Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Johan Falk - Spelets regler
(Johan Falk: Spelets regler)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Johan Falk på CDON
Sök efter Johan Falk på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Action / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Tyskland, 2012
Produktionsbolag: Strix Drama, i samarbete med ZDF, TV4 Sverige, Bremedia Produktion & Film i Väst
Producent: Joakim Hansson
Regi: Charlotte Brändström
Manusförfattare: Tage Åström & Viking Johansson, baserat på en grundstory och karaktärer av Anders Nilsson & Joakim Hansson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johan Falk - Jacob Eklund Frank Wagner - Joel Kinnaman
Patrik Agrell - Mikael Tornving Sophie Nordh - Meliz Karlge
Marie Lindell - Ruth Vega Fernandez Calle - Vide Hedendahl / Moses Hedendahl
Helén Andersson - Marie Richardsson Ola - Isidor Alcaide Backlund
Matte - Zeljko Santrac Eva Stålgren - Jessica Zandén
Vijay Khan - Alexander Lang Pramit Khan - Adil Khan
Felix Rydell - Anastasios Soulis Seth Rydell - Jens Hultén
Niklas Saxlid - Alexander Karim Lasse Karlsson - Henrik Norlén
Ibrahim Atta - Mohammed Assir Lovisa - Nour El-Refai
Avram Khan - Shebly Niavarani Peter Kroon - Fredrik Dolk
Gina - Tove Wiréen Kevin Lindell - Karl Linnertorp

Den svenska regissören Anders Nilsson började sin karriär som filmklippare och filmfotograf under 1980-talet. Efter en tids uppehåll slog han igenom 1999 som regissör och manusförfattare på egen hand, genom den framgångsrika thrillern Noll tolerans. Där fick vi första gången lära känna kriminalkommissarien Johan Falk, som 2009 fick en egen serie med sex nyproducerade filmer; varav de flesta släpptes direkt på DVD. Efter några års uppehåll är det nu dags för en andra säsong med Johan Falk, bestående av sex nyproducerade filmer varav alla utom den sista kommer att släppas direkt på DVD och Blu-Ray. Den första heter Spelets regler och har regisserats av Charlotte Brändström; som annars mestadels regisserat filmer i Frankrike. Fortfarande utspelas handlingen på enheten GSI; gruppen för särskilda insatser inom Göteborgspolisen. Det är en polisavdelning som finns på riktigt, och som specialiserar sig på grov organiserad brottslighet.

Det har gått två år sedan händelserna i de tidigare filmerna. Teamet inom GSI med Johan Falk och Patrik i spetsen håller tillsammans med den tyska polisen på med att försöka få fast en serie knarklangare som säljer ovanligt rent och livsfarligt knark till barn och ungdomar, som redan har kostat många unga livet. Frank har slutat som infiltratör för polisen, och har nu istället invigt en egen bar. Felix och Seth sitter fortfarande inne, och med baren ska Frank nu kunna leva hederligt utan att blanda sig i sitt gamla teams förehavanden. Hans och Maries förhållande höll inte, men de har en son tillsammans och har därför fortfarande en hel del kontakt. Maries bror Kevin har blivit spelberoende, och har fått enorma spelskulder som han inte kan betala. När han försvinner ber Marie Frank att undersöka var han tagit vägen, och då korsas hans vägar återigen med Johan Falks och GSI-gruppens...

Efter en längre tids uppehåll är det trevligt att få återse Johan Falk, Frank Wagner & co, och även om Johan Falk-filmerna inte hållit någon direkt internationell klass har de generellt sett definitivt överträffat Wallander och dylika filmserier. Johan Falk - Spelets regler är en intressant inledning till den nya säsongen, och storyn är ganska intressant. Men det här är tyvärr inte någon av de bättre filmerna i serien, även fast det heller inte är den sämsta. Att stora delar av Frank Wagners gamla kriminella team nu sitter inne gör att vinklingen blir lite annorlunda, och det uppskattar jag. Manusförfattarna har också lyckats att åstadkomma en ny story med nya infallsvinklar, som inte känns som en upprepning av tidigare filmer.

Det är underhållande och hyfsat spännande, och filmen har överlag ett högt och intensivt tempo där någonting händer hela tiden. Det är engagerande och intressant, och det blir aldrig tråkigt. Fastän Johan Falk - Spelets regler på omslaget klassas som actionthriller, så är det sannerligen inte alltför mycket till action i filmen. Det är bara några få scener som jag skulle våga klassa som action, och till allra största delen är det istället en ganska renodlad dramathriller.

I den här filmen är det överlag handlingen och fallen som står i centrum, och rollfigurerna och karaktärsbeskrivningar har istället hamnat i skymundan. Den enda som fått ett tillräckligt utrymme och som känns mångbottnad är Frank Wagner, medan Johan Falk i alla fall fått några nyanser. Resterande poliser har fått mindre utrymme än tidigare, och framförallt stör jag mig på Sophie - en annars riktigt intressant rollfigur - som här nästan helt lyser med sin frånvaro och vars enda funktion verkar vara att sitta och se på medan männen gör allt jobb. Det är onekligen ett stort steg i fel riktning, efter att hon senast fick ovanligt stort utrymme och äntligen kändes som en mångbottnad och äkta person. Patrik har också fått mindre utrymme än tidigare, och övriga poliser får man inte ens veta namnet på. Franks exflickvän Marie har fått hyfsat mycket utrymme, men känns här mer endimensionell än tidigare vilket är tråkigt. Och hennes bror Kevin har fått väldigt lite utrymme, vilket också är beklagligt med tanke på att den sidohistorien trots allt är viktig för handlingen.

Medan rollfigurerna fått mindre utrymme än förut har dock istället storyn blivit mer omfattande och invecklad. Kanske lite för invecklad, för tyvärr har Johan Falk - Spelets regler bitvis blivit lite väl rörig och svårförståelig. Det är inte helt lätt att hänga med i allt som händer, och att det dessutom finns mängder av rollfigurer som man i stort sett inte ens vet namnet på gör knappast saken bättre. Kanske är det också en nackdel att det trots allt gått ett par år sedan sedan man såg de förra filmerna, och därför inte alls kommer ihåg allt som hände då. Möjligtvis skulle filmen kanske upplevas lite mer lättförståelig om man kommer ihåg alla turer i de tidigare filmerna, men då det trots allt gått tre år sedan senast borde man inte behöva fordra att alla kommer ihåg de sex filmerna som om det vore igår. Filmen lider också av vissa logiska luckor och trovärdighetsproblem, och somliga beter sig heller inte alltid alltför smart. Inte direkt ovanligt för genren, men ändå onödiga slarvmissar som man hade kunnat undvika med lite mer finslipning av manuset. Men filmen är ojämn, och mellan varven är det riktigt bra och spännande.

Fotot är fullt funktionellt, men några alltför vackra vyer eller något originellt bildspråk erbjuds inte. Det rör sig trots allt om lågbudgetproduktioner skapade direkt för DVD, men för att vara en sådan är fotot över förväntan. Skådespelarinsatserna är helt okej, och Jakob Eklund gör en stabil insats som Johan Falk, även om han bitvis spelar något stelt. Meliz Karlge är mycket bra som Sophie, men får tyvärr ingenting att arbeta med i den här filmen. Joel Kinnaman är som vanligt utmärkt som Frank Wagner, och dessutom är Ruth Vega Fernandez lysande som hans flickvän Marie. Det största problemet med rollbesättningen är fortfarande Mikael Tornving som Patrik. Det är omöjligt att ta honom på allvar i den här rollen, och han känns alltför malplacerad. Han talar också helt utan inlevelse, och fortsätter att prata monotont och i nästan exakt samma tonfall hela tiden. Räddningen är att han här har en lite mindre roll än tidigare, och är i alla fall ofta inte med i de dramatiska scenerna (då bristen på inlevelse framgår ännu tydligare). Även en del av de andra poliserna spelar inte alltför bra, och det är stor skillnad mellan de bästa och sämsta skådespelarna.

Johan Falk - Spelets regler är en värdig inledning på den nya säsongen, och har en intressant story men som tyvärr blivit lite väl rörig och onödigt invecklad. Allting har inte förklarats tillräckligt tydligt, och filmen är ganska ojämn när det bitvis är riktigt bra och bitvis blir tämligen oengagerande. Men det är fullt sevärt och ganska välgjort, och betygsmässigt når filmen med viss tvekan upp i en sexa. Storyn är också tillräckligt intressant så att det bådar gott inför kommande filmer, som borde bli ganska intressanta och spännande. Trots de många bristerna känns filmen snäppet bättre än de flesta svenska kriminaldramer, men tyvärr är det fortfarande ett faktum att svenska kriminalare som regel måste bedömas utifrån en annan måttstock än vanligt, då det helt enkelt inte håller någon större klass jämfört med internationella produktioner. Fortfarande fungerar filmen bra som lättsam underhållning, och den är värd att se men håller knappast att ses om och lämnar inget bestående intryck. Det kan ställa till med vissa problem, då filmerna i serien inte ges ut i något jättehögt tempo och det dessutom var så lång tid sedan senast.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bredbild i formatet 1,85:1, medan ljudet finns i både DTS-HD 5.1 och Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska och finska. Dessutom finns vanlig svensk text av utländsk dialog. Textningen för hörselskadade är väldigt enkel, och innehåller egentligen bara dialogen rakt av - ingen som helst dövanpassning finns, och det framgår därför inte vare sig vem som säger vad eller viktigare ljudhändelser. Inte särskilt lyckat för döva, men däremot behagligt för oss hörande som behöver ha på textning då det som vanligt är långt ifrån oproblematiskt att uppfatta vad som sägs i filmen; en brist den här filmen delar med de flesta svenska filmer. När man matar in DVD-skivan visas en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas en trailer för en annan film (som går att hoppa förbi), innan vi kommer till en oerhört enkel svenskspråkig huvudmeny. På huvudmenyn finns bara möjlighet att spela filmen samt komma åt extramaterialet; varken scenvalsmeny eller ens språkinställningar finns. Det här innebär att filmen som standard spelas upp utan text (med enbart svensk text av utländsk dialog) och med DTS-HD 5.1 förvalt. Vill man få text för hörselskadade eller byta ljudspår, så måste man göra det manuellt via fjärrkontrollen efter att filmen har startat. En oerhört märklig företeelse, som jag inte alls kan förstå logiken med. Det enda extramaterial som finns är trailers för nästa film i serien, samt trailers för de sex filmerna som utgjorde filmseriens första omgång. Inte speciellt mycket att hurra för, med andra ord...


Recensionen skriven: 3 oktober 2012

Recensionen har lästs 3289 gånger av 2160 personer, sedan den 3 oktober 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
BD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SJUA - TVÅA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern