Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Kompromat
(Kompromat)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Kompromat premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 10 februari 2023.
Sök efter Kompromat på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 7 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike, 2022
Produktionsbolag: Super 8 Production & SND, i samarbete med France 2 Cinéma, France Télévisions, Canal+ & Ciné@
Producent: Albane de Jourdan, Jérôme Salle & Marc Simoncini
Regi: Jérôme Salle
Manusförfattare: Caryl Ferey & Jérôme Salle
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mathieu Roussel - Gilles Lellouche Svetlana - Joanna Kulig
Borodin - Aleksey Gorbunov Michèle - Judith Henry
Sasha Rostov - Daniil Vorobyov Dmitrij Rostov - Michael Gor
Rose Roussel - Olivia Malahieude Alice Roussel - Elisa Lasowski
Sagarine - Igor Jijikine Ivanovich - Mikhail Safronov
Frankrikes ambassadör - Louis-Do de Lencquesaing Julien - Pierre Hancisse

Fransmannen Mathieu är rektor för Alliance Française i Sibirien i Ryssland och bor med sin fru och dotter. Han har precis lanserat en franskspråkig teater i Sibirien, och finansiärerna är inte direkt överlyckliga över den något vågade balett de framför vid öppningsceremonin. Bara veckor senare inleds mardrömmen, då den ryska polisen anhåller honom misstänkt för barnpornografibrott och pedofili. Han försöker att förklara för myndigheterna att han är oskyldig, men det hjälper inte mycket när hans egen fru har vittnat för polisen om att han har våldtagit både henne och deras dotter - och han får inte ens prata med någon av dem längre, som abrupt har lämnat Ryssland och flyttat hem till Frankrike. Via sin advokat får han reda på att bevisen är förfalskade, och att han kommer att dömas till 15 års fängelse om han inte lyckas att rymma därifrån och lämna landet...

Kompromat har en väldigt intressant handling, och i och med det pågående kriget är förstås Rysslands förehavanden mer aktuella än någonsin - och det är värdefullt att få en inblick i vad som kan hända och faktiskt har hänt i verkligheten, då rollfigurerna visserligen är påhittade men själva handlingen bygger på verkliga händelser. Det har också blivit en riktigt bra film, som lyckas att kombinera drama med thriller på ett bra sätt. Vi får lära känna de centrala rollfigurerna väl, och framförallt då Mathieu som är mångbottnad och intressant.

Handlingen är oerhört intressant och fascinerande, och tyvärr upplevs det överlag mycket trovärdigt - det känns tyvärr inte alls osannolikt att något sådant här kan hända i verkligheten, och antagligen också händer oftare än man hade hoppats på. Men framförallt är det en oerhört fängslande och spännande film, som man inte vågar släppa blicken ifrån ens en sekund. Det förblir engagerande, intensivt och oerhört spännande, då man sitter som på nålar under stora delar av filmen. Det är minst sagt en mardröm som skildras, och det är mörkt och jobbigt; men ändå med vissa ljusglimtar. Trots en speltid på dryga två timmar går tiden snabbt, och i synnerhet under den andra halvan är det oerhört spännande av sällan skådat slag.

Men tyvärr är det ibland uppenbart att regissören har valt att prioritera spänning framför trovärdighet, och det förekommer några onödiga beståndsdelar där FSB bara ser ut att vara sekunder efter Mathieu. Så kan det säkert också vara i verkligheten, men det blir lite för mycket när han gång på gång undkommer med bara någon sekunds marginal; vilket påverkar trovärdigheten. Dessutom förekommer en onödig intim scen, där handlingen helt stannar upp och där rollfigurer tar lite för god tid på sig; vilket inte alls känns trovärdigt när man vet att man är jagad av den ryska säkerhetstjänsten. Den scenen hade jag gärna varit utan, men förutom det upplevs filmen realistisk och trovärdig.

Kompromat är en riktigt bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelare. Med en tacksam intensitet kommer man långt, och det har blivit en mycket engagerande och spännande film där man sitter klistrad hela tiden och inte ens vågar släppa blicken med en sekund. Det är också en mycket intressant handling, och att själva premissen har hänt på riktigt förhöjer också helhetsintrycket. Det är lite onödigt att regissören överdrivit spänningen genom att se till att personerna som jagar Mathieu bara är sekunder efter honom, och lite för nära ögat hela tiden. Och att han inte själv verkar vara riktigt lika stressad som han borde vara förtar en del av illusionen. Så visst finns här ett fåtal irritationsmoment, men då filmen är så oerhört fängslande och spännande väljer jag ändå en svag åtta i betyg - utan tvekan en film som alla bör se snarast.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2023

Recensionen har lästs 919 gånger av 540 personer, sedan den 5 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - ÅTTA - ETTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern