Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Johan Falk - Leo Gaut
(Johan Falk - Leo Gaut)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Johan Falk på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Strix Drama, i samarbete med Bremedia Produktion, Film i Väst, Nordisk Film, TV4 Sverige & ZDF
Producent: Joakim Hansson
Regi: Richard Holm
Manusförfattare: Fredrik T. Olsson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johan Falk - Jacob Eklund Patrik Agrell - Mikael Tornving
Leo Gaut - Peter Andersson Eva Gaut - Helén Söderqvist Henriksson
Sophie Nordh - Meliz Karlge Anja Månsdottir - Jacqueline Ramel
Helén - Marie Richardsson Ola - Isidor Alcaide Backlund
Caroline Gaut - Tind Soneby Frank Wagner - Joel Kinnaman
Lennart Jägerström - Henrik Norlén Dick Jörgensen - André Sjöberg
Matte - Zeljko Santrac Kroon - Fredrik Dolk
Niki - Camilla Lundén Anton Montay - Martin Aliaga

Den svenska regissören Anders Nilsson började sin karriär som filmklippare, fotograf och manusförfattare, och arbetade mycket med Mats Helge Olsson under 1980-talet och början av 1990-talet. Efter en tids uppehåll slog han igenom 1999 som regissör och manusförfattare på egen hand, genom den framgångsrika polisfilmen Noll tolerans. Där fick vi första gången lära känna kriminalkommissarien Johan Falk, som nu har fått en egen serie med sex nyproducerade filmer. Den första fick namnet Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser, och hade biopremiär i somras. De resterande filmerna har släppts direkt på DVD, och det gäller även den fjärde filmen Leo Gaut. Fortfarande utspelas handlingen på enheten GSI; gruppen för särskilda insatser inom Göteborgspolisen. Det är en polisavdelning som finns på riktigt, och som specialiserar sig på grov organiserad brottslighet.

Den här gången blir GSI inblandad i ett restaurangkring som blossat upp i Göteborg, och där kriminella organisationer med alla medel försöker att nästla sig in i restauranger. Fallet blossar upp på allvar när en restaurangägares bil sprängs i luften precis utanför en lågstadieskola; till råga på allt den skola där chefen Patrik Agrells barn råkar gå på. Han tar fallet mycket personligt, och när Johan Falk börjar utreda saken kommer han i kontakt med en f.d. brottsling - gangstern Leo Gaut som Johan satte i fängelse i filmen Noll tolerans, och som nu varit fri i två år. Han försöker att leva ett laglydigt liv som restaurangföreståndare tillsammans med sin fru och barn, men det är allt annat än lätt då gängen för allt för att få Leo att återgå till sitt gamla mindre lagliga liv.

Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser var en helt okej film, medan jag däremot inte var alltför imponerad av tvåan Johan Falk - Vapenbröder. Johan Falk - National Target var däremot en bättre film och en av de bästa hittills i serien. Johan Falk - Leo Gaut är inte den bästa i serien, men inte alls den sämsta heller. Det här är en enklare och rakare story än senast, och här har manusförfattarna valt att ta den enkla utvägen utan att krångla till det med rollfigurer eller sidohandlingar. Vad man tycker om det är förstås en smaksak, och ibland kan jag tycka att det här är lite för enkelt, vilket resulterat i att filmen bitvis känns något seg. Fast istället är det förstås ett plus att man enkelt förstår allting utan att det känns rörigt.

Storyn är ganska intressant, men förmodligen hade man lättare kunnat leva sig in i handlingen om man känt till karaktären Leo Gaut sedan tidigare. Då jag inte sett Noll tolerans, så hade jag aldrig ens hört talats om honom förut, vilket förmodligen är till nackdel. Han känns dock ändå som någorlunda mångbottnad, och detsamma gäller hans fru. De flesta rollfigurer är för övrigt mångbottnade och nyanserade, och det är ganska få som blivit stereotypa eller platta. Det är positivt, och förhöjer helhetsintrycket i en annars ganska enkel film. Johan Falk känns också lite mer nyanserad än i National Target, och nu har han återgått till äldre filmers nivå igen. En viktig skillnad från de tidigare tre filmerna är dock att Frank Wagner här lyser nästan helt med sin frånvaro. Från att tidigare ha varit en huvudroll har han nu förpassats till en minimal biroll där han bara medverkar i en enda scen. Jag är lite kluven till det begreppet. Å ena sidan hade jag börjat tröttna på hans kriminella liga, som har känts lite tråkigt på sistone. Därför är det positivt med ett nytt begrepp, där vi inte får följa exakt samma personer igen. Men å andra sidan har Frank alltid varit den mest intressanta och mångbottnade rollfiguren i filmserien, och därför känns det tråkigt när han knappt syns till alls. Hans flickvän Marie syns överhuvudtaget inte till, vilket också är tråkigt.

Den här filmen känns dock ganska realistisk och äkta, och det finns färre logiska luckor än tidigare. De flesta rollfigurer beter sig heller inte lika korkat som i den förra filmen, vilket gör stora fördelar för trovärdigheten. Därför känns filmen engagerande nästan hela tiden, även om jag kan tycka att i synnerhet Johans privatliv har fått onödigt stort utrymme den här gången. Fastän filmen på omslaget klassas som actionthriller, så är det sannerligen inte mycket till action i filmen. Det är bara en enda scen som ens med den bästa vilja och fantasi skulle kunna klassas som action, utan istället är det en ganska renodlad dramathriller. Ett större problem är att filmen som regel heller inte är alltför spännande. Johan Falk - Leo Gaut har ett lugnt tempo och tar god tid på sig att presentera rollfigurerna och konflikten. Det är främst mot slutet som det verkligen blir spännande, och fram tills dess är det snarare ett lugnt kriminaldrama som väntar. Det är visserligen inget fel på det, men om en film klassas som actionthriller så borde det inte vara för mycket begärt med någondera av genrerna. Filmen lider också av en del allt annat än naturlig dialog, som vid en del tillfällen känns konstlad och forcerad.

Det märks att Johan Falk - Leo Gaut har gjorts med lägre budget än den första filmen, och att det rör sig om DVD-produktion enligt "löpande band"-principen. Fotot är fullt funktionellt, men några vackra vyer eller något originellt bildspråk erbjuds inte. Skådespelarinsatserna är överlag ganska bra, och Jakob Eklund gör en stabil och fin insats som Johan Falk, även om han bitvis spelar något stelt. Meliz Karlge är mycket bra som Sophie, och jag uppskattar att hon fått större utrymme än tidigare här. Joel Kinnaman är som vanligt lysande som Frank Wagner, men får minst sagt ingenting att arbeta med här. Peter Andersson spelar också riktigt bra som Leo Gaut. Det största problemet med rollbesättningen är fortfarande Mikael Tornving som Patrik. Det är omöjligt att ta honom på allvar i den här rollen, och han känns alltför malplacerad. Han talar också helt utan inlevelse, och fortsätter att prata monotont och i exakt samma tonfall hela tiden. Räddningen är att han här har en lite mindre roll än tidigare, och är i alla fall ofta inte med i de dramatiska scenerna (då bristen på inlevelse framgår ännu tydligare).

Överlag är Johan Falk - Leo Gaut en underhållande och sevärd film, som är betydligt bättre än den andra filmen i serien men inte riktigt lika bra som National Target eller den första filmen. Det är intressant och engagerande, men tempot är lågt och det blir sällan särskilt spännande. Filmen känns snäppet bättre än de flesta Wallander-filmer, men tyvärr är det fortfarande ett faktum att svenska kriminalare oftast måste bedömas utifrån en annan måttstock en vanligt, då det helt enkelt inte håller någon större klass jämfört med internationella produktioner. Fortfarande fungerar dock filmen bra som lättsam underhållning, och den är värd att se men håller inte att ses om. Betygsmässigt blir det denna gången en sexa, och jag hoppas att nästa film i serien håller högre klass än så.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska och finska. Dessutom finns ett extra textningsspår med svensk text av de fåtal engelskspråkiga repliker som förekommer. Textningen för hörselskadade är ganska enkel, och innehåller visserligen beskrivningar av viktigare ljud men däremot inte ett ord om vem som säger vad; inte ens när de inte syns i bild. Inte direkt optimalt för döva, men däremot behagligt för oss hörande som behöver ha på textning då det som vanligt är långt ifrån oproblematiskt att uppfatta vad som sägs i svenska filmer. När man matar in DVD-skivan visas en distributörsjingel, och därefter visas en slags kombinerad språkvals- och huvudmeny. Här finns möjlighet att spela filmen utan text samt de fyra textningsalternativen som erbjuds. När man valt någon av dessa visas varningstexter på valt språk, och därefter börjar filmen att spelas upp direkt. Det medför att det inte finns någon scenvalsmeny, vilket kan upplevas som en nackdel. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är beklagligt. Då alla filmer i serien enligt uppgift gjorts i samarbete med polisen, och med omfattande research för att bli så realistisk som möjligt, så känns det mycket tråkigt att vi inte får se mer om detta omfattande förarbete. Märkligt nog anger sluttexterna till filmen också producent för en "bakomfilm", fast någon sådan finns inte att tillgå.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 mars 2010
Senast uppdaterad: 26 mars 2010

Recensionen har lästs 4064 gånger av 2287 personer, sedan den 25 mars 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern