Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Lavendelflickorna
(Ladies in Lavender)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Lavendelflickorna på CDON
   ANNONS
Drama / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Historiskt drama
Produktionsland/år: Japan, 2004
Produktionsbolag: Baker Street, Lakeshore Entertainment, Scala Productions & UK Film Council, i samarbete med Future Films
Producent: Nicolas Brown, Elizabeth Karlsen & Nik Powell
Regi: Charles Dance
Manusförfattare: Charles Dance, baserad på en roman av William J. Locke
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ursula - Judi Dench Janet - Maggie Smith
Olga - Natascha McElhone Andrea - Daniel Brühla
Dorcas - Miriam Margolyes Jan - Freddie Jones
Dr. Francis Mead - David Warner Adam - Clive Russell
Barry - Richard Pears

Filmer som utspelas lite (eller mycket) bakåt i tiden har blivit mer och mer vanliga på senare tid, men en av de historiska filmer som fått minst uppmärksamhet är den brittiska Lavendelflickorna. Den hade premiär i Storbritannien redan 2004, men har av okänd anledning dröjt tills i höstas med svensk biopremiär; och nu har alltså turen kommit till DVD. Filmen utspelas i slutet av 1930-talet i samhället Cornwall på den brittiska landsbygden. Där får vi lära känna de äldra systrarna Ursula och Janet (uppskattningsvis i 75-årsåldern, om än åldern inte nämns i klartext), som lever ett stillsamt och ganska ensamt liv tillsammans. Janet är änka efter en soldat som omkom under första världskriget, och Ursula har aldrig ens haft någon pojkvän. Båda deras liv förändras dock när de en dag hittar en halvdöd man på stranden utanför deras hus. De räddar livet på honom genom att tillkalla läkare, och låter mannen på i deras hus medan han återhämtar sig. Han visar sig komma från Polen, och talar inte ett ord engelska. Dock talar han skaplig tyska, och lyckas därigenom kommunicera med systrarna, som blir alltmer fäst vid honom - i alldeles för hög utsträckning. Saken blir inte bättre när mannen, som heter Andrea (trots att åtminstone undertecknad trodde det var ett flicknamn...), blir intresserad av en tysk kvinna i byn vid namn Olga...

En sak måste konstateras: det här är en mycket vacker film, och är välgjord med imponerande foto som porträtterar 1930-talets engelska landsbygd på ett skickligt sätt. Skådespelarinsatserna är också utmärkta, och egentligen finns det inget att anmärka på vad gäller skådisarna. Till viss del kompenserar det för filmens brister, men det håller inte hela vägen. Till att börja med är filmen mycket seg, och med ett långsamt tempo berättas den egentligen ganska tunna historien. För egentligen händer inte alltför mycket, och det gör att filmen periodvis känns alldeles för långsam. Omkring halvvägs in i filmen blev jag rejält sömning på grund av den lite tråkiga storyn, och tvingades anstränga mig för att inte somna. Dessutom får vi veta alldeles för lite om de flesta karaktärer, vilket gör att många framstår som ganska endimensionella. Vi får ändå en skaplig inblick i de båda systrarnas liv, men om Andrea får vi inte veta mycket alls - inte ens var han kommer ifrån eller hur han hamnade i vattnet framstår med tydlighet. Visst kan man gissa sig till svaret på åtminstone en del av dessa frågor, men riktigt så subtil tycker jag inte att en film bör vara. När filmen är slut har man trots allt betydligt fler frågor än svar, och det känns inte riktigt rätt vid en sådan här film. Det är också svårt att riktigt suga sig in i filmen, när särskilt Andrea framstår som så pass endimensionell och egentligen kvarstår som en främling hela filmen igenom. Jag brukar inte vara särskilt förtjust i en massa tillbakablickar i filmer och serier, men det här är faktiskt en film där det hade passat och hade säkerligen förbättrat filmen. Det känns också som att filmens fokus efter ett tag hamnar lite fel, och en del frågor beträffande systrarna förblir därför obesvarade. Att filmen är förutsägbar, och man inte behöver vara något geni för att lista ut det mesta som ska hända, gör heller inte saken bättre. Men alla dessa brister uppvägs som sagt åtminstone delvis av snyggt foto, utmärkta skådespelarinsatser och en ganska intressant story. Filmen hade dock kunnat bli betydligt bättre utifrån dessa förutsättningar, även om den utan tvekan är värd att se - åtminstone en gång. Därför stannar mitt betyg på en svag sexa, även om jag misstänker att äldre personer än jag (som gissningsvis är den huvudsakliga målgruppen) mycket väl kan tänkas uppskatta den mer. Till sist kan jag inte låta bli att undra över den lite kryptiska titeln på filmen, som egentligen inte får någon egentlig förklaring. Kanske förklarades det tydligare i den novell som ligger till grund för filmen (som undertecknad inte har läst), men under filmens gång får vi i alla fall ingen direkt förklaring till den. Att den svenska titeln dessutom är så förvirrande lik Kalenderflickorna, så att många kan tänkas blanda ihop filmerna trots att de inte har mycket gemensamt, gör heller inte saken bättre.

DVD-utgåvan har anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, och ljudet finns i Dolby Digital 5.1 samt vanlig stereo. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text - inte ens till de polska replikerna, vilket gör att filmen i praktiken inte kan ses utan text. Någon textning för hörselskadade finns heller inte. Men det borde man väl egentligen inte bli förvånad över, då det trots allt är en alltför vanlig brist... Texten är någorlunda stor och lättläst, men av någon anledning textas inte merparten av de tyskspråkiga replikerna - jag är osäker på varför, men det upplevdes i alla fall som lite störande. Skivan inleds med SF-vinjett, följt av språkval och varningstexter. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn (inga påtvingade trailers den här gången), som är enkel och stillastående och tyvärr enbart på engelska. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket känns tråkigt. För en så här pass ny storfilm borde man verkligen kunna förvänta sig någon form av extramaterial, även fast själva filmen givetvis är det viktigaste. I de flesta utländska DVD-utgåvor finns enligt uppgift i alla fall en aning extramaterial (om än inte mycket), men inte ens det får vi ta del av i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 mars 2007
Senast uppdaterad: 22 mars 2007

Recensionen har lästs 2979 gånger av 1746 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SEXA - SEXA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern