Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

John Wick: Chapter 3 - Parabellum
(John Wick: Chapter 3 - Parabellum)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny i Skellefteå för pressvisningen
Sök efter John Wick: Chapter 3 på CDON
   ANNONS
Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 11 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: USA, 2019
Produktionsbolag: Summit Entertainment, Lions Gate Films, Thunder Road Pictures & 87Eleven
Producent: Basil Iwanyk, Erica Lee & David Leitch
Regi: Chad Stahelski
Manusförfattare: Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins & Marc Abrams, baserat på karaktärer skapade av Derek Kolstad
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
John Wick - Keanu Reeves Sofia - Halle Berry
Winston - Ian McShane Domaren - Asia Kate Dillon
Bowery King - Laurence Fishburne Zero - Mark Dacascos
Charon - Lance Reddick Earl - Tobias Segal
Direktören - Anjelica Huston Berrada - Jerome Flynn
Doktorn - Randall Duk Kim Operatören - Margaret Daly

Filmen tar vid där John Wick: Chapter 2 slutade - John Wick har blivit utesluten från yrkesmördarförbundet efter att ha dödat en man på "helig" mark; hotellet Continental som fungerar som tillhåll för yrkesmördare. Därmed får ingen i branschen hjälpa honom, och han har fått pris på sitt huvud med 14 miljoner dollar. Därför vill nu varenda yrkesmördare i världen döda honom, och enda lösningen för John är att försöka ta sig till Casablanca i Marocko där han har vänner som han kanske kan lita på...

Den första John Wick var en ganska bra film, som var ovanligt lyckad för att vara action och där man trots många våldsscener aldrig glömde bort berättelsen och rollfigurerna. Tvåan var snäppet sämre, men även den helt okej. Trots att vi vid det här laget känner rollfigurerna och man har börjat tycka om John Wick som person, så är John Wick: Chapter 3 - Parabellum med viss tvekan den sämsta filmen i trilogin och når inte upp till samma nivå som i synnerhet den första filmen. Precis som tidigare bygger det mesta på action och våld, men resultatet blir ändå sämre än tidigare. Storyn är habil och fyller sin funktion, men särskilt djupsint blir det inte. Det är ju dock heller inte avsikten, och en film kan ju vara underhållande även utan djup.

Här finns absolut en del lyckade scener, och bitvis är det riktigt spännande och underhållande. John Wick hinner få några nyanser, men särskilt mångfacetterad kan man inte påstå att han är. I stort sett alla andra är stereotypa och endimensionella, fast å andra sidan är det väl mer regel än undantag i actionfilmer. Det finns en gnutta humor, tillräckligt för att ibland lätta upp stämningen, och storyn skiljer sig tillräckligt från de två första filmerna så att det inte upplevs som upprepning samtidigt som man känner igen sig i stil och känsla. Det är stämningsfullt, grått och dystert men på något sätt ändå vacker. Fotot är imponerande, och actionsekvenserna mycket snyuggt koreograferade. Det är också en trevlig omväxling att, till skillnad från de flesta actionfilmer, få slippa skakig handkamera och faktiskt hinna se vad som händer. Visuellt och estetiskt är det onekligen mycket tilltalande, och därför blir det också ganska underhållande. Åtminstone bitvis.

För John Wick: Chapter 3 - Parabellum är en ganska ojämn film, som bitvis är både spännande, intensiv och minnesvärd. Vissa scener är mycket lyckade, då man sitter på helspänn och inte vågar släppa blicken från bioduken. Men andra scener känns ganska poänglösa, då storyn den här gången är ännu tunnare än tidigare och det mesta istället går ut på våld, våld och ännu mer våld - och ofta mycket brutalt och grafiskt sådant, med mycket blod och ond bråd död. Det är givetvis också avsikten, men även vid actionfilmer skadar det ju inte om det finns en berättelse bakom och om rollfigurerna och dess handlingar är psykologiskt underbyggda. Det kan man tyvärr inte påstå är fallet här, och därför blir det ibland lite långtråkigt.

Det fungerar ändå hyfsat i närmare en och en halv timme, då det trots allt är spännande och man trots mycket repetitioner vill se vad som händer. Men efter det finns inte mycket mer kvar att berätta, och då återstår ändå runt 40 minuter av filmen. Det innebär således att det som återstår efter det är våld, våld, och ännu mer våld; och i stort sett oavbrutna skottlossnings- och slagsmålsscener nästan helt utan handling. Visst är det snyggt gjort, men har man sett John Wick slåss mot eller skjuta mot fiender några dussin gånger så finns liksom inte så mycket mer att hämta där. När man mot slutet inte ens hinner pusta ut genom mer karaktärsdrivna dramascener mellan varven så börjar filmen gå på tomgång, och att se scener av typen "alla skjuter mot alla" i över en halvtimme i sträck lär bli på tok för mycket av det goda även för actionfilmsfantaster. Nu tillhör jag ingen sådan, så för mig blev det ännu värre, varför filmen under de sista 45 minuterna börjar kännas ganska oengagerande och rentav tråkig.

Det är tråkigt att filmteamet inte kunnat ha den goda smaken att avsluta filmen i tid, för 2 timmar 11 minuter är i saftigaste laget för en renodlad actionfilm - i synnerhet som handlingen är så tunn, så att det inte finns alltför mycket att berätta i filmen. Slutet lämnar också en något antiklimaktisk känsla, då handlingen avbryts mycket abrupt och det uppenbarligen är avsett att bli en till film. Visserligen inget fel med det, men en film bör ändå kunna stå på egna ben och kännas någorlunda avslutad, även om man tänkt att fortsätta berättelsen. Nu känns det ungefär som att man klyvt en film i två delar, för att bara visa halva filmen nu, och det känns inte som rätt väg att gå...

Det är kul att få återse John Wick och de övriga rollfigurerna, och även den tredje filmen har en intressant premiss och imponerande actionsekvenser. Men den här gången blir det ännu tunnare än tidigare, och John Wick: Chapter 3 - Parabellum känns bitvis lite som mycket väsen för ingenting. Handlingen är den här gången alldeles för tunn, och det kan inte ens så här välkoreograferade och välgjorda actionsekvenser rädda. Det är ojämnt, men bitvis ganska bra och mellan varven blir det både intressant, engagerande och spännande. Men det är lite för långt mellan gångerna, och efter en och en halv timme finns inte mycket kvar att berätta. Då återstår ändå en tredjedel av filmen, som då bara består av scener där John Wick slåss eller skjuter mot alla han ser utan uppehåll. Då verkar manusförfattarna inte längre bry sig om någon handling överhuvudtaget, och därför blir det till sist ganska oengagerande.

Det hade behövts lite mer handling, och gärna att någon annan än John Wick hinner få någon form av substans. Även lättsamma actionfilmer utan några större djupsinta ambitioner behöver en fungerande handling, och här är storyn så lövtunn så att luften går ur filmen innan man ens sett två tredjedelar. Därför är det här den sämsta filmen av de tre, och det är tråkigt att en så pass relativt bra första film resulterat i en sämre tvåa och en ännu sämre trea... Har man sett och tyckt om de två första filmerna vill man förmodligen även se denna, i och med att filmen är en direkt fortsättning på Chapter 2. men för oss andra är det lite mer tveksamt och fastän filmen med nöd och näppe är sevärd så blir det heller inte mycket mer än så. Om man bara sett den första filmen vinner man kanske på att inte låtsas som vare sig tvåan eller trean existerar, och mitt betyg stannar tyvärr på en hyfsat stabil femma.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 14 maj 2019
Senast uppdaterad: 14 maj 2019

Recensionen har lästs 1125 gånger av 743 personer, sedan den 14 maj 2019

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - SJUA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern