Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Krakel Spektakel
(Krakel Spektakel)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny för pressvisningen
Sök efter Krakel Spektakel på CDON
Sök efter Krakel Spektakel på Discshop.se
   ANNONS
Musikal / Fantasy / Äventyr / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 15 minuter
Genre: Fantasymusikal
Produktionsland/år: Sverige, 2014
Produktionsbolag: Filmlance International, i samarbete med Filmpool Nord & Svensk Filmindustri
Producent: Ulf Synnerholm
Regi: Elisabet Gustafsson
Manusförfattare: Torbjörn Jansson, baserat på karaktärer och böcker av Lennart Hellsing
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Annabell Olsson - Lea Stojanov Farmor/Gumman i månen/Trollkarlen - Vanja Blomkvist
Krakel Spektakel - Anton Lundqvist Kusin Vitamin - Lina Ljungqvist
Opsis Kalopsis - Martin Eliasson Berit Blomkål - Anki Larsson
Herr Gurka - Olof Wretling Broder Gurka - Sven Björklund
Munken - Carl Englén Kejsaren av Kina - Henrik Dorsin
Peter Palsternacka - Ivan-Mathias Petersson Selma Selleri - Shima Niavarani
Gabriel Gräslök - Michael Jonsson Diligenten - Ika Nord
Pappa - Andreas La Chenardière Mamma - Vanna Rosenberg

Den svenska författaren Lennart Hellsing (född 1919) har blivit känd genom sina många barnböcker, bilderböcker och kanske framförallt de många sånger som Hellsing skrev texten till och andra musiker (däribland Knut Brodin) skrev musiken till. De äldsta böckerna gavs ut under 1940-talet, och trots sin aktningsvärda ålder på 95 år är Lennart fortfarande till viss del verksam, och gav ut sin senaste bok för bara två år sedan. Då han tillhör en av Sveriges mest välkända barnboksförfattare har hans böcker och framförallt sånger om bl.a. Krakel Spektakel och Kusin Vitamin förblivit välkända genom alla generationer, och därför lär de flesta känna till åtminstone några av sångerna. Därför är det lite förvånansvärt att det dröjt fram tills nu med en långfilm baserad på Lennart Hellsings figurer och verser, men nu är den i alla fall här - en spelfilm med förhållandevis okända skådespelare i regi av Elisabet Gustafsson och huvudsakligen inspelad i Luleå.

Den unga flickan Annabell Olsson umgås med sin farmor, som också heter Annabell, i familjens sommarstuga; och farmodern berättar för henne sagan (eller sången) om trollkarlen från Indialand; ni vet han som enligt Lennart Hellsings klassiska sång förvandlade sig själv till saft och drack upp sig själv. Men tyvärr har farmor börjat bli glömsk med åren, och kommer inte längre ihåg slutet på sången. Samma natt blir Annabell den yngre uppsökt av gumman i månen, som vill att hon ska bege sig till den tecknade fantasivärlden för att ta reda på slutet av sången och kanske även rädda trollkarlen. Till sin hjälp får hon Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Opsis Kalopsis under ett förvirrande och musikaliskt äventyr.

De flesta oavsett ålder har väl någon form av relation till Lennart Hellsings klassiska sånger och böcker, som trots allt är ungefär lika välkända nu som när de skrevs för över 60 år sedan och sannolikt kommer att vara lika känd om 60 år till. Därför är det en kul och tacksam idé att göra en film baserad på Hellsings karaktärer, som dessutom blir bredare än man skulle kunna tro. Det här är absolut en barnfilm, men även alla småbarnsföräldrar och även vi lite äldre som växt upp med Hellsings figurer och sånger bör kunna uppskatta filmen; åtminstone så länge man faktiskt kommer ihåg Lennart Hellsings verk. Här finns det nämligen många ordlekar och klurigheter, som gör att filmen lär bli mer svårförståelig om man faktiskt inte känner till Lennart Hellsings ordlustigheter. Jag har inte läst en rad av Hellsing de senaste 25 åren, och därför har jag säkert glömt en del genom åren och kan därmed ha missat vissa poänger.

Men Krakel Spektakel är i alla fall en charmig och underhållande film, med en enkel men funktionell story. Manusförfattarna har på ett skickligt sätt vävt ihop flera historier av Lennart Hellsing, och kryddar med musikalnummer med flera av de klassiska sångerna. Visuellt har filmen en mycket egen stil, då den blandar riktiga skådespelare med tecknade kulisser och miljöer; allting nära återgivet utifrån Poul Ströyers illustrationer från de gamla barnböckerna. Miljöerna är uppenbart återgivna utifrån barnboksillustrationer, och ser inte äkta ut för fem öre, men i det här sammanhanget fungerar det i och för sig ganska bra.

Det finns utan tvekan en hel del charm och viss humor, och framförallt är musikalnumren riktigt lyckade. Det går inte att förneka att många av Lennart Hellsings sånger (även om han nu i ärlighetens namn bara skrev texterna och inte musiken) är riktiga klassiker som ingen lär glömma, och därför blir musikalnummer med dessa klassiska visor också väldigt charmiga och trevliga. När rollfigurerna brister ut i sång ligger det därför nära till hands att själv börja sjunga med, och det är utan tvekan ett gott tecken - det hade jag i och för sig kunnat göra, då jag satt ensam i biosalongen, men jag avstod ändå... Även flera timmar efter pressvisningen går jag fortfarande runt och nynnar på Hellsings visor från filmen, som är praktiskt taget omöjliga att få ur hjärnan. Allting är snyggt koreograferat, som på ett snillrikt sätt också härmar efter Poul Ströyers illustrationer.

Men de flesta av de här klassiska barnsångerna är trots allt väldigt korta (titelsången, ni vet den om gardinen, har bara några textrader och tar 20 sekunder att sjunga), och trots några upprepningar innebär det ändå att det är en relativt begränsad tid som går åt till de sex musikalnummer som förekommer. Och de flesta lär nog vara överens om att det inte är lika lysande när karaktärerna inte sjunger. Det förekommer visserligen ändå många finurliga ordvitsar och verser i dialogen, men många av Hellsings verser lär inte vara lika välkända som sångerna och lär därför gå över huvudet på åtminstone en del barn och även många vuxna.

I likhet med de flesta musikaler som bygger på befintlig musik lider också Krakel Spektakel av vissa problem med att väva ihop allting. Sångerna har visserligen integrerats på ett snyggt sätt i handlingen, men det rör sig ju ändå om fristående sånger samt korta verser och berättelser som manusförfattarna försökt att få ihop till en enda (förvisso väldigt kort) långfilm. Det fungerar lite si och så, och bitvis kan det upplevas lite osammanhängande. Det innebär också att filmteamet tvingats ta till några nödlösningar som kan upplevas konstlade, exempelvis alla referenser till "prinsessan Annabell Olsson" trots att hon i filmen faktiskt inte är någon prinsessa. Jag tycker också det är tråkigt att filmen har med så pass få av Hellsings sånger, då han trots allt skrivit texter till många fler mer eller mindre välkända visor än dessa. Men många av dem är kanske alltför hopplösa att lyckas att integrera i den här handlingen...? Några scener pågår även lite för långa för sitt eget bästa, och allt detta gör att filmen - trots en väldigt kort speltid på bara 1 timme 15 minuter - ändå periodvis kan upplevas lite utdragen.

Krakel Spektakel är en trevlig och underhållande film, som på ett skickligt sätt har lyckats väva ihop framförallt Lennart Hellsings sånger till en film. Att väva ihop flera olika berättelser och verser till en enda sammanhängande historia fungerar dock lite si och så, och därför kan det bitvis upplevas konstlat eller osammanhängande medan det under andra perioder fungerar ypperligt. Överlag fungerar det ändå bra, och genom att många av Hellsings sånger och verser är så tidlösa fungerar filmen bra för både barn och även alla vuxna med barnasinnet kvar. Inte för att jag på fullaste allvar tror att särskilt många vuxna människor utan barn kommer att gå på bio för att se filmen, men det är ju ändå en klar fördel att de föräldrar som följer med sina barn också får fullt utbyte av filmen; kanske t.o.m. ännu större utbyte än barnen beroende på vilka som är mer insatta i Lennart Hellsings verk. Kanske har jag fel, men något säger mig att många av dagens barn mest kommer att känna till sångerna, och inte alls i samma utsträckning barnböckerna och verserna. Och ju bättre man känner till Hellsings värld, desto bättre fungerar filmen. För mig som nog glömt bort många av böckerna och verserna stannar betyget på en svag sjua, men är man yngre än mig och väl bevandrad i Hellsings litterära värld bör det upplevas som en riktigt bra film.


Recensionen skriven: 5 september 2014

Recensionen har lästs 2250 gånger av 1352 personer, sedan den 5 september 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NIA - FEMMA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern