Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Jag är kvinna
(Kobieta z...)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Jag är kvinna premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 28 juni 2024.
Sök efter Jag är kvinna på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 12 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige/Polen, 2023
Produktionsbolag: Common Ground Pictures & Nomad Films, i samarbete med Film i Väst
Producent: Michal Englert, Gregory Jankilevitsch, Katarzyna Jordan-Kulczyk & Klaudia Smieja-Rostworowska
Regi: Michal Englert & Malgorzata Szumowska
Manusförfattare: Michal Englert & Malgorzata Szumowska
Svensk distributör: Lucky Dogs
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Aniela Wesoly - Malgorzata Hajewska-Krzysztofik Iza - Joanna Kulig
Andrzej/Aniela som ung - Mateusz Wieclawek Iza som ung - Bogumila Bajor
Andrzejs/Anielas pappa - Jerzy Bonczak Andrzejs/Anielas mamma - Anna Tomaszewska
Andrzejs/Anielas bror - Jacek Braciak Andrzejs/Anielas svägerska - Renata Dancewicz
Malinski - Mikolaj Chroboczek Dr. Bardo - Mikolaj Grabowski

Andrzej känner sig aldrig riktigt som sig själv när hen växer upp, och vid mönstring inför militärtjänst anses han av militären vara ett psykfall när hen kommer med målade tånaglar. Hen blir kär i Iza, gifter sig med henne och skaffar barn; men inser successivt att hen i själva verket är en kvinna född i en mans kropp. Nu vill hon kallas för Aniela, men i det konservativa Polen är det allt annat än lätt att genomgå könskorrigering; och enda sättet att ens juridiskt kunna byta kön på är genom att stämma sina föräldrar (!)...

Jag är kvinna tar upp ett viktigt och angeläget ämne, och även om det i stora delar av världen inte vore så originellt så blir situationen en annan när det faktiskt rör sig om en polsk film. Det uppskattar jag, och överlag är det en bra men lite ojämn film. Det är intressant och engagerande, och man bryr sig om Andrzej/Aniela och hennes öde. Det upplevs trovärdigt och har blivit berörande, och dessutom uppskattar jag att filmen undviker den vanliga stereotypen med att som transtjej bli förälskad i män genom att Aniela fortsätter vara kär i Iza, oavsett vilket kön som hen identifierar sig som - det är ett lyckat drag, och gör filmen mer engagerande då vi delvis även får se från Izas synvinkel.

Men att skildra nästan ett helt liv under en enda film är sällan oproblematiskt, och det blir inte lättare när det handlar om HBTQ-frågor - trots en lång speltid på 2 timmar 10 minuter blir det lite problematiskt att skildra 45 års tid under ett par timmar; och det gör att filmen bitvis hoppar lite för mycket i tid; både framåt och bakåt. Det upplevs något fragmentariskt, och gör att det som hade kunnat bli en väldigt tajt film istället upplevs lite långsam; bitvis rentav något seg.

Det blir också lite ofokuserat, då lite för mycket tid går åt till sidohistorien kring försäljning av telefonkort - förvisso en intressant handling, men det har i stort sett inget att göra med kärnämnet kring HBTQ-frågor, så filmen hade vunnit på att hoppa över den historien för att istället fokusera på det huvudsakliga ämnet. Jag förstår i och för sig varför det tas upp, men då den berättelsen kräver för mycket tid för att komma till rättvisa hade man ändå vunnit på att hoppa över den; för att istället kunna koncentrera sig kring det viktigaste och kanske även korta ner speltiden lite. Även en del av birollerna känns underutvecklade, vilket förstås beror på att man velat fokusera på Aniela.

Jag är kvinna är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto och bra skådespelare. Ingen lär nog ifrågasätta att ämnet behövs tas upp även idag, och att det råder de bästa syften bakom filmen. Och visst är det engagerande och berörande, då händelserna skildras med rättvisa. Men det känns ändå onödigt långsamt och fragmentariskt, och trots problemen med att komma ut som trans i Polen hade det nog behövts att kunna korta ned händelseförloppen lite grand - för att skildra 45 års tid under dryga två timmar blir helt enkelt lite för mycket, och det är få filmer som lyckas att skildra så lång tidsperiod utan att det uppstår problem; och detta oavsett vad filmen egentligen handlar om. Det är ändå en fullt sevärd film, som är angelägen för alla att se och som framförallt skulle passa utmärkt att visas i skolor, men det borde ha gått att få till filmen bättre och ännu mer engagerande med samma tema. Därför nöjer jag mig med en hyfsat stabil sjua i betyg, och även om det är långt ifrån dåligt blir jag ändå lite besviken när det hade kunnat bli en riktig höjdare.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 februari 2024

Recensionen har lästs 92 gånger av 79 personer, sedan den 4 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SEXA - ETTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern