Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Killers of the Flower Moon
(Killers of the Flower Moon)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Killers of the Flower Moon på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 3 timmar 26 minuter
Genre: Verklighetsbaserat kriminaldrama
Produktionsland/år: USA, 2023
Produktionsbolag: Apple Original Films, Imperative Entertainment, Sikelia Productions & Appian Way
Producent: Dan Friedkin, Daniel Lupi, Martin Scorsese & Bradley Thomas
Regi: Martin Scorsese
Manusförfattare: Martin Scorsese & Eric Roth, baserad på en faktabok av David Grann
Svensk distributör: Apple TV+
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ernest Burkhart - Leonardo DiCaprio William Hale - Robert De Niro
Mollie Burkhart - Lily Gladstone Lizzie Q - Tantoo Cardinal
Tom White - Jesse Plemons Henry Roan - William Belleau
Anna (Mollies syster) - Cara Jade Myers Reta (Mollies syster) - JaNae Collins
Minnie (Mollies syster) - Jillian Dion Bill Smith (Minnies man) - Jason Isbell
Byron Burkhart - Scott Shepherd Kelsie Morrison - Louis Cancelmi
Hövding Bonniecastle - Yancey Red Corn Blackie Thompson - Tommy Schultz
Henry Grammer - Sturgill Simpson Myrtle Hale - Katherine Willis

På 1910-talet har indianstammen Osage i Oklahoma, USA plötsligt blivit världens rikaste folk, när det upptäckts mängder av olja på deras marker - men är likväl omyndighetsförklarade, då indianer inte anses mentalt kapabla. Ernest återvänder hem till Oklahoma; hem till sin morbror Hale som har rykte om sig att tänka på indianstammens bästa. Tyvärr är det dock bara ett rykte, och Hale vill i själva verket utplåna alla indianer för att ta deras mark och därmed tjäna storkovan. Han övertalar Ernest att inleda ett förhålande med och gifta sig med indiankvinnan Mollie som en "bra investering". Så blir det, men han hade inte räknat med att faktiskt få känslor för henne; samtidigt som Hale övertalar Ernest att hjälpa till med hans planer att mörda henne och alla i hennes omgivning...

Martin Scorsese är en talangfull men lite ojämn regissör, som har gjort både riktigt bra och inte fullt så bra filmer under sin långa karriär. Hans senaste är en av hans bästa, men tyvärr också den i särklass längsta... Killers of the Flower Moon är en riktigt bra och välgjord film, som bygger på verkliga händelser från 1920-talet och skildrar dessa med rättvisa. Det är intressant, engagerande och underhållande, och vi får en intressant inblick i Osage-folket och likaså om de hemska men intressanta verkliga händelserna - händelser som för de flesta förmodligen är helt bortglömda idag, men som trots det bär många paralleller även till dagens samhälle och problem.

Det är också fascinerande att vi får en trovärdig psykologisk inblick kring kriminalitet och ondska, och likaså hur både Ernest och Hale fungerar. Ernest är sannerligen ingen alltför sympatisk rollfigur, men samtidigt behöver vi som regel inte ifrågasätta att han faktiskt älskar sin fru; och det blir intressant med en mångbottnad inblick där han periodvis framstår som naiv, periodvis som välmenande och periodvis som spritt språngande galen. Förutom Hale, som tillhör det mest osympatiska som någonsin skildrats på film, finns det få helt goda eller onda; utan vi får se nyanser hos de flesta.

Det är en våldsam film med mycket blod och våld, men samtidigt sker det inte enbart för sakens skull, utan det finns en poäng med allt detta våld. Det är charmigt, småroligt och periodvis riktigt spännande - det är en fängslande film, och intresset hålls vid liv på ett elegant sätt där man åtminstone periodvis sitter som klistrad framför TV:n. Här finns mycket att hämta, även om det inte alltid är helt enkelt att hålla isär vem som är vem i det stora persongalleriet. Och inte blir saken heller bättre när så många blir mördade så att den nuvarande gängkriminaliteten i Sverige framstår som en baggis i jämförelse...

Här finns många beståndsdelar, en intressant handling och en genreöverskridande mix. Men ack så långt det blivit...! För Killers of the Flower Moon klockar in på nästan tre och en halv timme, och trots den hyfsat omfattande berättelsen blir det lite för långt för filmens eget bästa. Det är förvisso väldigt välgjort, engagerande och med många rollfigurer, men fullt så här länge hade den ändå inte behövt vara; och i synnerhet under den första halvan blir det ibland lite utdraget och långsamt när det mest går ut på mord, mord och ännu fler mord. Jag betvivlar inte att allt det sannolikt hände i verkligheten, men filmen hade ändå vunnit på att kortas ned lite - mer än tre timmar hade i alla fall inte behövts, trots de många rollfigurerna och den omfattande skildringen. Hemma går det väl an, där man kan ta paus när man vill; men på bio måste det ha upplevts närmast outhärdligt med tre och en halv timme utan paus - så länge klarar i alla fall inte jag, varför jag valde bort att se filmen på bio (Till alla biografägare: hade filmen bara haft en paus, så hade jag definitivt gått och sett filmen; så ta detta som en lärdom...).

Ibland blir det också onödigt rörigt, i och med det stora persongalleriet där många förblir tämligen anonyma. Det finns helt enkelt fler rollfigurer än vad filmen hinner skildra, trots den långa speltiden, vilket gör att man ibland sitter och funderar över vem någon person egentligen var; och vem som egentligen var eller är gift med vem... De centrala rollfigurerna kommer man självklart ihåg, men i periferin finns lite för många karaktärer som vi knappt ens får höra namnet på, och det gör att filmen upplevs onödigt rörig. Det borde ha gått att lösa på något sätt, då inte alla dessa rollfigurer ens har någon större betydelse för handlingen. Dessutom har brottsutredaren Tom White blivit lite märkligt undangömd, och själva utredningen av brotten får inte riktigt det utrymme det förtjänar då Scorsese föredrar att fokusera på Ernest och Mollie.

Killers of the Flower Moon är överlag en riktigt bra film, som är engagerande, välgjord och intressant. Både spännande och underhållande, samtidigt som det finns ett påtagligt djup och vi får en lärorik inblick i USAs historia; ett land i mångt och mycket byggt på våld, orättvisor och rasism. Det är tänkvärt och djupsint, och jag uppskattar de ovanligt nyanserade skildringarna där nästan ingen är helt "god" eller "ond". Men ack så långt det blivit, och trots den omfattande verklighetsskildringen är tre och en halv timme alldeles för långt för filmens eget bästa - på bio måste det ha blivit närmast outhärdligt, och även hemma med kisspauser när man vill blir det ungefär en halvtimme längre än nödvändigt. Ibland blir det lite segt och utdraget, och att filmen också blivit onödigt rörig med ett närmast enormt stort persongalleri försvårar också saken. Men trots bristerna är det ändå en riktigt bra film, som är väl värd att se och som skildrar verkliga händelser som förtjänar att uppmärksammas. På bio har jag full förståelse för att många avstod, men hemma finns ingen anledning att inte ge filmen en chans; bara man börjar tidigt så man kan ta paus när så behövs. Mitt betyg stannar därför på en svag åtta, och det är ju minsann inte fy skam.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 januari 2024

Recensionen har lästs 123 gånger av 105 personer, sedan den 25 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - TREA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern