganska långsam pusseldeckare av gammaldags slag. Det finns heller ingen spänning att tala om, utan det rör sig om ett ganska renodlat drama hellre än en thriller. Men det är inte alls någon nackdel, utan det är trevligt med en mer gammaldags film utan samma traditionella stil som alla uppsjö av Wallander-filmer eller för all del i stort sett samtliga svenska kriminalare. Det är inte direkt originellt, men åtminstone lite nyskapande och någonting som vi knappt sett alls inom svenska deckare förut. Stämningen och känslan är fin, och det är underhållande samtidigt som mordmysteriet är lagom invecklat - det är med andra ord inte lätt att lista ut vem mördaren är, men heller inte en omöjlighet; precis som det ska vara för att intresset ska hållas vid liv.

Tyvärr har dock filmen blivit onödigt rörig, i och med det stora persongalleriet med många rollfigurer där det inte är helt enkelt att komma ihåg vem som är vem alla gånger. Här är det ett ännu större persongalleri än tidigare, och många introduceras inte tillräckligt väl så att man faktiskt ska kunna hålla koll på vem som är vem eller vilken relation de har till varandra. Åtminstone i en del aspekter är Inte flera mord också ganska förutsägbar; men dock inte vad gäller just vem mördaren är. Dessutom förekommer några klichéer för mycket, men rollfigurerna känns inte lika stereotypa som tidigare. Det förekommer enstaka trovärdighetsproblem, men den här filmen är ändå mer realistisk än de första två. Här finns det inte längre några nämnvärda logiska luckor, utan allting håller ihop logiskt utan större irritationsmoment.

Dessutom uppskattar jag Puck, som är en intressant och mångfacetterad rollfigur. Det är en trevlig omväxling med en stark, intelligent och självständig kvinna i huvudrollen, och med tanke på att det än idag är alltför ovanligt är det imponerande att det (sannolikt) förekom redan i de tidiga böckerna. Christer hinner också få hyfsat många nyanser, och både honom och Puck känns äkta och trovärdiga. Dock kan jag tycka att Eje blivit mer endimensionell än tidigare, och för inget större väsen av sig den här gången. Här blir det uppenbart att allting ska kretsa kring Puck och Christer, och Eje uppfattas nästan lite stereotyp till skillnad från tidigare. Av de nytillkomna rollfigurerna hinner några få en del nyanser, och medan andra är stereotypa blir det inte fullt lika karaktyrartat som förut.

Fotot är snyggt, och filmen erbjuder en del mycket vackra vyer samtidigt som filmteamet på ett effektivt sätt lyckats att fånga tidskänslan så att det verkligen ser ut och känns som 1950-talet. Åtminstone på alla punkter utom dialogen, för av någon märklig anledning används nästan helt modern dialog - om än ibland presenterat på ett något teatraliskt och högtravande sätt - vilket ger ett något konstlat intryck, men som ändå fungerar något bättre här än i de första två filmerna; kanske är det bara för att man börjar vänja sig vid det... Skådespelarinsatserna varierar en del, men de flesta är bra. Tuva Novotny är utmärkt i huvudrollen som Puck, och spelar trovärdigt och nyanserat. Ola Rapace har en ovanligt nedtonad stil som Christer Wijk, men spelar stabilt och naturligt. Linus Wahlgren är också bra som Einar. I övrigt är det överlag bra skådisar, och Julia Sporre är riktigt bra som Agneta. Fredrik Dolk är som vanligt bra, medan Sara Jangfeldt bitvis ger ett något konstlat intryck.

Inte flera mord är ett intressant och underhållande kriminaldrama, som erbjuder någonting relativt nytt av en tröttsam genre och sticker ut från mängden med sin fina 1950-talsmiljö. Efter moderna kriminalseriers höga tempo är det trevligt med ett lite långsammare pusseldrama, som dessutom i stil och upplägg har en hel del likheter med Agatha Christie. Filmen kan kanske inte riktigt mäta sig med Agathas höga klass, men det känns i alla fall lite bättre än alla dussintal Wallander- och Beck-produktioner som spottas ut varje år. Det är en film väl värd att se, men som samtidigt inte är alltför minnesvärd och dessutom är lite för rörig för sitt eget bästa. Mitt betyg når den här gången upp till en svag sjua, och fastän det inte är någon jättestor skillnad är det här den hittills bästa filmen i serien. Det bådar gott inför framtiden, och det är definitivt tillräckligt intressant för att jag ska vilja se de tre återstående filmerna i serien.

Jag har tyvärr inte fått tillgång till DVD-utgåvan eller Blu-Ray-utgåvan för recension, och kan därför inte uttala mig om DVD-produktionen eller eventuellt extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 september 2013
Senast uppdaterad: 16 september 2013

Recensionen har lästs 4094 gånger av 2592 personer, sedan den 15 september 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TVÅA - FEMMA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern