Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Krudttønden - We Day We Died
(Krudttønden)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Krudttønden på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramathriller
Produktionsland/år: Norge/Danmark, 2020
Produktionsbolag: Creative Alliance, i samarbete med 4 1/2 Fiksjon
Producent: Malene Blenkov
Regi: Ole Christian Madsen
Manusförfattare: Ole Christian Madsen & Lars K. Andersen
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Finn Nørgaard - Lars Brygmann Janne - Sonja Richter
Rico - Nikolaj Coster-Waldau Dan Uzan - Adam Buschard
Omar El-Hussein - Albert Arthur Amiryan Isam - Mohamed Djeziri
Jan - Jakob Oftebro Eva - Thea Bell Schok
BH - Surush Deimkar MR - Afshin Firouzi
Dans pappa - Stig Hoffmeyer Dans mamma - Ghita Lehrmann
Inspektör Larsen - Ken Vedsegaard Lars Vilks - Erik Viinberg

Några veckor efter attentatet mot Charlie Hebdos redaktion i Paris släpps Omar Abdel Hamid El-Hussein från ett kortare fängelsestraff i Köpenhamn, och börjar genast planera ett terrorattentat mot kulturhuset Krudttønden (Kruttunnan på svenska). En person dog och tre skadades när han öppnade eld mot entrédörrarna till Krudttønden, för att några timmar senare öppna eld mot synagogan i Köpenhamn där en säkerhetsvakt dog och två andra skadades. Om dessa attentat handlar den danska filmen Krudttønden - The Day We Died i regi av Ole Christian Madsen.

Den sanna historien om terrorattentaten i Danmark 2015 är absolut fascinerande och viktig att uppmärksamma, och lär dessutom inte vara lika välkänd i Sverige som i vårt grannland. Överlag är också Krudttønden - The Day We Died en riktigt bra och välgjord film, som håller sig ganska väl till vad som verkligen hände och skildrar de inblandade med rättvisa. Polisen Rico är en fiktiv person, eller rättare sagt en blandning av flera verkliga personer, och det kan man ha delade åsikter om - men de flesta andra är verkliga personer. Det är en engagerande film, som håller intresset vid liv på ett effektivt sätt. Periodvis är det också riktigt spännande, då man sitter med hjärtat i halsgropen under själva attentatsscenerna.

Manusförfattaren har valt att fokusera berättelsen på fyra personer som får ungefär lika stort utrymme - Finn Nørgaard, Dan Uzan, den fiktiva polisen Rico och gärningsmannen Omar El-Hussein. Men fastän fokus ska ligga på alla fyra har somliga skildrats mer mångbottnat än andra. Bäst ställt är det med Finn Nørgaard, som är en intressant och nyanserad rollfigur som skildras med rättvisa och med både goda och dåliga sidor. Debatten kring en middag om yttrandefrihet är en av filmens starkaste scener, och även i övrigt skildras han på ett bra sätt; även om man kan tycka att han ibland får någon slags hjältedyrkan över sig.

Dan Uzan är det tyvärr inte lika gott ställt med. Visst är det berörande och sympatiskt med en man som har svårt att få jobb på grund av sitt utländska namn, men mycket mer än så får vi aldrig veta om honom och han känns ganska tunt skildrad. Med tanke på att det trots allt är en verklig person, så borde han ha kunnat skildras med betydligt fler nyanser. Gärningsmannen Omar El-Hussein får vi inte heller veta särskilt mycket om, förutom att han tydligen radikaliserats i fängelset genom propagandavideor och i samband med det började planera dådet. Det är mycket möjligt att man faktiskt inte vet så mycket om Omar eller hans motiv, men när han trots allt fått så mycket utrymme känns det som en missad potential att inte ens göra ett försök att förklara hans motiv eller hur han kunnat radikaliseras så snabbt. Trots allt lär det ju vara många fler som sett dylika propagandavideor och har liknande bakgrund som han, men som inte blir islamister eller börjar planera terrordåd för det... Rico hamnar någonstans mitt emellan, som får en del utrymme och nyanser men som ärligt talat inte känns riktigt så sympatisk som jag hade önskat.

Krudttønden - The Day We Died lider också av ett något ojämnt tempo, som bitvis känns något långsam för att under andra perioder istället gå för fort fram. Själva terrorattentaten är exempelvis ganska snabbt avklarade, och polisjakten på gärningsmannen ännu snabbare då han tycks hittas åt bara någon minut efter att polisen börjat leta efter honom. Slutet känns också något abrupt, då filmen slutar ganska snabbt utan att vi får veta något om efterverkningar eller vad som hänt efter terrordåden.

Krudttønden - The Day We Died är en bra och välgjord film, med utmärkta skådespelare och framförallt ett utmärkt spel av Lars Brygmann, Sonja Richter och Nikolaj Coster-Waldau. Fotot är snyggt, och det är en spännande och fängslande film. Men manuset hade nog vunnit på en översyn, och det känns som en missad möjlighet att fokusera så mycket på gärningsmannen men ändå inte lyckas att förklara hans motiv närmare eller skildra hur han kunnat radikaliseras så snabbt. Han förblir i stort sett ett enda stort frågetecken, och i så fall känns det lite onödigt att ha ödslat så mycket tid på att skildra honom. Trots bristerna är det dock ändå en film väl värd att ses, men som saknar det där lilla extra för att kunna motivera ett högre betyg än en hyfsat stark sjua.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 oktober 2021

Recensionen har lästs 839 gånger av 460 personer, sedan den 11 oktober 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - TREA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern