Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Leviatan
(Leviafan)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Leviatan på CDON
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 20 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Ryssland, 2014
Produktionsbolag: Non-Stop Productions
Producent: Sergey Melkumov & Alexander Rodnyansky
Regi: Andrey Zvyagintsev
Manusförfattare: Oleg Negin & Andrey Zvyagintsev
Svensk distributör: Triangelfilm AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kolja - Aleksey Serebryakov Lilja - Elena Lyadova
Dmitri - Vladimir Vdovichenkov Roma - Sergey Pokhodaev
Borgmästare Vadim - Roman Madyanov Fader Vasiliy - Igor Sergeev
Angela - Anna Ukolova Pasha - Aleksey Rozin
Kriminalinspektören - Igor Savochkin Domaren - Irina Vilkova
Biskopen - Valeriy Grishko Julia - Lesya Kudryashova

Kolja bor i en icke namngiven stad precis bredvid havet i norra Ryssland tillsammans med sin tonårsson och sin betydligt yngre fru Lilja. Han äger en egen bilverkstad, och lever ett stillsamt och trevligt liv. Allt borde vara frid och fröjd, om det inte vore för att stadens borgmästare Vadim vill tvångsinlösa huset och tomten, så han ska kunna bygga ett köpcentrum där istället. Kolja och Lilja vill helst av allt inte flytta alls, och om de måste vill de i alla fall få betydligt bättre betalt för huset än det kraftiga underpris som Vadim erbjuder. De inser att de ensamma är chanslösa mot den korrupte borgmästaren, men en gammal vän till Kolja är numera en framgångsrik advokat och han kommer till undsättning. Dmitri drar sig inte för att gå till rätten och försvara Kolja och hans familj, men Vadim vill till varje pris få bort Kolja och Lilja från tomten.

Ryska filmer tillhör minsann inte vanligheterna i Sverige, och oerfaren som jag är i rysk kultur har jag inte sett någon tidigare film av Andrej Zvjagintsev. Därför visste jag inte vad som väntade mig när jag satte mig ner i biofåtöljen, men det är samtidigt svårt att inte få höga förväntningar av en Oscarsnominerad film. Delvis infriades dem, och delvis inte.

Leviatan är en bra och intressant film, som tar upp en fascinerande och allmängiltig historia - en historia som skulle kunna utspelas var som helst, och liknande premisser med tvångsinlösning av hustomter har ju trots allt förekommit i verkligheten i de flesta länder i världen. Det är intressant att filmen blivit förhållandevis regimkritisk, där man knappast behöver vara ett geni för att skönja vissa likheter mellan borgmästare Vadim och Rysslands president Vladimir Putin. Just därför är det överraskande att Ryssland ändå valt att skicka filmen som deras bidrag till Oscarsgalan i år. Här ligger fokuset på just makt, maktmissbruk och korruption. Det finns många bottnar tillsammans med en djup och tänkvärd historia.

Det är mycket lågmält och finstämt, och här är det inte mycket som vi får veta i klartext. Det gäller istället att dra sina egna slutsatser och själv förstå hur allting hänger ihop genom subtila ledtrådar. Därför måste man vara uppmärksam när man ser filmen, men är man det får man också sitt lystmäte. Överlag har det blivit en engagerande film, och trots en något begränsad handling hålls intresset vid liv. Allting känns realistiskt och trovärdigt, och här finns inga trovärdighetsproblem eller logiska luckor. Rollfigurerna är intressanta, och det finns många nyanser i den här intressanta historien.

Allt detta låter väldigt bra, och det är det också. Men på gott och ont är Leviatan också en väldigt lång film, och klockar in på ganska precis 2 timmar 20 minuter. Det är lite för långt för filmens eget bästa, och periodvis upplevs det också mer än lovligt långsamt; vid några tillfällen rentav riktigt segt. Så länge filmen handlar om maktmissbruket och själva grundpremissen med Kolja och Liljas kamp för att få behålla huset är det ändå en riktigt bra film, och trots att det är långsamt förblir det fängslande och intressant. Men efter ungefär halva filmen förändras den i karaktär, och övergår till stora delar till mer personliga teman. Jag förstår tanken, men trots att det borde vara tvärtom är den delen av filmen helt enkelt inte lika engagerande. Då sjunker även tempot rejält, varför den andra halvan upplevs alltför långsam och seg.

Trots den väldigt långa speltiden hinner de flesta rollfigurer märkligt nog ändå inte få något större djup, och de flesta får vi inte veta särskilt mycket om. Lilja framstår i och för sig som en någorlunda vettig människa, men huvudrollen Kolja förblir tämligen anonym. Vi får inte veta speciellt mycket om honom, och det vi får veta är till största delen inte särskilt positivt. Visst finns här många bottnar, men det är ändå utan tvekan handlingen som blivit mer djupsint än rollfigurerna i sig, och merparten har heller inte blivit särskilt sympatiska.

Leviatan har mellan varven också blivit för lågmäld och kryptisk, då inte mycket är uttalat utan man ofta måste dra slutsatser utifrån mycket begränsad information. Vi får exempelvis inte veta något om hur eller varför som Vadim blivit korrupt, eller ens hur långt hans makt sträcker sig. Har han mutat domstolarna/domarna, eller är det bara en tillfällighet att allting verkar gå som han vill...? Vad han har gjort och inte får man i stort sett bara gissa sig till. Vissa sidospår känns ouppklarade, däribland Vadims relation till en dubbelmoraliserande katolsk präst, som jag hade velat veta mycket mer om.

Det här är också en oerhört mörk och dyster film, som ärligt talat är så deprimerande att man nästan tappar livslusten av att se på den. Det börjar mörkt, blir efter ett tag ännu mörkare och slutar mörkast av de alla. Här finns inga ljusglimtar, utan allt är oerhört vemodigt och dystert. Det är givetvis högst avsiktligt och är i och för sig realistiskt, men jag tycker ändå att det har gått en smula för långt och önskar att regissören kunnat tona ner det hela en liten aning.

Däremot är det här en oerhört vacker film, som har ett fenomenalt foto med många vackra vyer och ett fantastiskt bildspråk där nästan varje bildruta är en fröjd för ögat. Även scenografi är förstklassig, och tekniskt är det här en oerhört imponerande film. Skådespelarinsatserna är också bra, och åtminstone för mig är samtliga skådespelare helt okända.

Leviatan är en intressant och välgjord film, med en genomarbetad story, ett påtagligt djup och en engagerande handling. Det är nyanserat och oerhört stämningsfullt, och fotot tillhör det bästa jag sett på åratal. Jag uppskattar den allmängiltiga historien och den vågade samhällskritiken mot framförallt Ryssland (även om det mesta är tillämpbart överallt i världen). Men tyvärr är filmen också alldeles för lång för sitt eget bästa, och blir periodvis ganska seg. Den alltför lågmälda stilen går ibland också lite för långt, med i slutändan några obesvarade frågor för många. Men det är utan tvekan en riktigt intressant film, som är väl värd att se för de flesta. Mitt betyg stannar på en halvsvag sjua, och fastän det på intet sätt är dåligt så blir jag lite besviken då det hade kunnat bli så mycket bättre. Jag hade också väntat mig lite mer än så här av en film som trots allt blivit nominerad till Oscar, och det förvånar mig inte att den i slutändan inte vann Oscar för bästa utländska film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 maj 2015
Senast uppdaterad: 5 maj 2015

Recensionen har lästs 2356 gånger av 1328 personer, sedan den 5 maj 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - FEMMA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern