Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Isolerad
(Isolerad)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Isolerad på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 17 minuter
Genre: Rysarthriller
Produktionsland/år: Sverige, 2010
Produktionsbolag: Migma Film, i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television & Film Gävleborg
Producent: Anita Oxburgh
Regi: Johan Lundborg & Johan Storm
Manusförfattare: Johan Lundborg & Johan Storm
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Frank - Emil Johnsen Lotte - Ylva Gallon
Micke - Peter Stormare Äldre damen - Margreth Weivers
Lenny - Örjan Landström Poliser - Victoria Brattström / Tone Helly-Hansen
Obducenten - Marie Delleskog Läraren - Lars Väringer

Sedan 2007 har Svenska Filminstitutet tillsammans med Film i Väst och Sveriges Television haft det pågående filmprojektet Rookiefilm, där regidebutanter fått bidrag till att spela in originella lågbudgetfilmer med en budget på max 10 miljoner kronor. Projektet resulterade i filmerna Guidance, Karaokekungen, Miss Kicki och inte minst den mångfaldigt prisbelönade Apflickorna som blev den sista filmen i Rookiefilm-projektet. Men innan dess blev den näst sista filmen i det numera nedlagda projektet den psykologiska rysarthrillern Isolerad, skriven och regisserad av Johan Lundborg och Johan Storm som tidigare gjorde en kortfilm av samma historia 2004. Filmen spelades in 2008 och hade urpremiär 2010 på filmfestivalen i Bryssel, och därefter har filmen gjort succé och vunnit priser på en rad filmfestivaler världen över. Men det dröjde länge innan Isolerad till sist gick upp på svenska biografer sommaren 2012, och den släpptes därefter på DVD i oktober 2012.

Den norska killen Frank bor i en lägenhet i Stockholm, där man pluggar till läkare. Han är en enstöring, som mest vill fokusera på studierna med så lite social tillvaro som möjligt. Det är lättare sagt än gjort, när hans gladlynta granne Lotte dyker upp och stör honom i tid och otid. Lotte har precis flyttat in i lägenheten ovanför Frank med sin äldre pojkvän Micke, och inte blir det bättre av att Frank aldrig lyckas att sova då Lotte och Micke lever om hela nätterna. Det står snart klart för Frank att pojkvännen Micke är en aggressiv MC-kille med våldsamt humör, och snart blir det uppenbart för Frank att Lotte blir misshandlad. Och det är bara början på vad som utvecklas till en mardrömssituation för Frank...

Svenska rysarthrillers tillhör minsann inte vanligheterna, åtminstone inte på senare år, och det är verkligen välkommet med en svensk film som inte är en kriminalare/deckare efter alldeles för många filmer inom den genren. Isolerad är en förvånansvärt originell film, som inspirerats av såväl Hitchcock som Roman Polanski, men utan att bli någon kopia av någotdera. Storyn är intressant, och filmmakarna lyckas på ett skickligt sätt att få en sammanhängande story i begränsade miljöer; där runt 80% av filmen utspelas i Franks lägenhet. Det är annorlunda och välgjort, och regissörerna lyckas att måla upp en fin klaustrofobisk känsla. Stämningen och atmosfären är utmärkt, och filmen har fått en föredömlig intensitet. Det är riktigt spännande och obehagligt, där en krypande obehagskänsla målas upp i psykologisk skräckstil.

Jag tycker om den psykologiska stilen, där det mer handlar om stämning än konkreta händelser. Det fungerar riktigt bra, då det förblir fängslande varenda sekund och man sitter på helspänn hela tiden. Jag uppskattar verkligen den utmärkta psykologiska och klaustrofobiska känslan, som gör att filmen erbjuder någonting nytt av en bekant genre. Samtidigt är det charmigt och med en del lågmäld humor, och det har blivit en mycket engagerande och fascinerande thriller. Trots de begränsade miljöerna blir det aldrig tråkigt eller segt, utan filmen har fått en lagom variation med utmärkt känsla. Det är stämningsfullt och annorlunda, och med intressanta rollfigurer. Det är också trevligt med en huvudroll som för en gångs skull är mänsklig, och inte blivit någon machosupermänniska som klarar allt (ungefär som James Bond och dylikt) - det händer alldeles för sällan med fullt mänskliga och bristfälliga huvudroller i thrillers av det här slaget.

Allt detta låter bra, och det är det också. Problemet är att Isolerad lider av en del problem med manuset, och det finns en del logiska luckor och trovärdighetsproblem. Det största problemet är att Frank beter sig allt annat än logiskt, och har blivit en både hispig och mesig rollfigur. Först tar det honom orimligt lång tid innan han ringer polisen när han hör att Lotte blir misshandlad, vilket är svårt att kunna ursäkta. Och när hemskheterna kommit igång på allvar, så börjar Frank bete sig så oerhört korkat så att hälften vore nog. Till viss del kan man förvisso bortförklara hans handlingar med att det är svårt att veta hur man skulle ha betett sig i en sådan mardrömssituation - trots allt är ju Frank en helt vanlig människa, och alla vet ju att man inte alltid beter sig logiskt om man ställs inför en laddad och jobbig situation. Därför kan man till viss del ursäkta att Frank beter sig hispigt och närmast hysteriskt. Men det förklarar inte allt, utan ibland har det helt enkelt gått lite för långt då man så tydligt märker att manusförfattarna valt att spela på Franks ologiska beteende enbart för att skapa större spänning; och det tycker jag inte om. Det känns helt enkelt en smula manipulerande, då det ibland blir lite väl uppenbart att filmmakarna offrat trovärdighet och logik för dramatikens skull. Och att Frank, som trots allt verkar vara en vettig och normal människa, inte på en gång ringer polisen när det förefaller uppenbart att Lotte blir misshandlad är bortom mitt förstånd. Då hade trots allt inte mardrömssituationen kommit igång än, varför man inte kan skylla Franks beteende på den utsatta situationen.

Allting har skruvats några varv för mycket, och ibland känns allting hopplöst ologiskt och otrovärdigt. Det är en svår balansgång, då man i en rysarthriller förstås ska skapa obehag och spänning till varje pris. Men det får inte ske på bekostnad av rollfigurernas beteenden, för ibland beter sig Frank så korkat så att man mer irriterar sig på honom än någonting annat. Därför blir det mest Lotte man faktiskt bryr sig om, medan de flesta andra inte får något nämnvärt djup. Men samtidigt ska man inte glömma bort att Isolerad trots allt blivit mycket intensiv, spännande och obehaglig; och det är ju trots allt hela avsikten i en film som denna.

Fotot är snyggt, och trots en låg budget har filmmakarna lyckats att måla upp en imponerande stämning med ett stort sinne för detaljer. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och norska Emil Johnsen är onekligen ett fynd i huvudrollen. Han gör en imponerande rollprestation, och spelar övertygande och trovärdigt i en svår roll. Det enda problemet är att han talar ganska otydligt, och med Emils svensk-norska blandning blir det ofta inte alls oproblematiskt att uppfatta vad han säger. Ylva Gallon är också bra som Lotte, och gör vad som går av den något begränsade rollen. Peter Stormare får inte mycket att arbeta med i rollen som Micke, och hans enda uppgift är egentligen att se arg och aggressiv ut.

Isolerad är en välgjord och ganska bra film, som erbjuder en imponerande stämning och lyckas att skapa såväl spänning som obehag trots ytterst begränsade miljöer. Det är riktigt spännande, fängslande och med en växande psykologisk obehagskänsla. Det hade varit en utmärkt film, om det inte vore för den lilla detaljen att manusförfattarna valt att offra allt vad logik och trovärdighet heter i ett försök att skapa spänningen... Det är ändå en helt okej film som är klart sevärd, men jag blir lite besviken när det hade kunnat bli så mycket bättre genom några finslipningar av manuset. Därför stannar mitt betyg på en stabil sexa, men som debutfilm betraktat är det absolut en förhållandevis lyckad sådan - det finns många värre exempel här i världen. Om Johan Storm och Johan Lundborg satsar lite mer krut på manuset nästa gång, och skippar de mest klantiga bitarna av Franks beteende, så kan det bli hur bra som helst.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har enbart engelsk text, och tyvärr finns ingen svensk text för hörselskadade. Det finns inte ens svensk text till Franks repliker, trots att han är norsk och talar med en slags norsk-svensk blandning som inte är särskilt lätt att förstå. Jag tvingades till sist slå på engelsk text för att faktiskt kunna uppfatta dialogen, och det kan inte vara meningen...? I mina ögon borde det vara en självklarhet att förse svenska filmer med svensk text för hörselskadade på DVD, och det är riktigt svagt att så inte skett här.. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, direkt följt av varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren och svenskspråkig. Menyn är av enklast tänkbara slag, och innehåller bara möjlighet att spela filmen samt slå av och på engelsk text; inte ens scenvalsmeny finns. Följaktligen finns inte heller något tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt men inte alltför förvånande för en lågbudgetfilm som denna. Men att åtminstone lägga med förlagan, kortfilmen med samma namn av samma personer, tycker jag inte vore för mycket begärt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 14 mars 2013
Senast uppdaterad: 15 mars 2013

Recensionen har lästs 3175 gånger av 1946 personer, sedan den 14 mars 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TVÅA - SJUA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern