Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Korsett
(Corsage)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Korsett premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får ordinarie biopremiär den 24 mars 2023.
Sök efter Korsett på CDON
   ANNONS
Drama / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 54 minuter
Genre: Historiskt drama
Produktionsland/år: Frankrike/Luxemburg/Tyskland/Österrike, 2022
Produktionsbolag: Film AG Produktion, i samarbete med Samsa Film, Komplizen Film, Kazak Productions, ZDF & arte France Cinéma
Producent: Alexander Glehr & Johanna Scherz
Regi: Marie Kreutzer
Manusförfattare: Marie Kreutzer
Svensk distributör: Lucky Dogs
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Elisabeth - Vicky Krieps Franz Joseph - Florian Teichtmeister
Gyula Andrássy - Tamás Lengyel Bay Middleton - Colin Morgan
Constable Hohenlohe-Schillingfürst - Raphael von Bargen Ida Ferenczy - Jeanne Werner
Louis Le Prince - Finnegan Oldfield Marie Festetics - Katharina Lorenz
Prinsessan Valerie - Rosa Hajjaj Kronprins Rudolf - Aaron Friesz
Fini - Marlene Hauser Lotti - Johanna Mahaffy
Fanny Feifalik - Alma Hasun Mrs. Andrássy - Ivana Urban

Året är 1877, då kejsarinnan Elisabeth av Österrike fyller 40. Hon är vida känd för sin skönhet, och pressen har redan börjat spekulera i att hon börjat gå upp i vikt. Hennes läkare är heller inte sen att påpeka att medellivslängden minsann är just 40 år, såsom fallet var då. För att inte se tjock eller ful ut börjar hon dra åt sin korsett hårdare och hårdare, samtidigt som hon inte drar sig för att visa allt det hon inte uppskattar med tidens konventioner. När äktenskapet med Franz Joseph också blir sämre blir hon alltmer trotsig, och börjar tillbringa mer och mer tid utanför hemmet.

Jag brukar sällan uppskatta kostymdramer från 1800-talet (eller äldre), och om det inte vore för att Korsett blivit så prisbelönad och dessutom Österrikes Oscarsbidrag hade jag förmodligen aldrig gett den en chans. Men det här är faktiskt en riktigt bra film; mycket bättre än man skulle kunna tro av handlingen och över mina förväntningar. Det är engagerande, vackert och finstämt, och det förblir intressant och fascinerande från början till slut. Intresset hålls vid liv på ett snyggt sätt, och trots nästan två timmar satt jag som klistrad hela tiden. Det är stämningsfullt och charmigt, men framförallt engagerande på ett lagom lättsamt sätt.

På gott och ont är det här ingen renodlad biografi, utan en film som både följer verkligheten men som också går ifrån den. Mycket stämmer överens med verkligheten, eller åtminstone vad man nu tror hände - när det gäller så här pass gamla händelser kan ju ingen som nu är i livet veta med 100-procentig säkerhet - men betydande delar är också helt påhittade. Det mest uppenbara är att slutet skiljer sig markant från de verkliga händelserna, och det kan man förstås ha delade meningar om. I normala fall hade jag föredragit att man mer hållit sig till vad som verkligen hände, men i och med filmens karaktär och Sissis personlighet passar de här friare tyglarna faktiskt ganska bra. I samma stuk förekommer också vissa (avsiktligt) anakronistiska detaljer, såsom att Elisabeth blir filmad minst ett decennium innan tekniken fanns tillgänglig. Men det är ju faktiskt ingen som har utgett sig för att skildra sanningen med filmen, och även med verkliga personer måste ju fiktiva beståndsdelar få förekomma.

Däremot är Korsett något rörigt gjord, och det är inte alltid helt oproblematiskt att hänga med i vilka alla är och hur relationerna ser ut. Det gäller framförallt Elisabeths många mer eller mindre flyktigt bekanta, som vi knappt ens får veta namnet på och som skildras på ett lite rörigt sätt varför man ibland börjar fundera över vilka vi egentligen får se. Det finns också en liten svacka ungefär halvvägs in i filmen, då den börjar kännas lite seg och då handlingen börjar upplevas en smula enahanda.

Men Korsett är en riktigt bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelarinsatser - framförallt är Vicky Krieps fullständigt makalös i huvudrollen som Elisabeth, och hon gör en mycket stark insats helt utan konstlade manér. Det är en stark och berörande film, som engagerar och fascinerar med enkla medel. Med en skildring av en mycket intressant person i kombination med en lagom respektlös frihet gentemot verkligheten är det en annorlunda och minnesvärd film, och därmed kan den rekommenderas även för dem som inte alls uppskattar kostymdramer. Men det är lite rörigt gjort, och jag kan inte bestämma mig för om en del av förändringarna gentemot verkligheten är geniala eller misslyckade. Därför känns en svag åtta som det självklara betyget, och även om jag inte blev helbegeistrad så är det en film väl värd att ses för de flesta. Det här är den (hittills) bästa filmen på Göteborgs filmfestival, och en ovanligt lyckad film trots att manuset inte känns helgjutet.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 februari 2023

Recensionen har lästs 1061 gånger av 612 personer, sedan den 3 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - ÅTTA - NIA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern