Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Last Shadow at First Light
(Last Shadow at First Light)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Last Shadow at First Light premiärvisades på Göteborgs filmfestival. Det är ännu inte klart när filmen får ordinarie biopremiär i Sverige.
Sök efter Last Shadow at First Light på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Indonesien/Japan/Singapore, 2023
Produktionsbolag: Cogitoworks, Potocol, Purin Pictures & Studio Virc
Producent: Tomohiko Seki & Liza Diño
Regi: Nicole Midori Woodford
Manusförfattare: Nicole Midori Woodford
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ami - Mihaya Shirata Amis pappa - Masatoshi Nagase
Amis mamma - Mariko Tsutsui Low Wen Yong - Peter Yu
Amis farfar - Yong Ser Pin Amis farmor - Kwan Sau Yuet
Asako Takahashi - Mishiyo Yokoyama Amys vän - Koo Jia Lin
Spökelev - Ho Jin Jie Samantha Värdshusföreståndaren - Yumiko Ito

Ami är i sena tonåren och bor i Singapore med sin pappa. Hon har i flera år fått höra av sin pappa att hennes mamma Satomi är död - hon var japanska, och ska ha dött en kort tid efter tsunamin i Japan 2011. Men Ami tror inte på de berättelserna; hon känner att hennes mamma fortfarande lever, och har dessutom alltid haft förmågan att se och prata med döda. För att få klarhet i vad som hänt hennes mamma reser hon till Japan, där hon kommer i kontakt med sin morbror - en man som lever ett isolerat och stillsamt liv, sedan hans fru dog i tsunamin, och han har haft svårt att komma över det faktum att han överlevde när han fru och så många andra dog. De reser runt till platser påverkade av tsunamin, där Ami försöker få klarhet i var hennes mamma egentligen finns.

Filmer från Singapore kommer minsann inte till Sverige varje dag, men åtminstone att döma av den här filmens kvalitet är det nog synd - för Last Shadow at First Light är en mycket bra film, som engagerar och berör med enkla medel. Det är lågmält och avskalat, och det är både poetiskt och stämningsfullt. Ämnet är mycket intressant och allmängiltigt för de allra flesta. I just det här fallet handlar det om tsunamin 2011, som nog få svenskar har någon direkt erfarenhet av, men själva frågeställningen och budskapet är allmängiltigt och går att applicera på alla slags händelser där många dör (naturkatastrofer, terrorattentat, och så vidare).

Rollfigurerna är intressanta och mångfacetterade, och tillsammans med en stark handling blir det både fängslande och gripande. Jag uppskattar den realistiska och jordnära stilen, där ingen är helt god eller ond och där det heller inte finns någon egentlig antagonist; precis som i livet självt. Inslagen av magisk realism fungerar också bättre än väntat, och det är en ovanligt lyckad film. Det är originellt, men ändå ganska jordnära på samma gång; så att det blir annorlunda men inte för svårbegripligt.

Men Last Shadow at First Light är inte direkt en lättsam och övertydlig film, och när huvudpersonen dessutom har förmåga att se spöken innebär det alltså att vi aldrig kan vara riktigt säker på vad som är på riktigt och inte. Det är alltså inget man kan slötitta på, utan man måste vara koncentrerad. Inget fel med det, men även om man tittar koncentrerat återstår i slutändan ändå några obesvarade frågor som man inte riktigt får någon klarhet i. Kanske klarnar det när jag framöver förhoppningsvis får möjlighet att se om filmen, men åtminstone här och nu hade jag gärna velat ha en något tydligare stil så att man inte behövt undra så mycket i efterhand.

Last Shadow at First Light är en mycket bra och välgjord film, med ett utmärkt foto, fantastiska skådespelare och dessutom en utmärkt stämning. Det är intressant, engagerande och gripande, och det är en minnesvärd film som man funderar över långt efter att sluttexterna rullat färdigt. Här finns inte mycket att klaga på, men genom den något kryptiska och svårbegripliga stilen är det inget som kommer tilltala alla - och trots att jag uppskattar denna lite mystiska stil, så hade jag ändå gärna sett lite tydligare besked så att man åtminstone inte behövt fundera över vad som egentligen hände i efterhand. Därför väljer jag en svag åtta i betyg, men det är ju långt ifrån illa det heller; och bara man uppskattar annorlunda och starka filmer är det en mycket sevärd film och ett bra val. Jag bara hoppas att filmen får ordinarie svensk biopremiär snart, för det förtjänar den verkligen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 februari 2024

Recensionen har lästs 95 gånger av 81 personer, sedan den 8 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FYRA - ÅTTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern