Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Les misérables
(Les misérables)
2019 års film

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Les misérables på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike, 2019
Produktionsbolag: Srab Films, Rectangle Productions & Lyly Films, i samarbete med Canal+, Ciné Cinémas & Wild Bunch
Producent: Toufik Ayadi & Christophe Barral
Regi: Ladj Ly
Manusförfattare: Ladj Ly, Giordano Gederlini & Alexis Manenti
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Stéphane Ruiz - Damien Bonnard Chris - Alexis Manenti
Gwada - Djebril Zonga Borgmästaren - Steve Tientcheu
Buzz - Al-Hassan Ly Issa - Issa Perica
Salah - Almamy Kanouté Issas mamma - Djeneba Diallo
Zorro - Raymond Lopez Luciano - Luciano Lopez

I Paris-förorten Montfermeil, samma plats där Victor Hugo skrev "Samhällets olycksbarn" runt 1800-talets mitt, har inte alltför mycket förändrats sedan dess. Fortfarande är det ett slumkvarter, där det numera till största delen bor invandrare i fattiga bostäder. Dit anländer den nyinflyttade polisen Stéphane Ruiz, som får jobb på polisgruppen BAC (antibrottsenheten) tillsammans med ledaren Chris och Gwada. De har gett sig den på att upprätthålla lag och ordning och få stopp på gängrivalitet till varje pris, och bryr sig inte om vilka regler eller lagar de måste bryta mot - vlket innefattar såväl rasistiska kommentarer, trakasserier och misshandel. Stéphane blir illa till mods, men gör ingenting för att stoppa det. Allt förändras en dag när den lilla bråkiga pojken Issa "lånar" en lejonunge från en cirkus, och det uppstår upplopp i samhället när poliserna försöker stoppa honom. I tumultet råkar Gwada skjuta Issa - men försöken att till varje pris dölja händelsen försvåras när Chris upptäcker att hela händelsen har filmats av en pojke med en drönare...

Det är lite vilseledande att den här nya filmen fått samma titel som Victor Hugos klassiska roman, för trots titeln har filmen inte särskilt mycket gemensamt med Victor Hugos verk - och ännu mindre gemensamt med scenmusikalen eller 2012 års film. Särskilt mycket mer gemensamt än skådeplatsen och vissa referenser finns inte, och det är kanske tur det då det redan finns tillräckligt gott om filmversioner av "Samhällets olycksbarn". Les Misérables är i alla fall en mycket bra film, som tar upp högaktuella ämnen på ett intressant och lyckat sätt.

Här finns många bottnar, och framförallt är det en oväntat nyanserad film där nästan ingen är helt svart eller vit. Polisen Chris är väl undantaget, som det verkligen är svårt att hitta något positivt hos - men i övrigt har alla båda bra och dåliga sidor, och det blir aldrig så svartvitt som man hade kunnat tro i förväg. Det uppskattar jag, och filmen tar upp fascinerande ämnen som är lika aktuella över hela världen. Det mesta känns realistiskt och trovärdigt, och det har blivit en både intressant, engagerande och spännande film. Det finns en tacksam intensitet, och under stora delar sitter man på helspänn och vågar inte slappna av ens en sekund - man sitter krampaktigt i TV-soffan, och vågar inte slita blicken från TV:n ens för en sekund. Allt är mycket fängslande, och det har blivit både minnesvärt, tänkvärt och intensivt.

Bitvis förekommer dock lite ett par klichéer av både poliser och gäng för mycket, och även fast det mesta ändå upplevs trovärdigt så går det ibland lite för långt. För en gångs skull upplevs filmen också i kortaste laget med sina 1 timme 40 minuter, och jag hade velat se mer av allt och få till en lite större fördjupning av vissa rollfigurer. Slutet upplevs också något abrupt och lite för mycket förblir ouppklarat, där jag hade velat veta lite mer. Det känns som att Ladj Ly haft vissa svårigheter att knyta ihop säcken, vilket är lite synd.

Les Misérables är en mycket bra och välgjord film, med bra och förhållandevis okända skådespelare, vilket gör underverk för filmillusionen. Det är trovärdigt, fängslande och spännande, även fast slutet känns något svagt och det dessutom är synd att Chris blivit så stereotypt skildrad. Filmen kommer inte upp i samma nivå som Parasit, men förutom det är det en av de bättre Oscarsnominerade filmerna i år som är väl värd att se för de allra flesta. Således förtjänar filmen en hyfsat stabil åtta i betyg, och trots vissa brister i manuset är det en mycket stark och minnesvärd film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 september 2020
Senast uppdaterad: 17 september 2020

Recensionen har lästs 998 gånger av 596 personer, sedan den 17 september 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SEXA - NOLLA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern