Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser
(GSI - Gruppen för särskilda insatser)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Johan Falk på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Strix Drama, i samarbete med Bremedia Produktion, Film i Väst, Nordisk Film, TV4 Sverige & ZDF
Producent: Joakim Hansson
Regi: Anders Nilsson
Manusförfattare: Joakim Hansson & Anders Nilsson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johan Falk - Jacob Eklund Patrik Agrell - Mikael Tornving
Sophie Nordh - Meliz Karlge Frank Wagner - Joel Kinnaman
Seth Rydell - Jens Hultén Tommy Ridders - Reuben Sallmander
Helén - Marie Richardsson Ola - Isidor Alcaide Backlund
Lennart Jägerström - Lars G. Svensson Länspolismästare Franzén - Maria Hörnelius
Eric Davoda - Pelle Bolander Dick Jörgensen - André Sjöberg
Lasse Karlsson - Henrik Norlén Martin Borhuldt - Martin Wallström
Josephine Wagner - Doris Funcke Ove Wagner - Johan Karlberg
Christian Wagner - Rasmus Lindgren Taggen - Ulf Michal
Peter Kroon - Fredrik Dolk Matte - Zeljko Santrac
Marie - Ruth Vega Fernandez Skägget - Tomas Glaving
Anja Månsdotter - Jacqueline Ramel Chris Amir - Bahador Foladi

Foto: Per Arne Svensson
© Nordisk Film

Den svenska regissören Anders Nilsson började sin karriär som filmklippare, fotograf och manusförfattare, och arbetade mycket med Mats Helge Olsson under 1980-talet och början av 1990-talet. Efter en tids uppehåll slog han igenom 1999 som regissör och manusförfattare på egen hand, genom den framgångsrika polisfilmen Noll tolerans. Där fick vi första gången lära känna kriminalkommissarien Johan Falk på Göteborgspolisen, som gav upphov till ytterligare två filmer; Livvakterna och Den tredje vågen. Efter sex års uppehåll är nu tiden mogen för att åter igen få lära känna Johan Falk; detta genom sex nyproducerade långfilmer, där alla utom den första enbart släppts på DVD. Den första fick namnet Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser, och hade biopremiär i somras. Som titeln antyder börjar Johan nu att jobba på den så kallade GSA; gruppen för särskilda insatser inom Göteborgspolisen. Det är en polisavdelning som finns på riktigt, och som specialiserar sig på grov brottslighet och maffiaorganisationer. Här arbetar teamet med att stoppa de tungsta kriminella genom alla tänkbara medel, och just nu handlar det om sex ovanligt farliga rånare som specialiserat sig på värdetransportrån. Efter att rånarna tagit steget över till mord börjar det bli ont om tid att få fast den grupp som blivit känd under namnet "De okända sex". Men snart inser Johan att det finns en orsak till att polisgruppen är så ovanligt effektiv mot kriminella - de använder sig nämligen av ytterst okontroversiella metoder, och tvekar inte att bryta mot såväl lag som etik. Men kanske är det trots allt nödvändigt, får Johan bittert erfara när situationen eskalerar...

Såvitt jag kan minnas har jag faktiskt inte sett vare sig Noll tolerans, Livvakterna eller Den tredje vågen, vilket känns lite pinsamt att erkänna. Åtminstone kommer jag inte ihåg något om någon av dem. Därför visste jag ingenting om Johan Falk, och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Men Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser visade sig vara en ganska bra och underhållande film. Tempot är ganska segt, och mycket tid läggs åt att introducera alla inblandade och presentera förutsättningarna. Man behöver inte vara ett geni för att lista ut att det gjorts som introduktion inför de kommande fem filmerna, så att vi alla ska veta vad det egentligen handlar om. Men när storyn väl kommer igång på allvar, så blir det ganska intressant och bitvis även spännande. På omslaget kategoriseras filmen som en actionthriller, men det måste ses som en sanning med modifikation. Det här är nämligen långt ifrån någon renodlad actionfilm, och även fast det finns actioninslag så tillhör de ändå undantaget. Någon jättespännande film är det heller inte, och personligen tycker jag att det är mer drama än thriller. Men det är i och för sig inget fel med det, och detsamma kan ju också sägas om såväl Wallander som Beck.

Det som lyfter den här filmen är istället att den känns ganska realistisk och naturtrogen, och det finns heller inga nämnvärda logiska luckor. Överlag känns den därför som lite mer realistisk än exempelvis Wallander-filmerna, även om det fortfarande inte är så man direkt häpnar. Däremot har Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser blivit lite onödigt rörig och med lite väl många rollfigurer i centrum, och därför tar det ett tag innan man förstår hur allting hänger ihop och vem som egentligen är vem; i synnerhet om man i likhet med undertecknad inte minns eller ens har sett de tre tidigare filmerna. Dessutom finns det en del lite väl vidriga och blodiga scener som definitivt bör klassas som övervåld, vilket jag inte är helt förtjust i. Jag har ingenting emot våld i sig om det fyller ett syfte, men när det bara finns mer för sakens skull så känns det inte rätt. Filmen lider också av en del allt annat än trovärdig dialog, som bitvis känns ganska träig och styltig. Manusförfattarna borde definitivt ha arbetat mer på en trovärdig och övertygande dialog, men å andra sidan kan man inte påstå att det här är den enda svenska filmen som lider av det problemet. En skillnad från exempelvis Wallander och Beck är att den här filmen handlar mindre om polisernas privatliv och mer om själva uppdragen. Vad man tycker om det är förstås en smaksak, men personligen hade jag gärna sett lite mer om privatliven. Det behöver inte bli lika påtagligt som i Wallander, men det hade troligen blivit mer engagerande om man fått lära känna de inblandade lite bättre. I övrigt har dock de flesta blivit någorlunda mångbottnade, och det är få stereotypa karaktärer här. Däremot är jag inte så förtjust i maffiaorganisationer i polisfilmer; något vi redan sett mycket nog av i mitt tycke.

Det märks att Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser har gjorts med ganska liten budget, och att det rör sig om TV- och DVD-produktion i första hand. Fotot är fullt funktionellt, men några vackra vyer eller något originellt bildspråk erbjuds inte. Skådespelarinsatserna är överlag ganska bra, och Jakob Eklund gör en stabil och fin insats som Johan Falk, även om han bitvis spelar något stelt. Meliz Karlge och Reuben Sallmander är mycket bra som Sophie respektive Tommy, och Joel Kinnaman är lysande som Frank Wagner. Det största problemet med rollbesättningen är Mikael Tornving som Patrik. För en så renodlad komiker som Mikael är det en omöjlighet att ta honom på allvar i en så seriös roll som denna. Det blir heller inte bättre av att han pratar helt utan inlevelse, och aldrig ens rör en min. Det ser bara märkligt och irriterande ut, och det förstör tyvärr en del av filmillusionen. Överlag är Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser en underhållande och trevlig film, som inte innehåller några stora överraskningar men heller inte blir särskilt förutsägbar. Det är bitvis spännande och periodvis engagerande, men filmen lider av ett för lågt tempo och en för utdragen stil. Den hade definitivt vunnit på att kortas ner en del, men det är fortfarande en fullt sevärd och ganska välgjord film. Betygsmässigt räcker det till en sexa, men jag hoppas att nästa film i serien ska vara bättre då man inte behöver lägga så mycket tid på att introducera alla inblandade.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska och finska. Textningen för hörselskadade är ganska enkel, och innehåller visserligen beskrivningar av viktigare ljud men däremot inte ett ord om vem som säger vad; inte ens när de inte syns i bild. Inte direkt optimalt för döva, men däremot behagligt för oss hörande som behöver ha på textning då det som vanligt inte är helt oproblematiskt att uppfatta vad som sägs i svenska filmer. När man matar in DVD-skivan visas en distributörsjingel, och därefter visas en slags kombinerad språkvals- och huvudmeny. Här finns möjlighet att spela filmen utan text samt de fyra textningsalternativen som erbjuds. När man valt någon av dessa visas varningstexter, och därefter börjar filmen att spelas upp direkt. Det medför att det inte finns någon scenvalsmeny, vilket kan upplevas som en nackdel. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är beklagligt. I synnerhet vid en biovisad film som denna, så vore det trevligt med någonting extra, som exempelvis intervjuer med regissören Anders Nilsson.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 december 2009
Senast uppdaterad: 16 december 2009

Recensionen har lästs 5644 gånger av 3360 personer, sedan den 15 december 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TREA - NOLLA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern