Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Judy
(Judy)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Judy på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Baserad på scenpjäs/musikal / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 58 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: Frankrike/Storbritannien/USA, 2019
Produktionsbolag: BBC Films, Pathé Pictures International, Ingenious Film Partners, Calamity Films & LD Entertainment
Producent: David Livingstone
Regi: Rupert Goold
Manusförfattare: Tom Edge, baserat på en teaterpjäs av Peter Quilter
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Judy Garland - Renée Zellweger Rosalyn Wilder - Jessie Buckley
Mickey Deans - Finn Wittrock Sid Luft - Rufus Sewell
Judy Garland som ung - Darci Shaw Bernard Delfont - Michael Gambon
Lorna Luft - Bella Ramsey Joey Luft - Lewin Lloyd
Dan - Andy Nyman Stan - Daniel Cerqueira
Burt Rhodes - Royce Pierreson Lonnie Donegan - John Dagleish
Liza Minnelli - Gemma-Leah Devereux Mickey Rooney - Gus Barry

Året är 1968, och i USA har Judy Garlands popularitet börjat dala efter att hon blivit alltför oberäknelig p.g.a. bland annat tablettmissbruk. När hon och hennes två yngsta barn blir utkastade från sitt hotellrum p.g.a obetalda räkningar, och Judy varken har pengar eller bostad, tvingas hon lämna sina barn hos deras pappa Sid; och Judy övertalas att tacka ja till konserterbjudanden i London där hon fortfarande är lika populär som under hennes glansdagar. Men väl i London börjar hennes problem göra sig påminda...

Jag visste inte särskilt mycket om Judy Garland innan jag såg filmen, utan egentligen bara grunderna. Oavsett hur mycket man vet om henne är Judy dock en mycket bra och lyckad film, som handlar om några veckor av hennes liv men som genom tillbakablickar också skildrar det väsentliga om hela hennes liv på ett skickligt sätt. Det är välgjort och välskrivet, och resultatet är ett starkt och gripande drama som inte kommer lämna någon oberörd. Samtidigt finns också lite humor och en del charm, och vi får veta det viktigaste om Judy Garlands liv på ett elegant och effektivt sätt. Jag hade ändå velat veta ännu mer, men det som finns fungerar riktigt bra.

Skådespelarinsatserna är bra, och framförallt är Renée Zellweger fullkomligt lysande som Judy Garland. Hon gör en fantastisk insats, där hon både är hyfsat lik den riktiga personen samtidigt som hon lyckas förmedla ungefär samma slags gester och minspel som den riktiga Judy. Man tänker knappt på att det faktiskt är Renée, och hon gör en oerhört imponerande insats som övertygar in i minsta detalj. Det känns fullständigt rättvist att hon vann Oscar i år för bästa kvinnliga huvudroll, för det är svårt att lyckas mycket bättre än så här. hon sjunger alla sånger själv, och imponerar faktiskt även med sångrösten; och även fast hon inte riktigt sjunger lika bra och starkt som den riktiga Judy så är det faktiskt inte långt ifrån.

Dock är det lite synd att de många biroller som förekommer - i stort sett alla utom Judy själv - blivit så pass platta och underutvecklade. På sätt och vis är det förståeligt att fokusera på Judy, vilket ju förstås är vad filmen handlar om, men samtidigt hade jag velat veta lite mer om flera andra rollfigurer; där flera känns något stereotypa och underutvecklade. Det gör att filmen bitvis inte riktigt får det djup jag hade önskat, och flera personer känns lite för ytliga i sammanhanget. Jag hade också velat se lite mer om Judys barndom, där de korta tillbakablickar vi får se berättar en hel del; men dock inte allt.

Judy är en mycket bra och välgjord film, som är både djupsint, humoristisk och berörande på många olika plan. Här finns mycket att hämta, och att Renée Zellweger fullkomligt strålar i huvudrollen gör knappast saken sämre. Det är faktiskt lite förvånansvärt att Judy inte blev nominerad till Oscar för bästa film, då den är minst lika bra som flera av de nominerade filmerna; även fast den inte når upp till riktigt samma klass som vinnaren Parasit. Men det är en riktigt lyckad film, som är väl värd att se för de allra flesta, även fast manuset inte hade skadat av en liten finslipning kring några av birollerna. Filmen förtjänar därför en hyfsat stabil åtta i betyg, och förtjänar att ses av så många som möjligt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 augusti 2020
Senast uppdaterad: 5 augusti 2020

Recensionen har lästs 1070 gånger av 630 personer, sedan den 5 augusti 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SJUA - TREA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern