Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Johan Falk - National Target
(Johan Falk - National Target)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Johan Falk på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Strix Drama, i samarbete med Bremedia Produktion, Film i Väst, Nordisk Film, TV4 Sverige & ZDF
Producent: Joakim Hansson
Regi: Richard Holm
Manusförfattare: Björn Carlström
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johan Falk - Jacob Eklund Frank Wagner - Joel Kinnaman
Patrik Agrell - Mikael Tornving Sophie Nordh - Meliz Karlge
Seth Rydell - Jens Hultén Felix Rydell - Anastasios Soulis
Anja Månsdotter - Jacqueline Ramel Marie - Ruth Vega Fernandez
Helén - Marie Richardsson Ola - Isidor Alcaide Backlund
Mikhael Stukalov - Samuli Edelmann Pieter Ivanov - Maksim Lapitskii
Lennart Jägerström - Lars G. Svensson Dick Jörgensen - André Sjöberg
Lasse Karlsson - Henrik Norlén Matte - Zeljko Santrac
Tändstickan - Robin Stegmar Kroon - Fredrik Dolk
Viktor Eriksen - Anders Gustavsson Raivo - Marko Matvere

Den svenska regissören Anders Nilsson började sin karriär som filmklippare, fotograf och manusförfattare, och arbetade mycket med Mats Helge Olsson under 1980-talet och början av 1990-talet. Efter en tids uppehåll slog han igenom 1999 som regissör och manusförfattare på egen hand, genom den framgångsrika polisfilmen Noll tolerans. Där fick vi första gången lära känna kriminalkommissarien Johan Falk, som nu har fått en egen serie med sex nyproducerade filmer. Den första fick namnet Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser, och hade biopremiär i somras. De resterande filmerna har släppts direkt på DVD, och det gäller även trean National Target. Den här gången är det dock inte längre Anders Nilsson som regisserat, utan Richard Holm. Fortfarande utspelas handlingen på enheten GSI; gruppen för särskilda insatser inom Göteborgspolisen. Det är en polisavdelning som finns på riktigt, och som specialiserar sig på grov organiserad brottslighet. Den här gången ska GSI och Johan Falk göra ett tillslag av amfetamin från Estland, och inser att de har att göra med en mytomspunnen maffialedare. Johan pressar då sin infiltratör inom de kriminella ligorna i Göteborg, Frank Wagner, att försöka köpa stora mängder rent amfetamin för att på så sätt kunna komma åt den mystiske Mr K. Men att arbeta med estniska maffian är inget att rekommendera, vilket inte minst Frank snart blir varse...

Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser var en helt okej film, medan jag däremot inte var alltför imponerad av tvåan Johan Falk - Vapenbröder. Därför hade jag måttliga förväntningar inför Johan Falk - National Target, men dessbättre är det här ett stort kliv i rätt riktning. Framförallt har tempot ökat lavinartat sedan senast, och den sega och långsamma stil som genomsyrade Vapenbröder är ett minne blott. Här är det full fart nästan hela tiden, och det finns ett helt annat driv än senast. Under stora delar av tiden har det också blivit ganska spännande och intensivt, även om det också finns lugnare partier. Fastän jag aldrig varit alltför förtjust i filmer om kriminella ligor eller narkotikahandel, så är storyn ändå ganska intressant och engagerar från början till slut.

Fastän filmen på omslaget klassas som actionthriller, så är det dock inte mycket till action i filmen. Det är bara någon enstaka scen som ens med den bästa fantasi skulle kunna kallas för action, utan istället är det en ganska renodlad dramathriller. De flesta rollfigurer är mångbottnade och nyanserade, och det är ganska få som blivit stereotypa eller platta. Bäst ställt är det med Frank Wagner, som känns intressant och uppvisar både goda och dåliga sidor. Dessutom uppskattar jag att vi får se mer av Franks flickvän Marie, som absolut är en intressant karaktär och förtjänar att uppmärksammas mer än hittills. Det är ett stort kliv i rätt riktning i den här filmen då hon fått hyfsat stort utrymme, men fortfarande vill jag se mer av henne. Däremot tycker jag att Johan Falk har blivit något mer endimensionell än tidigare, och upplevs som lite väl velig.

Överlag känns den här filmen realistisk och äkta, och till skillnad från de tidigare filmerna så kan jag faktiskt tro på att filmerna har viss verklighetsbakgrund. Dock förekommer vissa logiska luckor och trovärdighetsproblem, vilket bland annat innefattar att en del rollfigurer inte beter sig alltför smart. Man kan exempelvis fråga sig hur smart det är för narkotikamaffian att ingående diskutera illegala affärer under en massagestund på ett spa med flera massörer som vittnen. Jag tror ärligt talat inte att maffiaorganisationer gör sådana misstag. Dessa brister förtar samtidigt inte på något sätt helhetsupplevelsen av filmen, som fortfarande är förhållandevis god. Däremot är intrigen bitvis lite rörig och invecklad, och det är ibland inte helt enkelt att förstå hur allt hänger ihop. Man förutsätts också komma ihåg allt som hänt i de två tidigare filmerna, vilket kan ställa till med problem om man inte ser alla filmerna i tät följd. Filmen lider också av en del allt annat än naturlig dialog, som vid många tillfällen känns konstlad och forcerad.

Det märks att Johan Falk - National Target har gjorts med lägre budget än den första filmen, och att det rör sig om DVD-produktion enligt "löpande band"-principen. Fotot är fullt funktionellt, men några vackra vyer eller något originellt bildspråk erbjuds inte. Skådespelarinsatserna är överlag ganska bra, och Jakob Eklund gör en stabil och fin insats som Johan Falk, även om han bitvis spelar något stelt. Meliz Karlge är mycket bra som Sophie (som dock inte får alltför stort utrymme i den här filmen) och Joel Kinnaman är lysande som Frank Wagner. Dessutom är Ruth Vega Fernandez utmärkt som Franks sambo Marie, och det är glädjande att hon nu får mer att arbeta med än tidigare. Det största problemet med rollbesättningen är fortfarande Mikael Tornving som Patrik. Det är omöjligt att ta honom på allvar i den här rollen, och han känns alltför malplacerad. Han talar också helt utan inlevelse, och fortsätter att prata monotont och i exakt samma tonfall hela tiden. Räddningen är att han har en lite mindre roll än tidigare, och är i alla fall ofta inte med i de riktigt dramatiska scenerna (då bristen på inlevelse framgår ännu tydligare).

Överlag är Johan Falk - National Target en underhållande och sevärd film, som är betydligt bättre än den förra filmen och någorlunda jämförbar med den första kvalitetsmässigt. Det är intressant och engagerande, och tempot är föredömligt högt. Filmen känns snäppet bättre än de flesta Wallander-filmer, men tyvärr är det fortfarande ett faktum att svenska kriminalare oftast måste bedömas utifrån en annan måttstock en vanligt, då det helt enkelt inte håller någon större klass jämfört med internationella produktioner. Fortfarande fungerar dock filmen utmärkt som lättsam underhållning, och den är väl värd att se men håller inte att ses om. Betygsmässigt blir det denna gången en sexa, och jag hoppas att nästa film i serien håller ännu högre klass.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska och finska. Dessutom finns ett extra textningsspår med svensk text av de fåtal engelskspråkiga repliker som förekommer. Textningen för hörselskadade är ganska enkel, och innehåller visserligen beskrivningar av viktigare ljud men däremot inte ett ord om vem som säger vad; inte ens när de inte syns i bild. Inte direkt optimalt för döva, men däremot behagligt för oss hörande som behöver ha på textning då det som vanligt är långt ifrån oproblematiskt att uppfatta vad som sägs i svenska filmer. När man matar in DVD-skivan visas en distributörsjingel, och därefter visas en slags kombinerad språkvals- och huvudmeny. Här finns möjlighet att spela filmen utan text samt de fyra textningsalternativen som erbjuds. När man valt någon av dessa visas varningstexter på valt språk, och därefter börjar filmen att spelas upp direkt. Det medför att det inte finns någon scenvalsmeny, vilket kan upplevas som en nackdel. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är beklagligt. Då alla filmer i serien enligt uppgift gjorts i samarbete med polisen, och med omfattande research för att bli så realistisk som möjligt, så känns det mycket tråkigt att vi inte får se mer om detta omfattande förarbete. Märkligt nog anger sluttexterna till filmen också producent för en "bakomfilm", fast någon sådan finns inte att tillgå.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 januari 2010
Senast uppdaterad: 29 januari 2010

Recensionen har lästs 4067 gånger av 2420 personer, sedan den 29 januari 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NIA - ÅTTA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern