Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Kaptenen
(Io capitano)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Kaptenen på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 1 minut
Genre: Drama
Produktionsland/år: Belgien/Frankrike/Italien, 2023
Produktionsbolag: Archimede, Rai Cinema, Pathé Pictures International & Tarantula, i samarbete med Canal+ & Ciné@
Producent: Paolo Del Brocco & Matteo Garrone
Regi: Matteo Garrone
Manusförfattare: Matteo Garrone, Massimo Ceccherini, Massimo Gaudioso & Andrea Tagliaferri
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Seydou - Seydou Sarr Moussa - Moustapha Fall
Martin - Issaka Sawadogo Ahmed - Hichem Yacoubi
Seydous mamma - Ndeye Khady Sy Seydous syster - Venus Gueye
Charlatan - Doodou Sagna Sisko - Oumar Diaw
Bouba - Bamar Kane Kvinnan i öknen - Beatrice Gnonko

Moussa och Seydou är två tonåringar i Senegals huvudstad Dakar - de är fattiga, och bor med sina familjer i alldeles för små skjul. Men de har drömmar om att en vacker dag slå igenom som världsberömda musiker; drömmar som inte kommer bli uppfyllda i de fattiga slumkvarteren i Senegal. Så i hemlighet har Moussa och Seydou sparat pengar i smyg, för att kunna ta sig till Europa; till Italien där alla deras drömmar kan slå in. När de äntligen fått ihop nog med pengar berättar de inte ens för sina mammor, utan betalar människosmugglare för att bege sig den farliga vägen från Dakar till Tripoli och sen förhoppningsvis vidare till Italien. Men tonåringarna har underskattat hur farlig resan är, och de pengar de sparat ihop räcker bara till slarvigt utfärdade falska pass som inte lär lura många...

Det låter kanske inte så upphetsande, men Kaptenen är en mycket bra film som berättar en bekant historia från ett annorlunda perspektiv. Visst har vi sett och hört mycket genom åren - både fiktivt och från verkligheten - om de livsfarliga båtresorna som flyktingar tar sig till. Vad som händer resten av sträckan, som verkar kunna vara minst lika farligt som själva båtfärden, har vi dock sett och hört betydligt mindre om. Det är välkommet att få höra mer om det, och filmen bygger också på autentiska berättelser som flyktingar från Afrika som lyckats ta sig till Italien har berättat för regissören - så det finns knappast någon anledning att tro att det vi får se här inte är verklighetstroget. Det är sannerligen ingen särskilt upplyftande film, utan det är hemskt, brutalt och rått; men tyvärr säkerligen realistiskt. Det är otäckt, men samtidigt mycket fängslande - och det är en stark film, som inte kommer lämna någon oberörd.

Jag uppskattar att filmen berättar den hemska historien helt utan pekpinnar och utan övertydlighet - regissören tar aldrig ställning, och det är en helt opolitisk film som aldrig blandar in politiken bakom utan bara berättar ur enskilda människors perspektiv. Det uppskattar jag, då själva politiken bakom migrationsfrågor är ett betydligt mer överanvänt ämne än att få följa flyktingarna på den farliga resan. Det är ett smart och effektivt drag, som gör att vi får lära känna de inblandade människorna utan någon övertydlig sensmoral. Det är en förvånansvärt lågmäld film, helt befriad från övertydlighet och som aldrig själv tar ställning till flyktingfrågor utan låter tittarna själva få dra sina egna slutsatser. Vi får lära känna rollfigurerna på ett bra sätt, och det är sympatiska men mänskliga rollfigurer med många nyanser. Trots den hemska och becksvarta berättelsen finns det också vissa ljusglimtar, och inte minst får vi se många exempel på medmänskliga personer som verkligen bryr sig om sina medmänniskor; men tyvärr också många exempel på motsatsen.

Ibland kan man dock skönja vissa tecken på att Kaptenen upplevs något tillrättalagd, för trots hemskheterna förstår vi ju att Seydou och Moussa åtminstone lär överleva de första farorna; trots att det genast blir så livsfarligt att det känns som ett mirakel hur någon kan överleva. Jag menar, ingen film lär väl ta död på alla huvudroller inom den första halvtimmen; oavsett hur realistiskt eller inte det än verkar. Jag är tveksam till hur stor sannolikheten är att en enda person går igenom och överlever så många mörka hemskheter, och det beror kanske på att det är flertalet verkliga personers berättelser som skildras och som skrivits som om det handlar om de här två personerna. Förståeligt, men sänker likväl trovärdigheten en liten aning. Jag saknar också en viss fördjupning av Seydous och Moussas upplevelser hemma i Dakar, och varför de egentligen ämnar till att resa till Europa som de rimligtvis bör förstå är livsfarligt. Trots allt ser det inte ut att vara något krig som pågår, och även om deras familjer uppenbarligen är väldigt fattiga så ser det inte ut att vara någon omedelbar kris för vare sig de eller deras familjer. Där hade jag gärna velat veta mer och få en tydligare förklaring till varför de hittat på detta till att börja med.

Kaptenen är en mycket bra och välgjord film, med ett snyggt foto, ett effektivt bildspråk och utmärkta skådespelare. Debutanterna Seydou Sarr och Moustapha Fall är riktiga fynd i huvudrollerna, och att man inte sett någon av skådespelarna i tidigare filmer förstärker också filmillusionen och realismen. Det är engagerande, starkt och realistiskt, och jag uppskattar den lagom lågmälda stilen där det inte är några större svårigheter att förstå men vi samtidigt slipper allt vad övertydlighet heter. Det är underhållande, berörande men framförallt riktigt hemskt. Det är ingen upplyftande film, men samtidigt en viktig och angelägen film som tar tag i tittarna och håller dem i ett järngrepp från början till slut - och som berättar om ett viktigt ämne som är högaktuellt, och som verkligen förtjänar att lyftas fram. Ibland känns den dock något tillrättalagd, och slutet upplevs även en smula abrupt. Men de få brister som finns förtar inte de många positiva egenskaperna, och även om Kaptenen kanske inte kommer upp i samma klass som de bästa av årets Oscarsnominerade filmer så är det en mycket bra film och fullt logiskt att den blev nominerad till Oscar för bästa utländska film. Det är förvisso kanske också fullt logiskt att den inte vann, men en hyfsat stabil åtta förtjänar den oavsett vilket - och även om den kanske inte kommer passa alla, råder jag ändå alla att se filmen; om inte annat så åtminstone för det viktiga och högaktuella ämnet.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 juli 2024

Recensionen har lästs 63 gånger av 56 personer, sedan den 1 juli 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - ETTA - FEMMA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern