Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Irene Huss - En man med litet ansikte
(Irene Huss - En man med litet ansikte)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Irene Huss på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Tyskland, 2011
Produktionsbolag: Yellow Bird Films & Illusion Film & Television, i samarbete med Danmarks Radio, Kanal 5 Sverige, TV2 Norge, ARD/Degeto & Canal+
Producent: Daniel Ahlqvist, Johan Fälemark & Hillevi Råberg
Regi: Emiliano Goessens
Manusförfattare: Charlotte Lesche, baserat på en roman av Helene Tursten
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Irene Huss - Angela Kovacs Krister Huss - Reuben Sallmander
Katarina Huss - Felicia Löwerdahl Jenny Huss - Mikaela Knapp
Sven Andersson - Lasse Brandeby Jonny Blom - Dag Malmberg
Fredrik Stridh - Eric Ericson Elin Nordenskiöld - Moa Gammel
Yvonne Stridner (rättsläkaren) - Anki Lidén Tanja - Alice Forslund-Nylén
Heinz - Danjin Malinovic Leili - Katja Levander
Niklas - Tobias Jonasson Billy - Rodrigo Pozo Vizcarra
Indianen - Kristian Lima de Faria Sergeij - Miodrag Stojanovic
Expediten - Zandra Andersson Läkaren - Anna Persson

Den svenska deckarförfattarinnan Helene Tursten har framförallt blivit känd för sina kriminalromaner om kriminalinspektören Irene Huss i Göteborg, som hittills har resulterat i 9 böcker. 6 av böckerna gjordes till filmer 2007 - 2008, som släppts direkt på DVD och senare visats på Kanal 5. Nu är Irene Huss tillbaka med en ny omgång filmer - totalt 6 ska det bli den här gången, och den tredje filmen i den här omgången heter En man med litet ansikte.

En 10-årig flicka hittas mördad, och vid obduktionen hittar rättsläkaren tydliga tecken på långtgående sexuella övergrepp. Hon verkar komma från Estland, men går inte att identifiera. Snart råder det ingen tvekan om att flickan varit offer för människohandel, och allting tyder på att den ökända tyska människosmugglaren Heinz ligger bakom. Samtidigt blir polisen Torleif påkörd av en bil och omkommer, varpå bilisten smiter från olycksplatsen. Polischefen Sven, som stått Torleif väldigt nära, tar fallet mycket personligt och väljer att avsätta stora resurser på att lösa det. Därför måste Irene utreda människohandeln nästan helt ensam...

Man kan knappast påstå att människohandel och trafficking är ett ovanligt ämne för kriminalfilmer, och därför blir inte Irene Huss - En man med litet ansikte alltför originell heller. Men samtidigt är det förstås ett viktigt ämne att uppmärksamma, och grundstoryn är intressant. Ämnet har behandlats med det allvar och den känslighet som krävs av storyn, och det känns mer äkta än de flesta andra svenska kriminalare som tagit upp samma ämne. Det är bitvis riktigt obehagligt, och det är lätt att känna för offren. Filmen är också ganska intressant och fängslande, och engagerar från början till slut. Tempot är föredömligt, där allting går lagom snabbt. Det blir aldrig segt eller tråkigt, och filmen är överlag också riktigt spännande.

Fortfarande uppskattar jag sidohistorierna kring Irenes privatliv. Visserligen har hennes make alltid varit tämligen endimensionell och mer eller mindre ointressant, men hennes två barn är båda två intressanta och tillför en extra dimension och krydda. Fast i just det här fallet har de inte fått alltför stort utrymme, och familjerelationen i just det här fallet känns lite mer malplacerad än vanligt. Jag uppskattar den nytillkomna kriminalteknikern Elin, som är ett värdefullt tillskott till filmserien men som tyvärr blivit alltför osynlig i den här filmen. Trots vissa irritationsmoment är filmen intressant och genomarbetad, men jag stör mig på att polischefen Sven i den här filmen beter sig så fruktansvärt märkligt och hans logik och prioritering är här helt uppåt väggarna. Självklart blir man upprörd om en vän och kollega dör i en trafikolycka, men när en polischef väljer att lägga samtliga resurser på en smitningsolycka medan man helt struntar i ett stort fall med internationell människohandel, så har det gått alldeles för långt. Jag tror ärligt talat inte att någon polischef skulle prioritera så här galet, och jag stör mig på att vi inte får någon rimlig förklaring till Svens beteende. Det känns helt enkelt inte trovärdigt, och även fast Sven aldrig varit någon mångbottnad rollfigur så har han tidigare åtminstone betett sig någorlunda logiskt.

De flesta av filmerna i Irene Huss-serien har lidit av en del trovärdighetsproblem, och En man med litet ansikte är tyvärr inget undantag. Här förekommer en del trovärdighetsproblem och logiska luckor, och en del poliser beter sig allt annat än logiskt. Oavsett besparingar och personalbrist, så har jag exempelvis väldigt svårt att tro att varken polis eller sjukhus ordnar med någon form av bevakning eller översyn av ett kidnappningsoffer på intensiven. Det känns också egendomligt att Göteborgspolisen bara verkar bestå av 5 personer, vilket blir ännu mer påtagligt i det här fallet när samma avdelning/rotel verkar utreda både smitningsolyckor och trafficking.

Fotot är fullt funktionellt, men sticker inte direkt ut nämnvärt. Filmen känns dock lite mer påkostad än exempelvis Wallander, med fler utomhusscener och färre studiotagningar. Skådespelarinsatserna varierar en hel del, men de flesta är ganska bra. Angela Kovács spelar bra och övertygande i huvudrollen, men når inte direkt några nya höjder. Dag Malmberg är hyfsad som Johnny, men ger ett lite konstlat intryck. Eric Ericson är bra som Fredrik. Reuben Sallmander spelar en smula stelt och opersonligt som Irenes man Krister, medan däremot Felicia Löwerdahl och i synnerhet Mikaela Knapp är riktigt bra som deras två barn. Anki Lidén är bra som rättsläkaren Yvonne, även om det är svårt att inte jämföra henne med Ankis många andra rollprestationer genom åren; i synnerhet hennes roll i såpan Vänner och fiender (som jag hela tiden ser framför mig när jag ser Anki). Moa Gammel är mycket bra som den relativt nytillkomna kriminalteknikern Elin, men tyvärr får hon inte mycket att arbeta med i den här filmen. Det största problemet med rollbesättningen är utan tvekan Lasse Brandeby som polischefen Sven Andersson - säga vad man vill om Lasse, men det är helt omöjligt att ta honom på allvar som polischef, hur mycket man än försöker. Han är så fruktansvärt malplacerad, och att påstå att det känns konstlat vore en enorm underdrift. Bland gästrollerna gör de flesta relativt bra ifrån sig, och jag blev mest imponerad av Alice Forslund-Nylén som gör en riktigt fin rollprestation som offret Tanja.

Irene Huss - En man med litet ansikte har en intressant och fascinerande grundstory, och filmen lyckas med enkla medel att engagera och väcka intresse. Det blir visserligen aldrig originellt eller nyskapande, men däremot ganska spännande och riktigt fängslande. Dock förekommer en del trovärdighetsproblem och logiska luckor, och jag stör mig på att polischefen Sven beter sig så fruktansvärt ologiskt; något som till råga på allt aldrig reds ut till fullo och hans märkliga prioriteringar heller inte verkar få några efterverkningar. Fortfarande är det en helt okej film som är fullt sevärd som underhållning för stunden, men något större djup finns inte och det är heller inget som man skulle vilja se om. Filmen förtjänar utan tvekan en sexa i betyg, men fastän det är långt ifrån dåligt så hade samma film haft potential att bli så mycket bättre.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, och ljud i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig text på norska, danska och finska. Textningen är i minsta laget men relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter visas en trailer på nästa Irene Huss-film (lite egendomligt). Därefter kommer vi till en enkel svenskspråkig huvudmeny som bara erbjuder möjligheten att spela upp filmen utan text eller med svensk text för hörselskadade; plus tillgång till extramaterialet. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen.

Som extramaterial hittar vi en intervju med huvudrollsinnehavaren Angela Kovacs på sex minuter, som inte är samma som intervjun på den förra filmen men som verkar vara inspelad vid samma tillfälle. Det är hyfsat intressant, men något alltför stort djup finns inte och dessutom framstår Angela här som lite lätt tramsig ibland. Det finns hwller inget specifikt samband med just den här filmen i intervjun. Därefter finns några misslyckade tagningar på totalt 3 minuter, som är småroliga men inte mycket mer än så. Mer finns inte och egentligen är extramaterialet som finns inte alltför imponerande, men för att vara en film som släppts direkt på DVD och inte visats på bio är det ändå mer än väntat. Allt extramaterial har svensk text för hörselskadade, vilket är glädjande.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 november 2011
Senast uppdaterad: 18 november 2011

Recensionen har lästs 4218 gånger av 2343 personer, sedan den 17 november 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - ÅTTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern